Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Hangdóm vetítések

Jegyet veszek
Hangdóm
Típus:
Hangdóm program
Műfaj:
Film
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Hangdóm vetítések

A Hangdóm egy egyedülálló adottságokkal rendelkező, minden elképzelésnek teret adó helyszín, lehetőségei határtalanok. Időről időre el kell jönni ide, megismerni a legújabb felfedezéseket. A félgömb alakú kupola egyben vetítővászon is, melyet egy 27.4 csatornás hangrendszer vesz körül lehetőséget biztosítva a művek három dimenziós térben való kiterjedéséhez és megszólalásához. Itt aztán forgathatja a fejét az, aki beül a dómban elhelyezett babzsákok egyikére! Új hangok előállításának és érzékelésének laboratóriuma ez, ahol a hangzó világ elevenedik meg a természet hangtájaitól, a komponált zenén át az elektronikusan előállított hangokig.

Elmentem a naptárba:

HANGDÓM VETÍTÉSEK

DOME 008 – BOSCH: Földi gyönyörök kertje 

Műfajkategória:
klasszikus, kiállítás

A Hangdóm kupola alakú terében Miss Virgács (Németh Nikolett) keze munkája által hozzuk mozgásba Hyeronimus Bosch gyönyörű, hármas oltárképét, A Földi gyönyörök kertjét. A vetítés alatt korabeli polifonikus kórusműveket hallgathatunk a Cantemus kórus jóvoltából, amit MA’AM (Makay Anna) finoman torzít és modulál, illetve egészíti ki diabolikus hangsorokkal.

Animáció: Miss Virgács (Németh Nikolett) | Hang: Nyíregyházi Cantemus Kórus, MA'AM (Makay Anna)

Időtartam: 35 perc

Korhatár besorolás
Az előadás megtekintését 16 éven aluli nézőink számára nem ajánljuk.

A vetítés magyar nyelven zajlik, de ez az élményt NEM befolyásolja.

Jegyet veszek

DOME 016 - Csontváry: Levante

Műfajkategória:
klasszikus, kiállítás

Csontváry Kosztka Tivadar festményeinek audiovizuális adaptációja a napút jegyében, Nápolytól Jeruzsálemig.

Látvány vagy látomás? Sokan feltették már ezt a kérdést Csontváry Kosztka Tivadar festményei láttán. A magyar művészettörténetben egészen egyedinek és különcnek tartott művész képei senkit sem hagynak közömbösen. Festői zsenialitása, saját maga által is táplált mítosza, miszerint egy égi kinyilatkoztatást hallott: „Te leszel a világ legnagyobb plein air festője, nagyobb Raffaelnél” meghatározták egész művészetét. Rajongott Raffaello és Munkácsy Mihály műveiért, Münchenben Hollósy Simon festőiskolájában, majd a párizsi Julian akadémián képezte magát, hogy végül kialakítsa senkivel nem összetéveszthető « csontvárys » stílusát. 

soha nem látott tájakkal ébren tartott álmok, s az éghez irányított valóság, az élő természet szürrealizmusba hajló ábrázolása művészetének egyik kulcsa. A napútat, a nagy motívumot és a misztikumot kereste és úgy vélte, ezt csakis keleten, a Levante országaiban találhatja meg. A 20. század fordulóján több utazást is tett az Olaszországtól keletre eső tartományokba, követve az egyre népszerűbb ázsiai turistaútak vonalát. „Athén, Konstantinápoly, Baalbek, Damaskus, Nazaret, Jerusalem, Kairo” – egy 1901-ben kiadott berlini bedekker címlapjának felsorolása a festő ihlető helyszíneinek szinte teljes katalógusát nyújtja.

Zenei utazásunk négy jelenet és tizenkét festmény felhasználásával készült útvonalon vezet, a nápolyi öbölben található Castellammare városától, Athénon, majd Jeruzsálemen keresztül, Baalbek 6000 éves cédrusáig. A művész ismert és kevésbé ismert képeit remekül illusztrálják a nagynevű magyar és külföldi előadók által írt és előadott szerzemények, az egyes helyszínekhez kötődve. Az olasz Faraualla és a Fratelli Mancuso canzone-it, Varga Veronika és a Esperia zenekar népszerű rebetiko-ja követi, majd Jordi Savall és a Faran Ensemble idézi meg Jeruzsálemet, végül Dhafer Youssef és Kalamár Ádám éteri zenéje zárja a kört.

