Azonnali hívás
Nekünk írták a dalt! Kiállítás Exkluzív #3: Rupaszov Tamás (Trottel)

Nekünk írták a dalt! Kiállítás Exkluzív #3: Rupaszov Tamás (Trottel)

Minden jegy elkelt
2023/05/19
Péntek
18:15 - 21:00
Időszaki kiállítótér
Típus:
Koncertbeszélgetés
Programsorozat
Koncert
Műfaj:
Pop
Rock
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.


Jegytípus:
ülő
basszusgitár, ének
Rupaszov Tamás
elektromos dobok, dobszintetizátor, sequencer
Orosz Csaba

Nekünk írták a dalt! Kiállítás Exkluzív #3: Rupaszov Tamás (Trottel)

Koncert belépő kiállítás megtekintéssel (4000 Ft)
A belépő magában foglalja a kiállítás megtekintését 18:15-től, valamint 19:30-tól a beszélgetést és minikoncertet.

Koncert belépő (2000 Ft)
A belépő kizárólag a 19:30-kor kezdődő beszélgetésre, valamint minikoncertre érvényes.

Rupaszov Tamás a Trottel zenekarral 1982 óta megkerülhetetlen, és állandóan aktív szereplője a hazai zenei életnek. A Trottel ősi, 1982-83-as és a ’85 novemberétől máig tartó korszaka között 1984-85-ben a Marina Revue formációval a hazai hardcore-nak is törte az utat. A basszusgitáros-zeneszerző nemcsak saját, folyamatosan új megszólalásokat kereső – a posztpunkos artrocktól az instrumentális crossover-zenén át a folkos-elektronikus kísérletezésig kalandozó – együttesét, de hasonló nevű kiadóját, a Trottel Records-ot is vezeti, amellyel szintén óriási hatást gyakorolt – már a nyolcvanas években is. Rupaszov Tamás tehát a punk, az underground kultúra felől kapcsolódik a Zene Háza magyar poptörténeti kiállításához, a Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai, 1957-től a rendszerváltozásig című tárlathoz ebben a minikoncert-sorozatban, amely az időszaki kiállítótérben zajlik.

A tekervényes basszusfutamairól ismert Rupaszov zenekaraival a kiállításban tárgyalt korszak utolsó, lezáró negyedét kapta el, a nyolcvanas évek átmeneti időszakát. Erről és persze az adott időszakról fog beszélgetni Jávorszky Béla Szilárd rocktörténésszel, a Zene Háza Multimédiás Könyvtár és Klub szakmai munkatársával, a kiállítás társkurátorával – és persze zenélni is fog az est során, még pedig a legutóbbi Trottel- lemez és felállás dobos-sequenceresével, Orosz Csabával. Az exkluzív, időszaki kiállítótérben zajló eseményre erősen limitált számú néző fér be, érdemes sietni a jegyvásárlással.

Az eseményre érvényes jeggyel a kiállítás a 18:15-ös sávtól látogatható, a beszélgetés és zene 19:30-tól kezdődik.

Trottel a Talayapa Project
A Trottel folytonos átalakulásában egyetlen biztos pontot jelentő Rupaszov Tamás basszusgitáros-énekes mellett a formáció legutóbbi felállásban két régebbi tag csatlakozott hozzá, Orosz Csaba (elektromos dobok, dobszintetizátor, sequencer) és Kardos Rita szaxofonos, akik közül ezen az esten Orosz fog zenélni a zenekarvezetővel. A legutóbbi Trottel-lemez és -felállás 2018 körül kapott szikrát, miután Rupaszov rábukkant rengeteg korábbi dobostársa közül Orosz Csaba elektromos dobokkal, padekkel készült videóira, maszkban előadott loopolt őrjöngésekre. "Az ezredforduló idején (főleg a folkosabb hangzás felé tolódó 1999-es Interference és 2000-es Fluid lemezeken) Trottel-tag Orosz és Rupaszov ismét egymásra találtak zeneileg, és megint valahová teljesen máshová, egy természetesen elektronikusabb, de egyben szellősebb irányba transzportálták/transzponálták a zenekar hangzását."

Minden jegy elkelt

Jegyárak

4 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

A Kiállítás Exkluzív sorozatban legendás előadóink elbeszéléseikkel fognak kapcsolódni a Zene Háza magyar poptörténeti kiállításához, a Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai, 1957-től a rendszerváltozásig című tárlathoz. Az esemény az időszaki kiállítótérben zajlik.

2023/03/17 - 2023/09/15