Azonnali hívás
DOME_LIVE
2022/04/06 és
2023/09/09 között
típus:
Programsorozat, Különleges programjaink, Kiállítás, Ismeretterjesztés, Hangdóm program
műfaj:
Crossover, Klasszikus/Kortárs, Elektronikus, Interaktív, Film
Elmentem a naptárba:

A Magyar Zene Háza DOME_LIVE című programsorozata minden hónapban egy estét dedikál új audiovizuális előadások bemutatására. Az esték alkalmával többnyire vizuális anyaggal kiegészült élő hangszeres vagy elektroakusztikus koncerteket vagy pedig ide készített tartalmak premier vetítését láthatja a közönség.

Elmentem a naptárba:

DOME_LIVE 001

Halász Péter és Halász Gábor testvérpáros alkotta Siblicity elektronikus zenei csapatának Evolve című műsora egy önismereti felfedezőútra, egy afféle hipnózisra hívja a vendégeket, melyhez a vizuális tartalmat a Makró VJ és Nagy András munkája biztosítja. 

DOME_LIVE002

A Moment's Notice (ifj. Kurtág György, Lukács Miklós és Gőz László) műsorát John Cage gondolata ihlette, mely szerint a kortárs zenéről csak a közönség jelenlétében, a pillanat röpke valóságában lehet beszélni, a 21. századi jazz, európai klasszikus illetve elektronikus zenével összefüggésben.

DOME_LIVE 004

A Magyar Zene Háza jövőre, 2023-ban, Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából a zeneszerző Kamarakoncert tizenhárom hangszeresre című alkotását szabja majd a dóm egyedi hangrendszerére. Most a négy tételből álló mű első részével már ezt a bemutatót vezetjük fel. A Kamarakoncertet Dénes-Worowski Marcell vezényletével és tizenhárom kiváló zenésszel rögzítették a Pannonia Filmstúdióban, és ezt a felvételt Esteban de la Torre elektronikus zenei producer és hangművész adaptálta a dóm 31 hangszórójára. A mű vizuális tartalommal egészül ki a térben 360 fokban, melyhez Juhász András vizuális művész, média designer a fényt, mint fő vizuális elemet, absztrakt módon alkalmazta.

DOME_LIVE 005

A 'Would There Be A Void?' az elszigeteltségről, magányról, és a saját temporális, fizikai és metafizikai jelentéktelenségünk által indukált szorongásról szól. Ha hirtelen eltűnnénk, nem hagyva magunk mögött semmilyen nyomot sem a saját létezésünkről - maradna utánunk kitöltendő űr? A mű A Zeneakadéma Elektroakusztikus zeneszerzés szakágán frissen végzett és az USA Illnois Állami Egyetem Kreatív Technológia Mesterképésének 2 éves ösztöndíját elnyerő fiatal zseni, Nagy Zétény hangszerzeménye.

DOME_LIVE 006

Mire képes a Hangdóm? Mi az a térhangzás? Mit jelent a 360 fokos vetítés? Hogyan készülnek a művek egy ilyen egyedi audiovizuális rendszerre? Tengernyi kérdés, melyekre ezúttal vetítés formájában érkeznek a válaszok, mégpedig úgy, hogy maga a Hangdóm szólítja meg – Hegyi Barbara színművész hangján – és kalauzolja a közönséget egy mesés utazáson, a dómban jelenleg is futó tartalmak részleteinek felhasználásával. Ez a kisfilm részben azt szeretné bemutatni, hogy az alkotók milyen sokféleképpen használhatják fel az ide beépített technikát, részben pedig azt, hogy a nézők milyen műfaji sokszínűséggel ismerkedhetnek meg ezen a helyen.

DOME_LIVE 007

Mákó Rozi zeneszerző és Mákó Bori médiaművész munkái egymásra reflektálva invitálnak egy közösen (meg)álmodott metavilágba. A SOURCE élőben komponált zenei és képi dinamikán keresztül egymásba fonódó hangokból és digitálisan festett motívumokból tár elénk egy olyan képzelt vidéket, melynek egyes részletei az időben előre haladva bontakoznak ki.

DOME_LIVE 008

Bár a Szépművészeti Múzeumban véget ért a Bosch kiállítás, a Zene Házában decembertől megelevendik a Földi Gyönyörök kertje. A Hangdóm kupola alakú terében 360 fokos vetítés által a kollázst animációs technikával Miss Virgács (Németh Nikolett) keze munkája által mozgásba hozzuk a németalföldi festő hármas oltárképét miközben korabeli polofonikus kórusműveket hallgathatunk a Cantemus jóvoltából, amit MA’AM (Makay Anna) finoman torzít és modulál, illetve egészíti ki diabolikus hangsorokkal.

DOME_LIVE 009

A Hangdóm következő műsorszáma egy pontfelhős utazás, amely során Budapest látványosságait mutatjuk be naturalista pontfelhős környezetben. Mindezen felvételek az audiovizuális vetítés egy adott pontján elkezdenek absztrakt módon viselkedni, az utazás során a terek egymásba úsznak. Az absztrakciók újraértelmezik a szkennelt tereket, és ezek életre kelnek a Dóm felületén. A filmben megjelenik a Parlament, a Lánchíd, a Várkert Bazár, a Hold utca, a Hősök tere, a Tudományos Akadémia, a Nemzeti Galéria vagy épp a Keleti Pályaudvar is.

DOME_LIVE 011

A berlini művészeti egyetem (Universität der Künste) hangművészeti mesterprogramjának (Sound Studies and Sonic Arts) diákjait hívtuk meg, hogy egy tíznapos rezidenciaprogram keretében készítsenek térhangzásos műveket a ház félgömb formájú sokcsatornás rendszerére.

DOME_LIVE 012

Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából, a szerző instrukciói szerint a Hangdóm vásznán elindítjuk a 100 metronómot és a mágikus tér közepéről végighallgatjuk, ahogy a kattanások hol együtt, hogy külön-külön kifutnak az időből, elnémulásig.

 

Fotókredit: Varga Orsolya

 

A programsorozat korábbi eseményei