Csontváry monumentális képei, mesteri ecsetkezelése, egy megjelölhetetlen, lokalizálhatatlan fényforrástól, a lélek erejétől izzó színei most a Magyar Zene Háza Hangdómjában varázsolják el a látogatót, aki követve a 100 éve kalandozni vágyó utazót, repülőre és hajóra, esetleg vonatra szállhat, hogy a mítosz után eredve megválaszolja a kérdést: látvány vagy látomás-e a mester életműve.

« Ismerem az utat, amerre mennem kell. Ismerem a szellemi hatalmat, világteremtő energiát, mellyel számolnom kell, semmi kétség, hogy egy még legjobb világrészbe kerülünk s kiapaszthatatlan szépségekben gyönyörködünk. »

Művészeti vezető: Erdőháti Melinda | Vizuális kompozíció: Miss Virgács (Németh Nikolett) | Hangteresítés és zenei közreműködés: Kalamár Ádám, Lovász Ákos

Időtartam: 25 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 3 éves kortól ajánljuk.

A vetítés magyar nyelven zajlik.

Jegyet veszek

DOME 009 – Cloudhitects: Pontfelhő Budapest

Műfajkategória:
elektronikus, absztrakt

A Cloudhitects valójában egy pontfelhős utazás, amely során Budapest látványosságait mutatjuk be, naturalista pontfelhős környezetben. A felvételek az audiovizuális vetítés egy adott pontján absztrakt módon kezdenek viselkedni, az utazás során a terek egymásba úsznak. Az absztrakciók újraértelmezik a szkennelt tereket, és ezek életre kelnek a dóm felületén. A filmben megjelenik a Parlament, a Lánchíd, a Várkert Bazár, a Hold utca, a Hősök tere, a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Galéria sőt, a Keleti Pályaudvar is.

Vizuális kompozíció: Besenyő Dániel | Zenei kompozíció: Kiss Patrik

Időtartam: 24 perc

Korhatár besorolás
Az előadás megtekintését 10 éven aluli nézőink számára nem ajánljuk.

A vetítésben nincs beszéd, megtekintését bármilyen nyelvű vendégeinknek ajánljuk.

Jegyet veszek

DOME 010 –  Lengemesék

Műfajkategória:
gyerek, animáció, klasszikus

A hazai vizeken nagy közönségkedvenc a Berg Judit által fémjelzett Lengemesék, melyből tévésorozat, illetve két egészestés rajzfilm is készült most egy új dimenzióban éled újjá nem csak a nagyobbacska óvodások és kisiskolások számára. Az apró, tetőtől-talpig zöld lengék a Nádtenger védelmezőinek történetei ezúttal egy három dimenziós térben folytatódnak a tavasz beköszöntével, amelyet Fejér Simon hangszerei és dalai a 32 hangszórón teljesítenek ki.

Időtartam: 20 perc 

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 3 éves kortól ajánljuk.

A vetítés magyar nyelven zajlik.

Jegyet veszek

DOME 000 - Hangulatok

Műfajkategória:
film, klasszikus

A Hangdóm első, erre a térre készített nagyszabású projektje a Dome 000: Hangulatok nevet viseli. Rövid történetek követik egymást, bent és kint, a magasban és a mélyben, megelevenítve a körülöttünk lévő világot. A hangok és a képek által mindenkiben felidéződnek a hangokkal összefüggő vizuális élmények, különleges nézőpontból. A Zeneakadémia nagytermében zajló próba hangjai után, a magányos horgász sokat sejtető csöndjébe merülünk, majd az égre nézve az esztergomi bazilika kupolájában és egy templomi gyerekkórus előadásán találjuk magunkat. Egy szikla ormára feljutva, dacolva a természet erőivel tovább fut a történet, megelevenedik a balatoni táj, hogy a szüret hangjaival zárjuk a mesét. Életképek, párhuzamos történetek, amelyek megidézik Magyarország,  és tágabb értelemben a Kárpát-medence hangjait. Zányi Tamás hangmester „mindent halló” füle és Kovács István filmrendező 360 fokos, körbelátó kamerája által.

Rendező: Kovács István | Hangmester: Zányi Tamás

Időtartam: 21 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 4 éves kortól ajánljuk.

A vetítésben nincs beszéd, megtekintését bármilyen nyelvű vendégeinknek ajánljuk.

Jegyet veszek

DOME 006 - Hangdóm: az intergalaktikus átjáró

Műfajkategória:
film, elektronikus, gyerek, absztrakt, kortárs, animáció, klasszikus

Mire képes a Hangdóm? Mi az a térhangzás? Mit jelent a 360 fokos vetítés? Hogyan készülnek a művek egy ilyen egyedi audiovizuális rendszerre? Tengernyi kérdés, melyekre ezúttal vetítés formájában érkeznek a válaszok, mégpedig úgy, hogy maga a Hangdóm szólítja meg – Hegyi Barbara színművész hangján – és kalauzolja a közönséget egy mesés utazáson, a dómban jelenleg is futó tartalmak részleteinek felhasználásával. Ez a kisfilm részben azt szeretné bemutatni, hogy az alkotók milyen sokféleképpen használhatják fel az ide beépített technikát, részben pedig azt, hogy a nézők milyen műfaji sokszínűséggel ismerkedhetnek meg ezen a helyen.

Kurátor: Mándli Endre Vazul | Alkotók: Néder Panni, Zányi Tamás, Batta Gáspár, Juhász András

Időtartam: 29 perc 

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 6 éves kortól ajánljuk.

Fényérzékenységi rohamok kockázatára vonatkozó figyelmeztetés
Az emberek csekély százaléka rohamot kaphat bizonyos vizuális képek hatására, beleértve a műsor elemeként megjelenő villogó fényeket és mintázatokat.

A vetítés magyar nyelven zajlik.

 

Jegyet veszek

DOME 019 - RENOIR

Műfajkategória:
klasszikus, kiállítás

Bosch és Csontváry után, a Hangdóm programja immár harmadszorra kapcsolódik a Szépművészeti múzeumban bemutatott kiállítások nagy festőihez.
A legújabb audiovizuális alkotásban Renoir festményei manuális, illetve digitális, úgynevezett generatív képalkotási technikával kerülnek mozgásba. Az animált képi anyagot szintén minden dimenzióban elmozduló zenei tartalom gazdagít.

A festők munkáiból létrehozott egyedi alkotások különlegessége, hogy a hallgató-nézőnek lehetősége van olyan közelségből megvizsgálni a képeket, amilyen közelről az eredeti festményeket szabad szemmel nem is lehetne, és ezáltal részesévé válhat az évszázadokkal ezelőtt megfestett történeteknek.

Vizuális kompozíció: Németh Dániel | Zenei koncepció & hangteresítés: Lovász Ákos, Kalmár Ádám

Időtartam: 25 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 6 éves kortól ajánljuk.

A vetítésben nincs beszéd, megtekintését bármilyen nyelvű vendégeinknek ajánljuk.

JEGYET VESZEK

DOME_020 SOMLÓ DÁVID: A TEREK BESZÉLNEK – HALLOD? 

Műfajkategória:
film

Somló Dávid hangdómra készült kontemplatív munkájában hosszan kitartott rezonáns zenei hangok és elképzelt hangtájak folynak észrevétlenül egymásba, saját analóg fotóinak álomképszerű animációjára épülő vetítés kíséretében, teret adva a befogadó elmerülésének a hangokban és saját emlékeikben. 

Alkotók:

Somló Dávid - Kompozíció, Fotók
Szombathy András - Vizuál

Időtartam: 22 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 7 éves kortól ajánljuk.

A vetítés magyar nyelven zajlik.

Jegyet veszek

DOME_021 PLATON KARATAEV - NAPKÖTÖZŐ 

Műfajkategória:
film, kortárs

2024 tavaszán érkezik a Platon Karataev negyedik, Napkötöző című lemeze, amelyből először a Zene Házában kaphatunk egy ízelítőt, nem akármilyen köntösben. 

