Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Némafilmhez filmzenét – Rick Róbert 'A Halál után' című némafilmhez írt zenéjének bemutatója

A Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet közös pályázata
Jegyet veszek
2022/12/06
Kedd
20:00 - 21:30
Előadóterem
Típus:
Programsorozat
Különleges programjaink
Műfaj:
Film
Összművészet
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

zongora
Rick Róbert
klarinét, basszusklarinét
Szilágyi Orsolya

Némafilmhez filmzenét – Rick Róbert 'A Halál után' című némafilmhez írt zenéjének bemutatója

Rick Róbert zongoraművész és zeneszerző A Halál után című némafilmhez írt zenéjének bemutatója. A Magyar Zene Házában a Művészetek Völgye által hirdetett Adj hangot a némafilmnek pályázat döntős produkciója fog elhangzani. A zene alapjául az 1920-as A halál után című ötfelvonásos bűnügyi dráma szolgált. A frissen létrehozott filmzene nem aláfestő szerepet tölt be, hanem szerves része a filmnek, szoros egységet alkotva mind a cselekménnyel, mind a képi megfogalmazással – mint egy balett vagy opera esetében. A mű megszólaltatásakor a zongoránál a szerző, Rick Róbert ül, klarinéton és basszus klarinéton állandó kamarapartnere, Szilágyi Orsolya játszik.
Rick Róbert zeneszerző így nyilatkozik a koncepcióról:
„Hangulati és stilisztikai szempontból a film zenéje a XX. század sanzon, bútorzene és klasszikus zene világát idézi, kortárs elemekkel vegyítve. A jelenetek különböző hangulatainak nagyvonalú megrajzolása mellett a jeleneteken belüli kisebb érzelmi változások és fizikai történések ábrázolása is fontos szempont volt. Minthogy a színészek szélsőséges, sokszor végletekig túlzott eszközökkel dolgoznak, a zene is nagy szélsőségeket jár be mind karakterében, mind a dinamika terén. A zene itt nem aláfestő szerepet tölt be, hanem szerves része a filmnek, szoros egységet alkotva mind a cselekménnyel, mind a képi megfogalmazással – mint egy balett vagy opera esetében. Követi a film tömörségét és gyorsaságát, de kerüli az öncélú csapongást. A filmhez hasonlóan a zenei történéseknek is van jellemfejlődése, eljut A pontból B-be – vagyis nem lineáris, hanem ívet ír le. A filmben szereplő két világot a két különböző klarinét, a földi világot a B-klarinét, a túlvilágot a basszusklarinét jeleníti meg. Az élőzenei előadás műfajából adódóan a zene szerkezetében a konkrét, stabil pontok mellett olyan anyagok is szerepelnek, amik könnyen alakíthatók tempóban, improvizatív dallamfordulatban.”

Rick Róbert a Városmajori Gimnázium és a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola (tanára Héra András) elvégzése után a Magyar Rádió Hangmester Akadémiáján szerezett hangmester-hangtechnikusi végzettséget. Zongoraművészi alap- és zongoratanár, kamaraművészi master diplomáját a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében szerezte, Dr. Réti Balázs növendékeként. 2012-ben az OTDK döntőjébe jutott, kutatási témája a klasszikus zene és az akusztika kapcsolata volt. Számos nemzetközi mesterkurzuson vett részt, olyan művészeknél, mint Szokolay Balázs, Némethy Attila, Gulyás Márta, Gyimesi László, Nádor György. Több kórusnál dolgozott, mint kísérő és korrepetitor. Jelenleg a tanítás és kamarazenélés mellett zeneszerzéssel foglalkozik, főként kórusra és kamara formációkra komponál, ezen kívül két oratorikus szimfonikus darabja készült el, de szívesen ír tanítványainak szóló, illetve négykezes műveket is. Több alkalommal nyert alkotói támogatást az NKA pályázatain. A klasszikus zenén kívül szívesen mozog egyéb zenei világokban is. Több évig vezette nővérével a Klezmer R's együttest, jelenleg egy blues trióban és egy világzenei formációban játszik. A Vardis Kucha, georgiai népzenét játszó együttest 2020-ban alapította harmad magával.

Szilágyi Orsolya a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola klarinét szakán Kraszna László növendéke volt. 1997-99 között Robert A. Riseling-től tanult a kanadai University of Western Ontario-n, majd 2005-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Dittrich Tibor növendékeként. Nemzetközi mesterkurzusokon vett részt Magyarországon, Kanadában és Olaszországban, több nemzetközi verseny díjazottja. Nevéhez számos ősbemutató és dedikált mű köthető Zarándy Ákostól, Kovács Bélától, Maróti Emesétől, Futó Balázstól és Rick Róberttől. Basszus és kontrabasszus klarinétosként olyan zenekarokban játszott, mint a Pécsi Filharmonikus Zenekar, az MR Szimfonikusok, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Magyar Nemzeti Filharmónia vagy az UMZE Ensemble. Rendszeresen lép fel kamarazenészként a Grand Trio Concertante és a Nagymarosi Dunakanyar Fúvósegyüttes tagjaként. Az együtteseknek készített hangszerelések, átiratok mellett saját műveket is komponál, de nem idegen tőle a könnyedebb műfaj sem: a Klezmer R’s együttessel szívesen játszik világzenét is.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: