Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Borbély László-lemezbemutató – Messiaen: Madárkatalógus II. rész

Cserregő nádiposzáta
Minden jegy elkelt
2023/05/13
Szombat
19:00 - 19:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:

Jegytípus:
ülő

Borbély László-lemezbemutató – Messiaen: Madárkatalógus II. rész

Olivier Messiaen vitán felül a múlt század egyik legeredetibb és legnagyobb hatású komponistája, aki természet- és madárrajongóként a különböző madárénekeket műveiben is felhasználta. Monumentális Madárkatalógus című alkotása a zenetörténet egyik legnagyobb szabású billentyűs szerzeménye, amelynek egyetlen estés, teljes előadására világszerte kevesen vállalkoznak. Ezen kivételek egyike Borbély László zongoraművész, aki Magyarországon először adja elő így a komplett kompozíciót. A teljes mű három részletben fog elhangzani, közöttük Fazekas Gergely zenetörténész, illetve Orbán Zoltán ornitológus szakértő előadását hallgathatjuk meg a darabok kapcsán.

Olivier Messiaen (1908-1992) sajátos ritmikai, harmónia- és hangszínbeli kísérletezéseivel egy egészen egyedi és összetéveszthetetlen zenei világot hozott létre, a párizsi Conservatoire tanáraként pedig zeneszerzők egész generációjára volt közvetlen hatással Pierre Bouleztől Kurtág Györgyig. Ám művészetének középpontjában helye volt a természet, különösen a madárvilág iránt tanusított megszállottságának is. Saját bevallása szerint a madarak éneke hasonló szerepet töltött be zenei gondolkodásmódjában, mint Bartókéban a parasztok zenéje: amatőr ornitológusként rengeteg időt töltött a különböző madárénekek gyűjtésével és tanulmányozásával, amelynek eredményét több művében is felhasználta. Ennek a megszállottságnak talán legmarkánsabb lenyomata az 1956 és 1958 között keletkezett Madárkatalógus (Catalogue d’oiseaux), amely nemcsak a huszadik század, de a teljes zenetörténet legnagyobb szabású, szóló billentyűs hangszerre komponált gyűjteményei közé tartozik, monumentalitás és virtuozitás tekintetében olyan művekhez hasonlítható, mint Bach Wohltemperiertes Klavier-ja, vagy Liszt Transzcendens etűdjei. Ennek megfelelően világszerte kevesen vállalkoznak arra, hogy a ciklus minden egyes tételét egyetlen nap alatt eljátsszák. Magyarországon ez először fog megtörténni Borbély László zongoraművész jóvoltából, aki két évvel ezelőtt rögzítette lemezre a teljes Madárkatalógust, így a mű legavatottabb hazai előadójának tekinthető. Az előadás további különlegessége abban áll, hogy az egyes tételek részletes „programja”, vagyis a zenei ábrázolás összes, a szerző által kottába írt szöveges részlete követhető lesz a kivetítőn, így a hallgatóság számára szinte egy képzeletbeli operaelőadás élményét nyújthatja a koncert.

Időbeosztás

 

17:00-18:00 Madárkatalógus I. rész

18:00-18:15 szünet

18:15-18:45 Fazekas Gergely zenetörténeti előadása

18:45-19:00 szünet

19:00-19:30 Madárkatalógus II. rész

19:30-19:45 szünet

19:45-20:15 Orbán Zoltán ornitológus előadása

20.15-20:30 szünet

20:30-21:30 Madárkatalógus III. rész

Minden jegy elkelt Bérletet veszek

Jegyárak

2 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

A Zene-értő alkalmai az elmélyűltebb zenehallgatás lehetőségét kínálják.
Mindegyik alkalommal egy-egy nagy zenei műfaj, azaz a jazz, a klasszikus és a magyar népzene jellegzetességei kerülnek bemutatásra sok-sok zenei illusztráción keresztül. A magas színvonalú muzsikálás mellett azonban legalább ilyen fontos szerep jut a zenének megágyazó magyarázatoknak, amiket olyan nagyszerű művészek vállaltak magukra, mint Fekete-Kovács Kornél, Hámori Máté, illetve Tárnok Ákos.

