Azonnali hívás
Meybahar, Lukács Miklós, Sokratis Sinopoulos

Meybahar, Lukács Miklós, Sokratis Sinopoulos

Jegyet veszek
2022/05/15
Vasárnap
20:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Globálzene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

szantúr
Marilia Pilti
hegedű, zengőhúros brácsa
Kopcsik Márton
ütőhangszerek
Krolikowski Dávid
nagybőgő
Takács Szabolcs
ének
Radisz Afrodité
ud, ney
Gerzson János
-----
cimbalom
Lukács Miklós
líra
Sokratis Sinopoulos

Meybahar, Lukács Miklós, Sokratis Sinopoulos

A Magyar Zene Háza második kurátori hétvégéjén Lukács Miklós mutatja be a hozzá közel álló zenei világ aktuális állását. Május 15-én, vasárnap a Prima-díjas cimbalomművész magyar-görög találkozási pontokat kínál. Sokratis Sinopoulos görög líra-játékos a délutáni workshopja után este közös koncertet ad az eleve magyar-görög Meybahar zenekarral, és természetesen Lukács Miklós is beszáll, hogy a cimbalom és görög rokona, a szantúr is találkozzon.

A Meybahar magával sodró világa az Égei-tenger és a kisázsiai kultúrák zenéjében gyökerezik. A zenekart közvetlenül inspirálja a régmúltba visszanyúló keleti modális zenei örökség napjainkkal való kapcsolata, és a térben és időben újra és újra szabadon átélt pillanat szépségének a varázsa. A Meybahar Marilia Pilti görög szantúr játékos és Kopcsik Márton hegedűs találkozásakor született Budapesten. A két hangszer egyedi atmoszférát teremtő játékát és a Meybahar megszólalását ütőhangszerek, fúvósok, nagybőgő és ének teszi teljessé. A hattagú formáció 2019-ben megjelent Abyss című bemutatkozó albuma szép nemzetközi sikereket ért el. Ezúttal a Magyarországon működő görög-magyar zenekart még egy görög hangszeres is kiegészíti, aki Görögországból hozza magával hangszerét, hogy itthon egyszeri élményt kínáljon a megszólalás. Már ez is elég volna, de a kurátori hétvége házigazdája, Lukács Miklós is beszáll, és a cimbalom-szantúr-líra hármas végképp kihagyhatatlan élményt ígér.

A koncertet 18:00 órától Sokratis Sinopoulos workshopja előzi meg, amely koncertjeggyel ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött.

Kinek Ajánljuk? Akiknek a görög szóról nemcsak egy tengerpart jut az eszükbe; akiknél szimbiózisban szól otthon a világ népeinek zenéje; sőt, még akár Dead Can Dance-rajongóknak is.

 

Jegyet veszek

Jegyárak

3 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: