Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Hangdóm vetítések

Jegyet veszek
Hangdóm
Típus:
Hangdóm program
Műfaj:
Film
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Hangdóm vetítések

A Hangdóm egy egyedülálló adottságokkal rendelkező, minden elképzelésnek teret adó helyszín, lehetőségei határtalanok. Időről időre el kell jönni ide, megismerni a legújabb felfedezéseket. A félgömb alakú kupola egyben vetítővászon is, melyet egy 27.4 csatornás hangrendszer vesz körül lehetőséget biztosítva a művek három dimenziós térben való kiterjedéséhez és megszólalásához. Itt aztán forgathatja a fejét az, aki beül a dómban elhelyezett babzsákok egyikére! Új hangok előállításának és érzékelésének laboratóriuma ez, ahol a hangzó világ elevenedik meg a természet hangtájaitól, a komponált zenén át az elektronikusan előállított hangokig.

Elmentem a naptárba:

HANGDÓM VETÍTÉSEK

DOME 017 - Lands of Dome

Műfajkategória:
klasszikus

A Hangdóm audiovizuális sorozatot indít különböző országokat, kultúrákat, illetve népcsoportokat képviselő vagy támogató intézményekkel együttműködésben.
A sorozat első partnere a Francia Intézet. Ők közvetítették a Magyar Zene Házának a franciaországi virtuális valóságos tartalmak forgalmazására specializálódó Diversion Cinema négy művet felsorakoztató, kifejezetten dómokra összeállított csokrát, a Dome Electroniques-t. Az elektronikus zenei lüktetéssel pulzáló művek kiemelt és egyben leghosszabb darabja -22.7C. Alkotója, a Molecule néven futó francia zenei producer Grönlandon tett utazásai során rögzített hangfelvételekből készített elektronikus zenei művet, amelynek képi anyaga gleccserek közt, az északi fény alatt egy hideg virtuális világba kalauzolja a nézőket.

Molecule - -22,7°C | Jérémy Oury - Phosphene | Neon Minuit - The Material of Memories | Lydia Yakonowsky - Introdcutory Econometrics

Időtartam: 49 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 12 éves kortól ajánljuk.

Jegyet veszek
Audio Visual

DOME_LIVE 008 – BOSCH: Földi gyönyörök kertje 

Műfajkategória:
klasszikus

A Hangdóm kupola alakú terében Miss Virgács (Németh Nikolett) keze munkája által hozzuk mozgásba Hyeronimus Bosch gyönyörű, hármas oltárképét, A Földi gyönyörök kertjét. A vetítés alatt korabeli polifonikus kórusműveket hallgathatunk a Cantemus kórus jóvoltából, amit MA’AM (Makay Anna) finoman torzít és modulál, illetve egészíti ki diabolikus hangsorokkal.

Animáció: Miss Virgács (Németh Nikolett) | Hang: Nyíregyházi Cantemus Kórus, MA'AM (Makay Anna)

Időtartam: 35 perc

Korhatár besorolás
Az előadás megtekintését 16 éven aluli nézőink számára nem ajánljuk.

Jegyet veszek
ground

DOME 016 - Csontváry: Levante

Műfajkategória:
klasszikus

Csontváry Kosztka Tivadar festményeinek audiovizuális adaptációja a napút jegyében, Nápolytól Jeruzsálemig.

Látvány vagy látomás? Sokan feltették már ezt a kérdést Csontváry Kosztka Tivadar festményei láttán. A magyar művészettörténetben egészen egyedinek és különcnek tartott művész képei senkit sem hagynak közömbösen. Festői zsenialitása, saját maga által is táplált mítosza, miszerint egy égi kinyilatkoztatást hallott: „Te leszel a világ legnagyobb plein air festője, nagyobb Raffaelnél” meghatározták egész művészetét. Rajongott Raffaello és Munkácsy Mihály műveiért, Münchenben Hollósy Simon festőiskolájában, majd a párizsi Julian akadémián képezte magát, hogy végül kialakítsa senkivel nem összetéveszthető « csontvárys » stílusát. 

soha nem látott tájakkal ébren tartott álmok, s az éghez irányított valóság, az élő természet szürrealizmusba hajló ábrázolása művészetének egyik kulcsa. A napútat, a nagy motívumot és a misztikumot kereste és úgy vélte, ezt csakis keleten, a Levante országaiban találhatja meg. A 20. század fordulóján több utazást is tett az Olaszországtól keletre eső tartományokba, követve az egyre népszerűbb ázsiai turistaútak vonalát. „Athén, Konstantinápoly, Baalbek, Damaskus, Nazaret, Jerusalem, Kairo” – egy 1901-ben kiadott berlini bedekker címlapjának felsorolása a festő ihlető helyszíneinek szinte teljes katalógusát nyújtja.

Zenei utazásunk négy jelenet és tizenkét festmény felhasználásával készült útvonalon vezet, a nápolyi öbölben található Castellammare városától, Athénon, majd Jeruzsálemen keresztül, Baalbek 6000 éves cédrusáig. A művész ismert és kevésbé ismert képeit remekül illusztrálják a nagynevű magyar és külföldi előadók által írt és előadott szerzemények, az egyes helyszínekhez kötődve. Az olasz Faraualla és a Fratelli Mancuso canzone-it, Varga Veronika és a Esperia zenekar népszerű rebetiko-ja követi, majd Jordi Savall és a Faran Ensemble idézi meg Jeruzsálemet, végül Dhafer Youssef és Kalamár Ádám éteri zenéje zárja a kört.

Csontváry monumentális képei, mesteri ecsetkezelése, egy megjelölhetetlen, lokalizálhatatlan fényforrástól, a lélek erejétől izzó színei most a Magyar Zene Háza Hangdómjában varázsolják el a látogatót, aki követve a 100 éve kalandozni vágyó utazót, repülőre és hajóra, esetleg vonatra szállhat, hogy a mítosz után eredve megválaszolja a kérdést: látvány vagy látomás-e a mester életműve.

« Ismerem az utat, amerre mennem kell. Ismerem a szellemi hatalmat, világteremtő energiát, mellyel számolnom kell, semmi kétség, hogy egy még legjobb világrészbe kerülünk s kiapaszthatatlan szépségekben gyönyörködünk. »

Művészeti vezető: Erdőháti Melinda | Vizuális kompozíció: Miss Virgács (Németh Nikolett) | Hangteresítés és zenei közreműködés: Kalamár Ádám, Lovász Ákos

Időtartam: 25 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 3 éves kortól ajánljuk.

Jegyet veszek

DOME 009 – Cloudhitects: Pontfelhő Budapest

Műfajkategória:
elektronikus, absztrakt

A Cloudhitects valójában egy pontfelhős utazás, amely során Budapest látványosságait mutatjuk be, naturalista pontfelhős környezetben. A felvételek az audiovizuális vetítés egy adott pontján absztrakt módon kezdenek viselkedni, az utazás során a terek egymásba úsznak. Az absztrakciók újraértelmezik a szkennelt tereket, és ezek életre kelnek a dóm felületén. A filmben megjelenik a Parlament, a Lánchíd, a Várkert Bazár, a Hold utca, a Hősök tere, a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Galéria sőt, a Keleti Pályaudvar is.

Vizuális kompozíció: Besenyő Dániel | Zenei kompozíció: Kiss Patrik

Időtartam: 24 perc

Korhatár besorolás
Az előadás megtekintését 10 éven aluli nézőink számára nem ajánljuk.

Jegyet veszek
Erős hang
Erős fény

DOME_014 Szemző Tibor: Csoma Kaleidoscope (Angol nyelvű)

Műfajkategória:
film, animáció, klasszikus

A Hangdóm ezúttal egy varázslatos kaleidoszkópként viselkedik – a zenei és hangtér egyedülállóan nyílik meg, és megidézi azt a leírhatatlan Himalája-élményt, amelyek között a zarándok-tudós Csoma élte napjait a hegyek között.

A Csoma Kaleidoszkóp képi és zenei világa Szemző Tibor Arborétum szvitjéhez (2002) és Az Élet Vendége című filmjéhez (2006) nyúl vissza. A kaleidoszkópban – a Hangdóm ezúttal egy varázslatos kaleidoszkópként viselkedik – a zenei és hangtér egyedülállóan nyílik meg, és megidézi azt a leírhatatlan Himalája-élményt, amelyek között a zarándok-tudós Csoma élte napjait a hegyek között.

"Nemzedékének tudósai számára Csoma egy Erdélyből származó homályos alak volt, magára hagyott és hontalan a Himalája hegyei között, de csúcsaikról egy óriás árnyékát vetette Közép-Ázsiára.”

W.W. Hunter

A műben Kőrösi Csoma Sándor hangját halljuk, személyes hangú beszámolóját, amelyet eredetileg bizonyos Kennedy századosnak írt, és amelyben utazásairól, céljairól beszél, miután a Brit hatóságok kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vették. Megszólal Gerard doktor is, a brit orvos, aki cellájában keresi fel Csomát, míg a hindu világ Francis Bain varázslatos elbeszéléseinek töredékeiben szűrődik be a kaleidoszkópba.

A szövegek forrása Duka Tivadar Life and Works of Alexander Csoma de Körös / Kőrösi Csoma Sándor dolgozatai (1885) címmel megjelent Csoma-biográfiája. A személyes, bensőséges hangvételű, Szemző hangján megszólaló narráció köré és mellé hangszeres, és vokális zenei szólamok épülnek, amelyek a kaleidoszkóp egyedülálló hangi adottságaira hangszerelve szólnak, míg a képsorok a zenei anyaggal teljes összhangban kaleidoszkóp-szerűen sokszorozódnak meg. Az előadás tizenkilenc tétele során áll össze a Csoma-közelítés, amelyben nézőként, hallgatóként közelebb kerülünk ahhoz, hogy megértsük, milyen lehetett ez a „kaland” belülről, és átéljük a tágasság hasonlíthatatlan élményét.

A Csoma kaleidoszkóp eredeti angol és magyar nyelvű változata is látogatható,

 

Munkatársak
Szemző Tibor – rendezés, zene és szöveg
Németh Dániel – látvány
Lovász Ákos – hang design
Mándli Endre Vazul – kurátor

Filmes munkatársak
Szaladják “Taikyo” István – operatőr
Roskó Gábor, Papp Károly Kása, Kolozsváry Bálint – animációk
Losonci Teri – vágó
Durst György, Bognár Attila – producerek

Zenészek
a Gordiusi Čomó
Dudás Zsombor – ütőhangszerek
Fodor Ildikó – szopránhang
Geröly Tamás – ütőgardon
Gőz László – basszustrombita, tengeri kagylók, tilinkó
Grencsó István – tenor szaxofon
Ernst Hirschberg – billentyűs hangszerek
Huszár Mihály – elektromos bőgő, basszusgitár
Keresteš Szabolcs – zongora, cseleszta
Kéringer László– tenorhang
Lázár Zsigmond – hegedű
Posvanecz Éva – mélyhegedű
Alois Samson – fúvós kontroller
Szemző Tibor – narrátor, basszusfuvola, 8mm-phone
T. Bali – elektromos gitár

Voces Aequales Énekegyüttes
Gavodi Zoltán – kontratenor, Gyulai Csaba – tenor, Mizsei Zoltán – bariton

Tomasini vonósnégyes
Paulik László, Rácz Erzsébet – hegedű Posvanesz Éva – brácsa Máté Balázs – gordonka

Lobsang Dhamchoe – énekhang
Lama Lobsang Gedun – recitáció


Felvételek és hang design
Alois Samson – Takarmánybázis
Horváth István – HEAR Stúdió Hortobágyi László – Tharnox Stúdió Regenye Zoltán Regi – HSB Mobil Stúdió (India) Liszkai Károly – RH Stúdió Zányi Tamás – Saint Audio Göllner Károly – CPT Mures Studio Mobile (Romania) Szabó Viktor – Budapest Music Center

Irodalmi források
Dr. Duka Tivadar: Kőrösi Csoma Sándor dolgozatai Francis William Bain: An Incarnation of the Snow, The Substance of a Dream Baktay Ervin fordítása nyomán

Konzultáns
Ferenczi Gábor

© & ℗ Szemző Tibor 2002-2023
Minden jog fenntartva

Időtartam: 51 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 6 éves kortól ajánljuk.

Jegyet veszek

DOME 010 –  Lengemesék

Műfajkategória:
gyerek, animáció, klasszikus

A hazai vizeken nagy közönségkedvenc a Berg Judit által fémjelzett Lengemesék, melyből tévésorozat, illetve két egészestés rajzfilm is készült most egy új dimenzióban éled újjá nem csak a nagyobbacska óvodások és kisiskolások számára. Az apró, tetőtől-talpig zöld lengék a Nádtenger védelmezőinek történetei ezúttal egy három dimenziós térben folytatódnak a tavasz beköszöntével, amelyet Fejér Simon hangszerei és dalai a 32 hangszórón teljesítenek ki.

Időtartam: 20 perc 

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 3 éves kortól ajánljuk.

Jegyet veszek

DOME 001 - Siblicity

Műfajkategória:
elektronikus, absztrakt

A Halász Péter és Halász Gábor testvérpáros alkotta Siblicity elektronikus zenei csapatának Evolve című műsora egy önismereti felfedezőútra, afféle hipnózisra hívja a vendégeket, melyhez a vizuális tartalmat a Makró VJ és Nagy András munkája biztosítja. Az analóg és a digitális technikákat vegyítő képi és hangi világ folyamatosan fejlődő rétegei egy háromdimenziós audiovizuális tartalomban egyesülnek. A Makró VJ mikroszkóp felhasználásával a természetben gyűjtögetett anyagokból teremti meg sajátos univerzumát és képi gesztusait. Ehhez a munkájukhoz madártollakat és leveleket gyűjtöttek össze és helyeztek mikroszkóp alá, melyeket Nagy András animált vizuális tartalommal hozott dialógusba, és vetített a Hangdóm vásznára. A színek és a geometrikus minták furcsa víziójába tulajdonképpen mindenki azt lát bele, amit szeretne, amit a képzelete lehetővé tesz. Tollak és növényi indák ezek, mégis, akár az emberi test vérereihez is hasonlíthatjuk őket. Szabad az asszociáció, az élmény pedig hipnotikus.

Alkotók: Siblicity - Halász Péter | Halász Gábor és Nagy András, Makro VJ - Kara Dávid, Skribek Anikó

Időtartam: 30 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 6 éves kortól ajánljuk.

Fényérzékenységi rohamok kockázatára vonatkozó figyelmeztetés
Az emberek csekély százaléka rohamot kaphat bizonyos vizuális képek hatására, beleértve a műsor elemeként megjelenő villogó fényeket és mintázatokat.

Jegyet veszek
Erős hang
Erős fény
ground

DOME 000 - Hangulatok

Műfajkategória:
film, klasszikus

A Hangdóm első, erre a térre készített nagyszabású projektje a Dome 000: Hangulatok nevet viseli. Rövid történetek követik egymást, bent és kint, a magasban és a mélyben, megelevenítve a körülöttünk lévő világot. A hangok és a képek által mindenkiben felidéződnek a hangokkal összefüggő vizuális élmények, különleges nézőpontból. A Zeneakadémia nagytermében zajló próba hangjai után, a magányos horgász sokat sejtető csöndjébe merülünk, majd az égre nézve az esztergomi bazilika kupolájában és egy templomi gyerekkórus előadásán találjuk magunkat. Egy szikla ormára feljutva, dacolva a természet erőivel tovább fut a történet, megelevenedik a balatoni táj, hogy a szüret hangjaival zárjuk a mesét. Életképek, párhuzamos történetek, amelyek megidézik Magyarország,  és tágabb értelemben a Kárpát-medence hangjait. Zányi Tamás hangmester „mindent halló” füle és Kovács István filmrendező 360 fokos, körbelátó kamerája által.