 1. 2024. október 26. (szombat), 19.30: Modern Art Orchestra – A jazz világa 
 2. 2024. december 7. (szombat), 10.30: Danubia Zenekar – Tá-dá-dá-dááám! 
 3. 2025. január 25. (szombat), 10.30: Kákics Együttes: MAGYAR-FOLK 
Bérletet veszek

Őszi évadunk komolyzenei fókuszú bérlete az ókori görög mitológia világába kalauzolja el a közönséget, annak legmélyebb pontjától a csúcsáig, majd ismét vissza. A háromrészes koncertsorozat első alkalmán (október 20.) egy igazi szuperprodukció érkezik hozzánk: a tavalyi nagysikerű János-passió előadás alkotói – az Elina Albach vezette Continuum együttes – ezennel Monteverdi Orfeóját hozzák el nem kevésbé izgalmas és formabontó feldolgozásban. November 22-én Ács Dominika és Oláh Krisztián koncertjén az Olümposzi hősnők fognak életre kelni előttünk, a december 12-i Orfeusz a világban című szerzői esten pedig négy kiemelkedő magyar komponista mitológiai ihletettségű műveinek ősbemutatóját hallhatjuk majd a magyar kortárszenei élet kiválóságának előadásában.

2024. október 18.: Monteverdi: Orfeo másként
2024. november 22.: Olümposzi hősnők
2024. december 13.: Orfeusz a világban

Bérletet veszek

A rendhagyó Hangadó Senior előadás célja, hogy kapcsolódva a Díva kiállításhoz egy-egy archetipikus nőalakot és annak zenei megjelenítését bemutassa Puccini operáin keresztül.

2024. június 26., 17:00 - Puccini nőalakjai: A díva – Tosca
2024. július 3., 17.00 - Puccini nőalakjai: A naíva – Pillangókisasszony
2024. július 10., 17.00 -Puccini nőalakjai: A démon – Turandot

Bérletet veszek

Mózes Tamara jazz énekes és zongorista, aki előadói karizmája mellett izgalmas és magával ragadó előadó is.

Sorozatában három népszerű zongorista-énekesnőt mutatunk be, olyan jelentős dívákat, akik nem a zeneipar által kitermelt előadók, hanem a zene valódi dívái – Nina Simone, Shirley Horn és Rachelle Ferrell szerepelnek egy-egy előadás fókuszában, élő zenei tolmácsolással, vetítéssel, közös énekléssel. A bérlet a Zene Háza Dívák & Ikonok kiállításához kapcsolódó díva-év programsorozatának része.

2024. szeptember 12., 19:00 – Shirley Horn - a nyugodt díva
2024. október 31., 19:00 - Nina Simone - a forrongó díva
2024. november 29., 19:00 - Rachelle Ferrell - az extravagáns díva

Bérletet veszek

A felfedező ismeretterjesztő bérlet olyan informatív és képzeletünket is megmozgató előadások sorozata, ahol a zenék mellett a történetek is szerepet kapnak.

Palágyi Ildikó és zenekarának A csodakert című mese elmondása köré épülő előadását Cakó Ferenc homokanimációja teszi vizuális élménnyé. Jamese és csapata versekre kanyarít dallamokat, közönségünk javaslatainak segítségével. Tóth Árpi a karácsonyi ünnepkör dalainak történeteit meséli majd el, és a közös éneklés sem maradhat ki majd. Végül januárban Varga Veronika az anatóliai görög népcsoportok elvándorlásainak történeteit énekli meg, irodalmi részletekkel gazdagítva. A sorozat nem csak a társművészetek által válik különlegessé, de azáltal is, hogy akik a négy alkalomra ellátogatnak, négy különböző zenei stílus, a jazz, pop, komolyzene és világzene négyesét is jobban megismerhetik.


2024. október 22. - Palágyi Ildikó: A csodakert, vendég: Cakó Ferenc
2024. november 17. - Jamese - Hogyan kanyarodik a dallam a versre
2024. december 22. - Karácsony és advent misztikus dalai Tóth Árpáddal
2025. január 23. - Varga Veronika - Anatóliai mesék

Bérletet veszek

A 2024/25-ös évad egyik igazi kuriózuma ez a bérlet, amelyben a komolyzenét és a jazzt szervesen összekapcsoló produkciók szerepelnek.

A szeptember 20-i Talált dallamok című koncerten régizene és imrpovizáció találkoznak egymással egy 17. századból származó kéziratos kotta anyagának bemutatója keretében. A bérlet második alkalmára, Ács Dominika ének- és fuvolaművész, valamint Oláh Krisztián zongoravirtuóz közös, műfajokon átívelő összművészeti koncertjére Olümposzi hősnők címmel november 22-án kerül sor. Végül január 10-én a Chaos String Quartet fogja ötvözni a két műfajt.

2024. szeptember 20.: Talált dallamok: régizene és jazz
2024 november 22.: Olümposzi hősnők
2025. január 10.: Chaos String Quartet

Bérletet veszek

A tájak és zenéik sorozat olyan koncerteket fűz egybe, melyek egy-egy régió zenei hagyományára fókuszálnak, legyen szó akár a Kárpát-Medencéről, vagy távolabbi tájak hagyományos muzsikáiról.

