world_travel_awards_2022
Azonnali hívás
SOLD-OUT - Moldoványi András: Változatok variációkra

SOLD-OUT - Moldoványi András: Változatok variációkra

Zongorahangolódás #5
Minden jegy elkelt
2023/01/12
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
zongora
Moldoványi András
Zeneszerző: Haydn
f-moll variációk, Hob. XVII/6
Zeneszerző: Schumann
Szimfonikus etűdök, Op. 13
Zeneszerző: Liszt
Haláltánc

SOLD-OUT - Moldoványi András: Változatok variációkra

A Zongorahangolódás című sorozatunkban ezúttal Moldoványi András egy klasszikus és két romantikus mű segítségével ered a variáció népszerűségének és működésének nyomába. A variáció nem más, mint egy alapötlet, vagyis téma bizonyos szempontok szerinti megváltoztatása, de úgy, hogy az eredeti téma még felismerhető maradjon. Nemcsak alapvető kompozíciós eljárásként van jelen a zeneszerzők eszköztárában, hanem többtételes darabok formai vázát is képezheti: szinte minden híres komponistától fennmaradt legalább egy variációsorozat. Ezúttal Haydn, Schumann és Liszt művei szólalnak meg.

Ha variációt akarunk írni, ahhoz először is kell egy téma. Schumann Szimfonikus etűdjeiben egy formai-harmóniai váz szolgál téma gyanánt, míg Liszt a Haláltáncban egy dallamot használ kiindulásként. A téma kibontása is többféleképpen történhet, kötöttebb, szinte strófákba rendeződő, vagy pedig szabadabb, folyondárszerű módon. A koncerten elhangzó három mű más-más ötleten és szerkesztésen alapul, és hangvételük is eltérő, minden kontraszt ellenére mégis összeköti őket a variáció alapelve és az ebből felépülő variációs forma. Moldoványi András különféle kérdésekre keresi a választ ezen a koncerten: megpróbálja megfejteni, miért válhatott a variáció annyira kedveltté, miben adhat sajátságos élményt a hallgató számára, és milyen többlet rejtőzik benne a zeneszerzők szemszögéből más formákhoz, például a szonátához és a rondóhoz képest. Az előadás során a többszörös versenygyőztes fiatal zongoraművész és kamarazenész nemcsak szóban világítja meg a variáció vonzerejét, hanem a három mű megszólaltatásával testközelből átélhetővé teszi azt.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 500 Ft
Elmentem a naptárba:

Zongorahangolódás programsorozatunk koncertjei könnyen magával ragadhatják azokat, akiktől még távol áll a romantikus zongorairodalom világa, miközben azok számára is tartogat új élményeket, akik feketeöves komolyzene-rajongóként érkeznek a Magyar Zene Házába.

2022/03/30 - 2023/05/02

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.