Rendező: Kovács István | Hangmester: Zányi Tamás

Időtartam: 21 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 4 éves kortól ajánljuk.

Jegyet veszek
Erős hang
Erős fény

DOME 006 - Hangdóm: az intergalaktikus átjáró

Műfajkategória:
film, elektronikus, gyerek, absztrakt, kortárs, animáció, klasszikus

Mire képes a Hangdóm? Mi az a térhangzás? Mit jelent a 360 fokos vetítés? Hogyan készülnek a művek egy ilyen egyedi audiovizuális rendszerre? Tengernyi kérdés, melyekre ezúttal vetítés formájában érkeznek a válaszok, mégpedig úgy, hogy maga a Hangdóm szólítja meg – Hegyi Barbara színművész hangján – és kalauzolja a közönséget egy mesés utazáson, a dómban jelenleg is futó tartalmak részleteinek felhasználásával. Ez a kisfilm részben azt szeretné bemutatni, hogy az alkotók milyen sokféleképpen használhatják fel az ide beépített technikát, részben pedig azt, hogy a nézők milyen műfaji sokszínűséggel ismerkedhetnek meg ezen a helyen.

Kurátor: Mándli Endre Vazul | Alkotók: Néder Panni, Zányi Tamás, Batta Gáspár, Juhász András

Időtartam: 29 perc 

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 6 éves kortól ajánljuk.

Fényérzékenységi rohamok kockázatára vonatkozó figyelmeztetés
​​​​​​​Az emberek csekély százaléka rohamot kaphat bizonyos vizuális képek hatására, beleértve a műsor elemeként megjelenő villogó fényeket és mintázatokat.

 

Jegyet veszek
Erős hang
Erős fény

DOME 013 - Rozsda Endre: A kékszakállú herceg vára

Műfajkategória:
klasszikus, installáció

Rozsda Endrének A kékszakállú herceg vára című Bartók-zenemű ihletésére készült festményét Maruscsák Dávid szabja a vászonra egy installáció formájában. A dómba lépve a 180 fokos vetített kép, és a térben elhelyezett tükör alá rejtett szenzorok és kamerák segítségével szó szerint részeseivé válunk Rozsda Endre képi világának, miközben Bartók Béla legismertebb operáját hallgathatjuk teresítve a vászon mögött elhelyezett 32 hangszórón keresztül. A látogató meghökkentő és gondolatindító kapcsolódásokat, viszonyulásokat fedezhet fel, élhet át, és vihet el magával.

Vizuális kompozíció: Maruscsák Dávid

Időtartam: 30 perc

 

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 6 éves kortól ajánljuk.

Jegyet veszek
Audio Visual

DOME 019 - RENOIR

Műfajkategória:
klasszikus

Bosch és Csontváry után, a Hangdóm programja immár harmadszorra kapcsolódik a Szépművészeti múzeumban bemutatott kiállítások nagy festőihez.
A legújabb audiovizuális alkotásban Renoir festményei manuális, illetve digitális, úgynevezett generatív képalkotási technikával kerülnek mozgásba. Az animált képi anyagot szintén minden dimenzióban elmozduló zenei tartalom gazdagít.

A festők munkáiból létrehozott egyedi alkotások különlegessége, hogy a hallgató-nézőnek lehetősége van olyan közelségből megvizsgálni a képeket, amilyen közelről az eredeti festményeket szabad szemmel nem is lehetne, és ezáltal részesévé válhat az évszázadokkal ezelőtt megfestett történeteknek.

Vizuális kompozíció: Németh Dániel | Zenei koncepció & hangteresítés: Lovász Ákos, Kalmár Ádám

Időtartam: 25 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 6 éves kortól ajánljuk.

JEGYET VESZEK

KÍSÉRLETI KEDD VETÍTÉSEK

DOME 002 Moment's Notice

Műfajkategória:
elektronikus, absztrakt

A Moment's Notice (ifj. Kurtág György, Lukács Miklós, Gőz László) műsorát John Cage ihlette, aki szerint a kortárs zenéről csak a közönség jelenlétében, a pillanat röpke valóságában lehet beszélni, a 21. századi jazz, európai klasszikus, illetve elektronikus zenével összefüggésben. A zenei élmény interaktív vetítéssel párosul, amelyben a megszólaló kompozíciók Moholy-Nagy László képi világából merítve vizuális jelekké, egyfajta hangjegyekké alakulnak át a vásznon. Az animált képi anyagot a BINAURA művészkollektíva készítette.

Előadók: ifj. Kurtág György, Lukács Miklós és Gőz László, Fekete-Kovács Kornél és Keresztes Szabolcs | Animáció: BINAURA - Samu Bence, Nagy Ágoston

Időtartam: 28 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 6 éves kortól ajánljuk.

Jegyet veszek
ground

Lighthouse

DOME 003 - Hangdóm vetítések

Műfajkategória:
elektronikus, absztrakt

Debrecenben a természettudományos kutatásoknak több évszázados hagyományai vannak, napjainkban a nukleáris fizika egyik fontos nemzetközi központja, emellett a város határában, a Hortobágyon a kontinensen egyedülálló, legkisebb fényszennyezettségű területe található, ahol az Univerzum fényei akár szabad szemmel is zavartalanul megfigyelhetők. A város kapcsolata a fényművészettel is évtizedes múltra tekint vissza, többek között Tilles Béla itt állította fel az ország első luminokinetikus szobrát 1975-ben.

A Lighthouse Egyesület azzal a nem titkolt szándékkal alakult meg 2021-ben Debrecenben, hogy a fénykultúra egyik nemzetközi központjává váljon - gondozva a magyar tudomány és művészet örökségét, helyet adva a jelen törekvéseinek és aktívan alakítva a jövőt -, ahol tudomány, technológia, innováció, edukáció és művészet találkoznak és tevékenykednek együtt; ahol a természeti környezet, a tudományos, az oktatási és kulturális intézmények és szereplők inspiratív ökoszisztémát alkotnak a fényről gondolkodás, a fénnyel foglalkozás legkülönbözőbb aspektusainak.

A Lighthouse alkotócsapata ezúttal a Magyar Zene Házának Hangdómjában mutat be egy dóm film válogatást. A 360 fokos vásznon 6 különböző alkotás elevenedik meg, amelyek körbefonják a nézőt. Hol utaztatnak, hol elgondolkozásra késztetnek, hol pedig egy meditatív audiovizuális térélményt teremtenek az audiovizuális átlényegüléshez.

Alkotók
- koncepció és 3D animáció: Bordos László Zsolt
- Escape (5:00 perc)
- zene: Jóhann Jóhannson
- kép és hang: Cloudhitects (Besnyő Dániel, Kiss Patrik)
- Eclipse (2:29 perc)
- laser scan: Totalscan (Tóth Gábor)
- kép: Kiégő Izzók
- Resonautica (5:00 perc)
- hang: Domonkos Csilla - kép: Kovács Ivó
- Klara and the Sun (3:32 perc)
- hang: Iszlai József
- kép: XYZ (Nagy András László)
- Ratio (4:07 perc)
- hang: Siblicity (Halász Gábor, Halász Péter)
- kép és hang: Vicsek Viktor
- Térvágás (5:25 perc)

Időtartam: 27 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 6 éves kortól ajánjuk.

jegyet veszek

Ligeti György: Kamarakoncert-részlet + EJTECH: Formalized Music for 4 Winds

DOME 004 - Ligeti Kamarakoncert

Műfajkategória:
klasszikus, film

A Magyar Zene Háza Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából a zeneszerző Kamarakoncert tizenhárom hangszeresre című alkotását szabja a dóm egyedi hangrendszerére – ennek a négy tételből álló műnek az első részével ezt a bemutatót vezetjük fel.

A Kamarakoncertet Dénes-Worowski Marcell vezényletével és tizenhárom kiváló zenésszel rögzítették a Pannonia Filmstúdióban. A felvételt Esteban de la Torre elektronikus zenei producer és hangművész adaptálta a dóm 31 hangszórójára. A mű vizuális tartalommal egészül ki a térben 360 fokban, melyhez Juhász András vizuális művész, médiadesigner a fényt, mint fő vizuális elemet, absztrakt módon alkalmazta.

Ligeti több művét meghatározza a hangszínekkel való játék, amit a hangszerek együttesei, úgynevezett halmazmintázatokként támogatnak. A húsz perces Kamarakoncert részben pedagógia jelleggel mutatja be ezen halmazok szétbontásával, a hangok térben való megmozgatásával Ligeti munkásságának egyik fő esszenciáját a dóm sokcsatornás rendszerén. A bemutatót megelőlegező első rész után a DOME_LIVE 004 bemutatón Esteban de la Torre, EJTECH néven megalkotott audiovizuális produkciója, a Formalized Music for 4 Winds is látható-hallható. A Iannis Xenakis által inspirált EJTECH a hangot fizikai építőelemként használó munkája, a Formalized Music for 4 Winds a zaj folyékonyságán, és a dinamikus rendszerek összefonódásán alapuló kompozíciót mutat be, ahol a hangforrások térbeli, kvázi sztochasztikus eloszlásának célja, hogy minden hallgatónak egyedi akusztikus élményben legyen része. A mű körbejárja a tényt, hogy a hang fenomenológiája elengedhetetlen az általunk megtapasztalt valóság megalkotásában.

Ligeti György: Ligeti Kamarakoncert (részlet) | Kurátorok: Somogyi Hedvig, Mándli Endre Vazul | Vezényelt: Dénes-Worowski Marcell | Vizuális kompozíció: Juhász András

Időtartam: 24 perc

Korhatár besorolás:
Az előadás megtekintését 12 éven aluli nézőink számára nem ajánljuk.

Fényérzékenységi rohamok kockázatára vonatkozó figyelmeztetés
Az emberek csekély százaléka rohamot kaphat bizonyos vizuális képek hatására, beleértve a műsor elemeként megjelenő villogó fényeket és mintázatokat.

Jegyet veszek
Erős hang
Erős fény

DOME 005 – Nagy Zétény: Would There Be A Void?

Műfajkategória:
elektronikus, absztrakt

A „Would There Be A Void?” egy kísérleti elektroakusztikus térkompozíció, mely a befogadót hideg, ellenséges, bizonytalan, instabil és felfedezetlen terekbe vezeti, ahol olyan dolgokat találunk, amik jobb, ha ismeretlenek maradnak. Először kitartott, sima felületű hangmagasságok töltik meg a teret, majd a kezdeti vészjósló, statikus nyugtalanságukat felváltják feszengő elváltozásaik. A tér mélysége egyre csak nő és nő, mígnem túl nagy lesz ahhoz, hogy ezek a hangzok kitöltsék, és a helyükben megjelennek állandóan izgő-mozgó, recsegő, bugyborékoló, kígyózó, feszülő hangzóobjektumok. A visszaverődések iránya változni kezd, a zengések sötétednek és meghosszabbodnak, a feszültség növekszik, hogy a befogadó tudtára legyen adva: ebben a térben nem lel megnyugvást.

Időtartam: 18 perc 

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 12 éves kortól ajánljuk.