2024. október 6. 19:30-21:00: Kapela Maliszów (PL), Vrencsán Anita, Lukács István, Dresch Mihály: Hegyi zene
2024. november 24. 19:30-21:00: Szászcsávási zenekar és Sukovci (SK)
2024. december 15. 19:30-21:00: Fitos Dezső Társulat, Pál István 'Szalonna', Grupul Iza (RO): Advent Máramarosban

Bérletet veszek

Állítsd össze a saját bérleted! Dönts arról, hogy milyen koncertekre jössz el a Zene Házába kedvezményesen! Válassz hármat a 6000 Ft alatti Zene Háza-események közül - a bérlet ára: 12 000 Ft.

Beváltás menete:

 • Hozd létre Liget+ fiókodat erre a linkre kattintva, majd a fiókba belépve a szabadbérlet a Liget+ tagságok menüpont alatt vásárolható meg és automatikusan aktiválódik sikeres fizetés esetén. A kedvezmények ezután érhetőek el a lejárati időn belül és a feltételek teljesülése esetén.
  • Lejárati idő: 6 hónap
  • Csak 8 000 Ft alatti koncertjegyekre érvényes
  • A kedvezmény a Magyar Zene Háza saját szervezésű programjaira érvényes
  • Csak Liget+ fiókba való bejelentkezés után érvényes (utólagos érvényesítés, visszatérítés vagy készpénzre beváltás nem lehetséges)
  • Egy tranzakcióban csak 1 kedvezményes jegy érvényesíthető, amelyre 100% kedvezmény jár
  • Ugyanarra a koncertre egyszerre csak 1 bérletet lehet beváltani
  • Az első koncertjegy vásárlása esetén a kedvezmény automatikusan aktiválódik
Bérletet veszek

Állítsd össze a saját bérleted! Dönts arról, hogy milyen koncertekre jössz el a Zene Házába kedvezményesen! Válassz ötöt a 6000 Ft alatti Zene Háza-események közül - a bérlet ára: 19 000 Ft.

Beváltás menete:

 • Hozd létre Liget+ fiókodat erre a linkre kattintva, majd a fiókba belépve a szabadbérlet a Liget+ tagságok menüpont alatt vásárolható meg és automatikusan aktiválódik sikeres fizetés esetén. A kedvezmények ezután érhetőek el a lejárati időn belül és a feltételek teljesülése esetén.
  • Lejárati idő: 6 hónap
  • Csak 8 000 Ft alatti koncertjegyekre érvényes
  • A kedvezmény a Magyar Zene Háza saját szervezésű programjaira érvényes
  • Csak Liget+ fiókba való bejelentkezés után érvényes (utólagos érvényesítés, visszatérítés vagy készpénzre beváltás nem lehetséges)
  • Egy tranzakcióban csak 1 kedvezményes jegy érvényesíthető, amelyre 100% kedvezmény jár
  • Ugyanarra a koncertre egyszerre csak 1 bérletet lehet beváltani
  • Az első koncertjegy vásárlása esetén a kedvezmény automatikusan aktiválódik
Bérletet veszek

A Hangadó Junior-sorozat pontosan azt testesíti meg, ami a Magyar Zene Háza küldetése: bevezetni a közönséget a zene világába a lehető legmagasabb színvonalon, a lehető legszórakoztatóbb módon. Ennek érdekében mindegyik alkalom egy-egy témát jár körül, egy neves meghívott vendéggel. Mindezt egy show keretein belül, ahol rengeteg játék, nevetés és közös zene révén, a közönség is aktív részese lehet a műsornak. Aki végig járja a sorozat alkalmait, garantáltan másképp fog zenét hallgatni utána!

2024. október 19., 10:30 – Mitől zene a zene? – vendég: Alpár Balázs
2024. november 30., 10:30 - A zenei műfajok – vendég: Lóci játszik 
2025. január 18., 10:30 - Miért hallgatunk zenét? – vendég: Soharóza
2025. február 22. 10:30 – Milyen hangszerek vannak? – vendég: Sőnfeld Mátyás 
2025. március 29. 10:30 – Hogyan születik a zene? – vendég: Fele Királyság

Bérletet veszek

Az interaktív, élvezetes és emlékezetes délutánokat eredményező Hangadó Senior program során a Magyar Zene Háza zenepedagógus előadója, Tápai Dóra a közönséget is mindig megmozgatja.

A középiskolai ének-zenetanár és karvezető népszerű sorozatának következő évadában többféle zenei műfajt is megfejtünk a Zenei műszótárak alszériában (concerto, szvit, oratórium), illetve Chopintől Csajkovszkijig még nagyon sok más meghatározó zeneszerzőről is sok szó esik.

2024. szeptember 18. (szerda), 15.00 - 16:30 Zenei műszótár: Concerto Avagy hogyan jutottunk el Corellitől Bartókig? / Hangadó Senior

2024. október 9. (szerda), 17.00 - 18:30 A zongora poétája: Frédéric Chopin Egy lengyel szívű francia, aki lélekben magyar? / Hangadó Senior

2024. november 20. (szerda), 17.00 - 18:30 Zenei műszótár: szvit Avagy hogyan jutottunk el a barokktól a jazzig? / Hangadó Senior

2024. december 18. (szerda), 17.00 - 18:30 Mi volt Csajkovszkij és Saint-Saëns kedvenc műfaja? A balett! / Hangadó Senior

2025. január 15. (szerda), 17.00 - 18:30 Zenei műszótár: Oratórium Avagy égi muzsika földieknek az ókortól napjainkig / Hangadó Senior

Bérletet veszek

Határvidékek, alapvetően a jazz és a blues környéke szerepel ebben a zenei felfedezésekre biztató bérletben, amely arra ösztönöz, hogy minden hónapban vegyél részt egy programunkon.

Szeptemberben egy nagyon izgalmas régizenei leletbe lehelnek életet fellépőink, úgy, hogy jazz-zel hozzák működésbe azt. Októberben az egyik legnépszerűbb kortárs jazz-gitáros, Kurt Rosenwinkel játssza el pályája egyik nagyon fontos lemezét. Novemberben pedig a blues felé kanyarodunk el, Cedric Burnside megnyerően őrzi nagyapja, az R.L. Burnside által is játszott Mississippi delta blues örökségét.

2024. szeptember 20. 19.30 - 21:00: Talált dallamok: régizene és jazz
2024. október 25. 19.30 - 21:00: Kurt Rosenwinkel (USA) - The Next Step
2024. november 9. 19.30 - 21:00: Cedric Burnside (USA)

Bérletet veszek

Az újra nyitottak, a nem konkrét műfajokban, hanem nagy zenei élményekben gondolkodók számára hoztuk létre a Felfedező bérletet, amely havi rendszereséggel kínál maradandó estéket a számukra.

Szeptemberben a progresszív elektronika egyik úttörőjét, Suzanne Cianit lesz nagyon ritka alkalmunk elcsípni a Zene Házában. Október elején a közel-keleti zenéket, neopszichedéliát és funkot keresztező Sababa 5 koncertje tartozik a bérletbe. Október végén pedig a régizene és török tradicionális zene kerül terítékre. Ezeken a koncerteken a nemzetközi előadók mellett mindig hallhatunk hazai fellépőket is – ráadásul mindig egyszeri műsorral.

2024. szeptember 18. 20.00 - 22:30: Suzanne Ciani (USA), Takács Dorina & Zahár Fanni, Szende Nathalie
2024. október 2. 19.30 - 22:00: Sababa 5 I Said Chalaban lemezbemutató
2024. október 27. 19.30 - 21:30: Derya Türkan Ensemble (TR), Bacchus Consort: a fejedelmi udvartól a fényességes portáig

Bérletet veszek

Batta András, a Zene Háza Ügyvezető igazgatója Szubjektív! címmel vezet ismeretterjesztő sorozatot, amelyben minden évad során egy adott témakört mutat be, szigorúan szubjektív szűrőn keresztül.

Ezúttal a virtuózok világa, a világ virtuózai szerepelnek a fókuszban a három alkalmas bérlet előadásaiban.

2024. október 10. Szubjektív! Batta András sorozata - A virtuózok világa #1

2024. november 26. Szubjektív! Batta András sorozata - A virtuózok világa #2

2024. december 19. Szubjektív! Batta András sorozata - A virtuózok világa #3

Bérletet veszek

Kalandozások a zenében az ország egyik legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával.

Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a bátortalan emberek is lépjenek egy lépést előre. Az új évadban hét témát hallhatunk a népszerű előadótól Farinelliről és sorstársairól, Bach számbűvöletéről, az advent és karácsony misztikus dalairól, a minimalizmus hosszúra nyúló történetéről, Puccini hétköznapi hőseiről, a zenetörténet egyik leghíresebb szerelmespárjáról és kis nemzetek nagy zeneszerzőiről.

 

2024. szeptember 29. – Farinelli és sorstársai – sztárok, vagy áldozatok?
2024. október 20. – Bach a számok bűvöletében
2024. december 22. – Advent és karácsony misztikus dalai
2025. március 2. – A minimalizmus ezer éve
2025. április 6. – Puccini hétköznapi hősei
2025. május 11. – Didók és Éneászok
2025. június 1. – Kis nemzetek nagy zeneszerzői

Bérletet veszek