Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Nyitókoncert: Kortárs és kultikus mesterek

Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál
Minden jegy elkelt
2022/09/01
Csütörtök
19:30 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

moderátor
Batta András

Nyitókoncert: Kortárs és kultikus mesterek

Vigyázó szemeiket vessék Távol-Keletre – hangzik a sokak által osztott vélemény, miszerint a klasszikus zene jövőjét nem egyedül Európában és az Egyesült Államokban, de Ázsiában érdemes keresni. Nem csupán az évről évre felfedezett fiatal virtuóz muzsikusok jelzik kelet felemelkedését, hanem az a fúzió is, amely a két világtáj egyesítésével sajátos színeket és formákat hoz létre. A Farkas Gábor által életre hívott I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál Japán gazdag zenei kultúráját mutatja be. A Távol-keleti Komolyzenei Fesztivál nyitóhangversenyén klasszikus európai és kortárs japán zeneszerzők művei csendülnek fel egymás után.

Először az egyik legtehetségesebb fiatal komponista, Miho Hazama (*1986) Chimera című darabját halljuk, amelyet egy kritikus Escher önmagába visszatérő lépcsőihez és folyosóihoz hasonlított, majd egy Brácsaversenyt Toshio Hosokawa (*1955) műhelyéből, aki hazájának legelismertebb zeneszerzőjeként Münchenben, Luzernben, Velencében és Varsóban is sikert aratott. A versenymű szólistája az iskoláit Sanghajban, Philadelphiában és New Yorkban végző fiatal vonósművész, Luosha Fang. Mivel Japánban évtizedek óta kultikus tisztelet övezi Mozart zenéjét, a világháborút követő újjáépítés éveiben pedig Beethoven népszerűsége hágott annál is magasabbra, illő, hogy a bécsi klasszikusok is szerepeljenek a műsorban. Mozart A-dúr hegedűversenyét (K. 219) Akiko Suwanai szólójával halljuk, aki 1990-ben, tizennyolc évesen a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny legfiatalabb győztese volt. Ezután hangnemet nem, csak hangszert cserélünk: az A-dúr zongoraverseny (K. 488) szólistája Farkas Gábor lesz, majd ketten Várdai István csellóművésszel kiegészülve a zenetörténet kakukktojás-versenyművét, Beethoven Hármasversenyét szólaltatják meg. Az esten a Liszt Ferenc Kamarazenekar muzsikál.

Műsor

Miho Hazama: Chimera for strings

Toshio Hosokawa: Voyage VI, for Viola and Strings - brácsaverseny
Szólista: Luosha Fang (brácsa)
Vezényel: Toshifumi Kanai

Mozart: A-dúr hegedűverseny, No. 5, K 219
Szólista: Akiko Suwanai (hegedű)

szünet

Mozart: A-dúr zongoraverseny, K 488
Szólista: Farkas Gábor (zongora)

Beethoven: C-dúr hármasverseny zongorára, hegedűre és csellóra, Op. 56.
Közreműködik: Akiko Suwanai (hegedű), Farkas Gábor (zongora), Várdai István (cselló)

A koncerten közreműködik a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Partnerek

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.