Az új album központi szimbóluma ezúttal a Nap lesz, amely a Hangdóm terében kel majd fel először a félgömb alakú vászon minden pontjára kivetítve. Izgalmas kísérlet ez, hiszen ezúttal egy háromdimenziós, egybefüggő, kisfilm jellegű videklip-csokor - a friss lemez jó néhány dalának szokatlanul izgalmas vizuális megjelenítése - kerül bemutatásra a rendhagyó térben.
A Platon Karataev pedig tovább folytatja a korábban megkezdett utat: a gitárzenei hagyományokból merítve egyesíti zenéjét a misztikus felhangú szövegekkel. A zenekar új lemezének gerincét képező dalokhoz Székely Ákos álmodta meg a vizuális világot.

Időtartam: 22 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 7 éves kortól ajánljuk.

A vetítésben hallható dalok magyar nyelven hangzanak el, de ez az élményt NEM befolyásolja.

Jegyet veszek

DOME_022 ZSOLNAY FÉNYFESZTIVÁL SHOWCASE

Műfajkategória:
film, kortárs

A Város a Házban sorozat keretében Pécs költözik a Zene Háza tereibe és tölti meg azokat 2024 áprilisában a városhoz szorosan kötődő programokkal.
Így készül egy csokorra való audiovizuális program a Hangdómba is, amik az ország egyik leglátványosabb rendezvényeként számon tartott Zsolnay Fényfesztivál világát (hangulatát) fogják megidézni (reprezentálni).

Időtartam: 16 perc

Erős fény- és hanghatások

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 7 éves kortól ajánljuk.

A vetítésben nincs beszéd, megtekintését bármilyen nyelvű vendégeinknek ajánljuk.

Jegyet veszek

DOME 024 – A Kék Vércse

Műfajkategória:
film

Alakulásának 50. évfordulójára egyedülálló térhatású filmet készített a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kékvércse-védelmi Munkacsoportja, amelyet a Zene Háza Hangdómjában, ezen a háromdimenziós, térhatású vásznon lehet a leghatásosabb módon megjeleníteni. 

Az MMTE Angolában, a világ legnagyobb ragadozómadár éjszakázó helyén forgatott a National Geographic megbízásából, ahol a kék vércsék világállománya gyülekezik az Európa felé tartó vándorút megkezdése előtt. A Magyarországon fokozottan védett faj gyülekező helyére a madarakra erősített mini jeladók segítségével jutottak el a kutatók.
A háromdimenziós rövidfilm vetítését kiegészíti egy, a projektet röviden bemutató ismeretterjesztő tartalom is a félgömb alakú kupola vásznán, az afrikai lüktetést pedig az expedíció során készült válogatott természetfotók teszik teljessé. A DOME_LIVE-premier során lehetőség lesz az alkotókat, illetve az expedíció résztvevőit kérdezni.

Időtartam: 20 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 4 éves kortól ajánljuk.

A vetítés magyar nyelven zajlik.

Jegyet veszek

DOME 023 – Szauder Dávid: Mestersége az intelligencia

Műfajkategória:
film

A mesterséges intelligencia lassan négy évtizede velünk van, de ez a folyamat az elmúlt 1.5-2 évben szinte érthetetlenül felgyorsult. Csak kapkodjuk a fejünket, és lassan nem is értjük, kinek mit kellene elhinnünk. Várhatóan a művészetre is és művészekre is hatással lesz ez a szép új digitális korszak. Vegyünk hát egy nagy levegőt, kapcsoljuk be a biztonsági öveket és a következő közel 20 percre hagyjuk, hogy mesterséges intelligencia újraértelmezze az elmúlt 2000 év művészetét. Képzeljük el, ahogy robotok építik az antik görög templomokat, a római szobrok táncra perdülnek, a bizánci mozaikokon mártírok helyett a csillagok háborúja karakterei küzdenek egymással, Botticelli Vénusza egy fagylaltkehelyből születik meg, Bosch oltárán pedig megszűnik a gravitáció. Ugye mindjárt más. A videó montázs is egyben, szórakoztató, de közben mindenki számára érthetően mutatja meg, mire is lehet használni a mesterséges intelligenciát, ha elég bátrak vagyunk és nem futunk el előle.

Időtartam: 20 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 7 éves kortól ajánljuk.

A vetítésben nincs beszéd, megtekintését bármilyen nyelvű vendégeinknek ajánljuk.

Jegyet veszek

DOME_025: Tibor Bozi: Face to Face

Műfajkategória:
film

Bozi Tibor szombathelyi születésű, Németországban élő fényképész a világ egyik legfoglalkoztatottabb sztárfotósa. A Dívák & Ikonok kiállításhoz kapcsolódóan 41 zenészportréját mutattuk be a Zene Háza közösségi tereiben Beyoncétől Björkig, a Nirvanától a Daft Punkig, Lauryn Hilltől Janelle Monáéig.
Világsztárok, nagyhatású dívák és élvonalbeli magyar előadók (Péterfy Bori, Azahriah) portréiból a Hangdómra szabtunk egy zenés vetítést, amiben megjelenik a Bozi-kiállítás összes szereplőjének portréja, térhatású zenével, és a dóm kupolájára szabott vetítésben. A Bozi-mozi egy szárnyaló zenés-vizuális utazás a nyolcvanas-kilencvenes-kétezres évek és napjaink zenészsztárjainak világába, rengeteg, a Dívák & Ikonok kiállításban is megjelenő énekesnő részvételével.

Időtartam: 20 perc 

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 4 éves kortól ajánljuk.

A vetítésben nincs beszéd, megtekintését bármilyen nyelvű vendégeinknek ajánljuk.

Jegyet veszek

KÍSÉRLETI KEDD VETÍTÉSEK

DOME_014 Szemző Tibor: Csoma Kaleidoscope (Angol nyelvű)

Műfajkategória:
film, animáció, klasszikus

A Hangdóm ezúttal egy varázslatos kaleidoszkópként viselkedik – a zenei és hangtér egyedülállóan nyílik meg, és megidézi azt a leírhatatlan Himalája-élményt, amelyek között a zarándok-tudós Csoma élte napjait a hegyek között.

A Csoma Kaleidoszkóp képi és zenei világa Szemző Tibor Arborétum szvitjéhez (2002) és Az Élet Vendége című filmjéhez (2006) nyúl vissza. A kaleidoszkópban – a Hangdóm ezúttal egy varázslatos kaleidoszkópként viselkedik – a zenei és hangtér egyedülállóan nyílik meg, és megidézi azt a leírhatatlan Himalája-élményt, amelyek között a zarándok-tudós Csoma élte napjait a hegyek között.

"Nemzedékének tudósai számára Csoma egy Erdélyből származó homályos alak volt, magára hagyott és hontalan a Himalája hegyei között, de csúcsaikról egy óriás árnyékát vetette Közép-Ázsiára.”

W.W. Hunter

A műben Kőrösi Csoma Sándor hangját halljuk, személyes hangú beszámolóját, amelyet eredetileg bizonyos Kennedy századosnak írt, és amelyben utazásairól, céljairól beszél, miután a Brit hatóságok kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vették. Megszólal Gerard doktor is, a brit orvos, aki cellájában keresi fel Csomát, míg a hindu világ Francis Bain varázslatos elbeszéléseinek töredékeiben szűrődik be a kaleidoszkópba.

A szövegek forrása Duka Tivadar Life and Works of Alexander Csoma de Körös / Kőrösi Csoma Sándor dolgozatai (1885) címmel megjelent Csoma-biográfiája. A személyes, bensőséges hangvételű, Szemző hangján megszólaló narráció köré és mellé hangszeres, és vokális zenei szólamok épülnek, amelyek a kaleidoszkóp egyedülálló hangi adottságaira hangszerelve szólnak, míg a képsorok a zenei anyaggal teljes összhangban kaleidoszkóp-szerűen sokszorozódnak meg. Az előadás tizenkilenc tétele során áll össze a Csoma-közelítés, amelyben nézőként, hallgatóként közelebb kerülünk ahhoz, hogy megértsük, milyen lehetett ez a „kaland” belülről, és átéljük a tágasság hasonlíthatatlan élményét.

A Csoma kaleidoszkóp eredeti angol és magyar nyelvű változata is látogatható,

 

Munkatársak
Szemző Tibor – rendezés, zene és szöveg
Németh Dániel – látvány
Lovász Ákos – hang design
Mándli Endre Vazul – kurátor

Filmes munkatársak
Szaladják “Taikyo” István – operatőr
Roskó Gábor, Papp Károly Kása, Kolozsváry Bálint – animációk
Losonci Teri – vágó
Durst György, Bognár Attila – producerek

Zenészek
a Gordiusi Čomó
Dudás Zsombor – ütőhangszerek
Fodor Ildikó – szopránhang
Geröly Tamás – ütőgardon
Gőz László – basszustrombita, tengeri kagylók, tilinkó
Grencsó István – tenor szaxofon
Ernst Hirschberg – billentyűs hangszerek
Huszár Mihály – elektromos bőgő, basszusgitár
Keresteš Szabolcs – zongora, cseleszta
Kéringer László– tenorhang
Lázár Zsigmond – hegedű
Posvanecz Éva – mélyhegedű
Alois Samson – fúvós kontroller
Szemző Tibor – narrátor, basszusfuvola, 8mm-phone
T. Bali – elektromos gitár

Voces Aequales Énekegyüttes
Gavodi Zoltán – kontratenor, Gyulai Csaba – tenor, Mizsei Zoltán – bariton

Tomasini vonósnégyes
Paulik László, Rácz Erzsébet – hegedű Posvanesz Éva – brácsa Máté Balázs – gordonka

Lobsang Dhamchoe – énekhang
Lama Lobsang Gedun – recitáció


Felvételek és hang design
Alois Samson – Takarmánybázis
Horváth István – HEAR Stúdió Hortobágyi László – Tharnox Stúdió Regenye Zoltán Regi – HSB Mobil Stúdió (India) Liszkai Károly – RH Stúdió Zányi Tamás – Saint Audio Göllner Károly – CPT Mures Studio Mobile (Romania) Szabó Viktor – Budapest Music Center

Irodalmi források
Dr. Duka Tivadar: Kőrösi Csoma Sándor dolgozatai Francis William Bain: An Incarnation of the Snow, The Substance of a Dream Baktay Ervin fordítása nyomán

Konzultáns
Ferenczi Gábor

© & ℗ Szemző Tibor 2002-2023
Minden jog fenntartva

Időtartam: 51 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 6 éves kortól ajánljuk.

A vetítés angol nyelven zajlik.

Jegyet veszek

DOME_014 Szemző Tibor: Csoma Kaleidoscope (Magyar nyelvű)

Műfajkategória:
film, animáció, klasszikus

A Hangdóm ezúttal egy varázslatos kaleidoszkópként viselkedik – a zenei és hangtér egyedülállóan nyílik meg, és megidézi azt a leírhatatlan Himalája-élményt, amelyek között a zarándok-tudós Csoma élte napjait a hegyek között.

A Csoma Kaleidoszkóp képi és zenei világa Szemző Tibor Arborétum szvitjéhez (2002) és Az Élet Vendége című filmjéhez (2006) nyúl vissza. A kaleidoszkópban – a Hangdóm ezúttal egy varázslatos kaleidoszkópként viselkedik – a zenei és hangtér egyedülállóan nyílik meg, és megidézi azt a leírhatatlan Himalája-élményt, amelyek között a zarándok-tudós Csoma élte napjait a hegyek között.

"Nemzedékének tudósai számára Csoma egy Erdélyből származó homályos alak volt, magára hagyott és hontalan a Himalája hegyei között, de csúcsaikról egy óriás árnyékát vetette Közép-Ázsiára.”

W.W. Hunter

A műben Kőrösi Csoma Sándor hangját halljuk, személyes hangú beszámolóját, amelyet eredetileg bizonyos Kennedy századosnak írt, és amelyben utazásairól, céljairól beszél, miután a Brit hatóságok kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vették. Megszólal Gerard doktor is, a brit orvos, aki cellájában keresi fel Csomát, míg a hindu világ Francis Bain varázslatos elbeszéléseinek töredékeiben szűrődik be a kaleidoszkópba.

A szövegek forrása Duka Tivadar Life and Works of Alexander Csoma de Körös / Kőrösi Csoma Sándor dolgozatai (1885) címmel megjelent Csoma-biográfiája. A személyes, bensőséges hangvételű, Szemző hangján megszólaló narráció köré és mellé hangszeres, és vokális zenei szólamok épülnek, amelyek a kaleidoszkóp egyedülálló hangi adottságaira hangszerelve szólnak, míg a képsorok a zenei anyaggal teljes összhangban kaleidoszkóp-szerűen sokszorozódnak meg. Az előadás tizenkilenc tétele során áll össze a Csoma-közelítés, amelyben nézőként, hallgatóként közelebb kerülünk ahhoz, hogy megértsük, milyen lehetett ez a „kaland” belülről, és átéljük a tágasság hasonlíthatatlan élményét.

A Csoma kaleidoszkóp eredeti angol és magyar nyelvű változata is látogatható,

 

Munkatársak
Szemző Tibor – rendezés, zene és szöveg
Németh Dániel – látvány
Lovász Ákos – hang design
Mándli Endre Vazul – kurátor

Filmes munkatársak
Szaladják “Taikyo” István – operatőr
Roskó Gábor, Papp Károly Kása, Kolozsváry Bálint – animációk
Losonci Teri – vágó
Durst György, Bognár Attila – producerek

Zenészek
a Gordiusi Čomó
Dudás Zsombor – ütőhangszerek
Fodor Ildikó – szopránhang
Geröly Tamás – ütőgardon
Gőz László – basszustrombita, tengeri kagylók, tilinkó
Grencsó István – tenor szaxofon
Ernst Hirschberg – billentyűs hangszerek
Huszár Mihály – elektromos bőgő, basszusgitár
Keresteš Szabolcs – zongora, cseleszta
Kéringer László– tenorhang
Lázár Zsigmond – hegedű
Posvanecz Éva – mélyhegedű
Alois Samson – fúvós kontroller
Szemző Tibor – narrátor, basszusfuvola, 8mm-phone
T. Bali – elektromos gitár

Voces Aequales Énekegyüttes
Gavodi Zoltán – kontratenor, Gyulai Csaba – tenor, Mizsei Zoltán – bariton

Tomasini vonósnégyes
Paulik László, Rácz Erzsébet – hegedű Posvanesz Éva – brácsa Máté Balázs – gordonka

Lobsang Dhamchoe – énekhang
Lama Lobsang Gedun – recitáció


Felvételek és hang design
Alois Samson – Takarmánybázis
Horváth István – HEAR Stúdió Hortobágyi László – Tharnox Stúdió Regenye Zoltán Regi – HSB Mobil Stúdió (India) Liszkai Károly – RH Stúdió Zányi Tamás – Saint Audio Göllner Károly – CPT Mures Studio Mobile (Romania) Szabó Viktor – Budapest Music Center

Irodalmi források
Dr. Duka Tivadar: Kőrösi Csoma Sándor dolgozatai Francis William Bain: An Incarnation of the Snow, The Substance of a Dream Baktay Ervin fordítása nyomán

Konzultáns
Ferenczi Gábor

© & ℗ Szemző Tibor 2002-2023
Minden jog fenntartva

Időtartam: 51 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 6 éves kortól ajánljuk.

A vetítés magyar nyelven zajlik.

Jegyet veszek

DOME 012 - LIGETI GYÖRGY: SZIMFONIKUS KÖLTEMÉNY 100 METRONÓMRA

Műfajkategória:
film, kortárs

Ligeti György talán egyik legismertebb szerzeménye a Szimfonikus költemény 100 metronómra, amelynek vizuális esztétikája is mély nyomot hagy abban, aki már egyszer látta. Nem véletlen, hogy ez a darab szólt akkor is, amikor végső búcsút vettek tőle. A mű hipnotikus és mély gondolatokat indít meg az időről, a létezésről, illetve az univerzummal való kapcsolatunkról. A Szimfonikus költemény egyben kritika is Ligeti György korabeli kortárs zenei közege felé, illetve a magukat annak láttató radikális zeneszerzőknek. Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából, a szerző instrukciói szerint a Hangdóm vásznán elindítjuk a 100 metronómot és a mágikus tér közepéről végighallgatjuk, ahogy a kattanások hol együtt, hogy külön-külön kifutnak az időből, elnémulásig.

Kurátorok: Gőz László, Mándli Endre Vazul | Alkotók: Nagy András,  Lovász Ákos

Időtartam: 21 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 12 éves kortól ajánljuk.

A vetítés magyar nyelven zajlik.

Jegyet veszek

DOME 015 - Eötvös Péter: Mese

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 12 éves kortól ajánljuk.

Műfajkategória:
kortárs, animáció

Eötvös Péter 1968-ban írt kultikus hangjátéka a Mese egyike azon korai műveinek, melyekkel belépőt nyert az akkori szakmai zenei elit köreibe. A darabot követően kezdetét vette egy életre szóló együttműködése Karlheinz Stockhausennel: többek között együtt zenéltek a világ első hangdómjában, Osakában.

A 12 és fél perces Mese című darab száz magyar népmese motívumainak felhasználásával készült. A megannyi szövegből összergyúrt történetet Molnár Piroska mondta fel, minden karaktert a Kossuth-díjas színésznő személyesített meg, de úgy, hogy a hangját a szerző gyorsítással, illetve lassítással eltorzította. A hangfelvételeket eredetileg Budapesten rögzítették 1968-ban, amelyekből Eötvös Péter a kölni rádió stúdiójában készített elektronikus zenei kompozíciót, amit először Darmstadtban mutattak be.

55 évvel a darab születése után, a MOME egyetem média design BA hallgatói - a tananyag részeként - készítettek képi anyagot a szerző instrukciói alapján, különböző megközelítésekből. Végül öt különböző verzió készült a Zene Háza Hangdómjának félgömb alakú vásznára. Nem rejtegetett meglepetés, hogy Molnár Piroska ezúttal is megjelenik a darabban.

A következő Média design BA hallgatók munkái kerülnek bemutatásra:

Horváth Adrienn
Siteri Nóra
Székely Ákos
Szőnyi Máté
Takács Bori
Pálovics Emese & Faddi Bianka: Bad Trip

Időtartam: 27 perc

Korhatár besorolás:
A vetítés megtekintését 12 éves kortól ajánjuk.

A vetítés magyar nyelven zajlik.

JEGYET VESZEK

DOME_LIVE

 

A Magyar Zene Háza DOME_LIVE című programsorozata minden hónapban egy estét dedikál új audiovizuális előadások bemutatására. Az esték alkalmával többnyire vizuális anyaggal kiegészült élő hangszeres vagy elektroakusztikus koncerteket vagy pedig ide készített tartalmak premier vetítését láthatja a közönség.

 

LÁTOGATÁSI INFORMÁCIÓK

 

HANGDÓM NYITVATARTÁSA

 

Hétfő    zárva (Minden hónap első keddjén és szerdáján zárva)

Kedd, Szerda, Csütörtök, Szombat, Vasárnap   10-18 óráig
Pénztárzárás és utolsó vetítés 17.30

Péntek  10-20 óráig
Pénztárzárás és utolsó vetítés 19.00

 

ÉRKEZÉS

A Hangdómos vetítési rendtől nem tudunk eltérni, ezért amennyiben a csoport 10-15 percet késik, sajnos nem tudjuk beengedni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét és köszönjük a megértésüket.

 

RUHATÁR

A ruhatár használata ingyenes és a kiállítások, rendezvények látogatása esetében kötelező. A csomagokat, bármilyen méretű hátizsákot, esernyőt és táskát kötelező a ruhatárban elhelyezni. A kiállítás és a vetítőterem kedd, szerda, csütörtök, szombat és vasárnap 18:00-kor zár, a jegykiadás és belépés utolsó időpontja 17:30. Kérjük, hogy szíveskedjen elhagyni az adott területet a zárást végző kollégák megjelenésekor, és legkésőbb 18:00-ig keresse fel a ruhatárat, ha szükséges. Nyári időszakban a ruhatár nem üzemel, a -1 szinten található, zárható szekrényeket tudják igénybe venni csomagjaikhoz.Szeptember 1-től már újra tudják használni a ruhatári szolgáltatásunkat.

 

PARKOLÁS

Az online megváltott belépőjeggyel, az első két óra parkolás a Múzeum Mélygarázsban ingyenes a látogatás napján. Kérjük Önöket, hogy parkolójegyeiket érvényesítsék a Magyar Zene Háza információs pultjánál. 

Fényérzékenységi rohamok kockázatára vonatkozó figyelmeztetés

Az emberek csekély százaléka rohamot kaphat bizonyos vizuális képek hatására, beleértve a műsor elemeként megjelenő villogó fényeket és mintázatokat.