Jegyet veszek
ground

DOME 007 – MÁKÓ ROZI & MÁKÓ BORI: SOURCE

Műfajkategória:
elektronikus, absztrakt

Mákó Rozi zeneszerző és Mákó Bori médiaművész munkái egymásra reflektálva invitálnak egy közösen (meg)álmodott metavilágba.
„Ez volt az első emlékkép,
  
a mennydörgő forrás,
  amelyből, mint édeni folyók,
  az órák és az évek fakadtak,
  hogy meg lehessen számolni általuk
  az ábrándokat és a tévelygéseket.”
A SOURCE élőben komponált zenei és képi dinamikán keresztül egymásba fonódó hangokból és digitálisan festett motívumokból tár elénk egy olyan képzelt vidéket, melynek egyes részletei az időben előre haladva bontakoznak ki. A fragmentumok szinte végtelen variációkban kombinálhatók, így a Kádár Melinda animációs alkotó által megmozgatott lassú képi változások egyfajta kaleidoszkópszerű űrélménnyé, hangjai pedig zajszólamokból építkező zenei kánonná alakulnak. Az audiovizuális utazás inspirációját Ferencz Mónika: Hátam mögött dél című kötete adta, aminek égtájversei, szövegatmoszférái és teremtéstörténetre reflektáló motívumai „az Univerzumra hangszerelve” egy személyes mitológiavilágba kalauzolnak. A sötétségből a fény felé, a senkiföldje ösvényein lépdelve, a tenger felé csobogva, az égboltig tovaszállva.

Zenei kompozíció: MÁKÓ Rozi
Vizuális kompozíció: MÁKÓ Bori
Animációmozgatás: KÁDÁR Melinda
Szöveg: FERENCZ Mónika
Koprodukciós partner: PesText Fesztivál, Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE)
Kreatív menedzsment: Let it Be! art agency

Időtartam: 22 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 6 éves kortól ajánljuk.

Jegyet veszek

DOME_LIVE

 

A Magyar Zene Háza DOME_LIVE című programsorozata minden hónapban egy estét dedikál új audiovizuális előadások bemutatására. Az esték alkalmával többnyire vizuális anyaggal kiegészült élő hangszeres vagy elektroakusztikus koncerteket vagy pedig ide készített tartalmak premier vetítését láthatja a közönség.

 

LÁTOGATÁSI INFORMÁCIÓK

 

HANGDÓM NYITVATARTÁSA

 

Hétfő    zárva (Minden hónap első keddjén és szerdáján zárva)

Kedd, Szerda, Csütörtök, Szombat, Vasárnap   10-18 óráig
Pénztárzárás és utolsó vetítés 17.30

Péntek  10-20 óráig
Pénztárzárás és utolsó vetítés 19.00

 

ÉRKEZÉS

A Hangdómos vetítési rendtől nem tudunk eltérni, ezért amennyiben a csoport 10-15 percet késik, sajnos nem tudjuk beengedni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét és köszönjük a megértésüket.

 

RUHATÁR

A ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni. A kiállítás és a vetítőterem kedd, szerda, csütörtök, szombat és vasárnap 18:00-kor zár, a jegykiadás és belépés utolsó időpontja 17:30. Kérjük, hogy szíveskedjen elhagyni az adott területet a zárást végző kollégák megjelenésekor, és legkésőbb 18:00-ig keresse fel a ruhatárat, ha szükséges. Nyári időszakban a ruhatár nem üzemel, a -1 szinten található, zárható szekrényeket tudják igénybe venni csomagjaikhoz.Szeptember 1-től már újra tudják használni a ruhatári szolgáltatásunkat.

 

PARKOLÁS

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes a látogatás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál. 

Fényérzékenységi rohamok kockázatára vonatkozó figyelmeztetés

Az emberek csekély százaléka rohamot kaphat bizonyos vizuális képek hatására, beleértve a műsor elemeként megjelenő villogó fényeket és mintázatokat.