Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

DOME_LIVE 013 Rozsda Endre: A kékszakállú herceg vára

Minden jegy elkelt
Hangdóm
Típus:
Programsorozat
Különleges programjaink
Hangdóm program
Műfaj:
Interaktív

Programsorozat:

DOME_LIVE 013 Rozsda Endre: A kékszakállú herceg vára

A Hangdóm első alkalommal nyitja meg ajtaját a közönség felé vetítés helyett egy interaktív audiovizuális installáció helyszíneként. Rozsda Endrének A kékszakállú herceg vára című Bartók-zenemű ihletésére készült festményét Maruscsák Dávid szabja a vászonra egy installáció formájában. A dómba lépve a 180 fokos vetített kép, és a térben elhelyezett tükör alá rejtett szenzorok és kamerák segítségével szó szerint részeseivé válunk Rozsda Endre képi világának, miközben Bartók Béla legismertebb operáját hallgathatjuk teresítve a vászon mögött elhelyezett 32 hangszórón keresztül. A látogató meghökkentő és gondolatindító kapcsolódásokat, viszonyulásokat fedezhet fel, élhet át, és vihet el magával.

A Rozsda Endre 110 koncerthez kapcsolódóan a Hangdóm első alkalommal nyitja meg ajtaját a közönség felé vetítés helyett egy interaktív audiovizuális installáció helyszíneként. Rozsda Endrének A kékszakállú herceg vára című Bartók-zenemű ihletésére készült festményét Maruscsák Dávid szabja a vászonra egy installáció formájában. A dómba lépve a 180 fokos vetített kép, és a térben elhelyezett tükör alá rejtett szenzorok és kamerák segítségével szó szerint részeseivé válunk Rozsda Endre képi világának, miközben Bartók Béla legismertebb operáját hallgathatjuk teresítve a vászon mögött elhelyezett 32 hangszórón keresztül. A látogató meghökkentő és gondolatindító kapcsolódásokat, viszonyulásokat fedezhet fel, élhet át, és vihet el magával. A Rozsda Endre 110-koncerthez egy Maruscsák Dávid által megálmodott interaktív installáció is kapcsolódni fog a Hangdómban, amely Rozsda Endre művei és Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára című alkotása köré épül. Bartók Kékszakállúja a Hangdóm különleges hangterében eddig nem hallott módon szólal meg, a vizuális körítés pedig egy Rozsda műveiből (A kékszakállú herceg vára, Az összeesküvés, Portrait Of My Father/Mother) összeállított, montázsolt, kivetített képi anyag, amiben megjelennek a látogatók képmásai is, miután belenéznek egy, a tér közepén elhelyezett tükörbe. A Rozsda festészetére jellemző, apró, részletes elemekből álló vizuális megjelenés hömpölyög a felületen, és a nézők testének 3D képmásai ezekkel az elemekkel lépnek interakcióba.

Az installáció május 30-án 18:00-22:00-ig folyamatosan látogatható az aznapi jeggyel. (Később is megtekinthető lesz egyes napokon).

A Magyar Zene Háza és a Várfok Galéria közös produkciója a Magyar Zene Napján.

Partnerek

Minden jegy elkelt

Jegyárak

1 000 Ft

A Rozsda Endre 110 – Kortárs zene és képzőművészet zenei esemény résztvevői az érvényes koncertjeggyel megtekinthetik a Hangdómban lévő installációt.

Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

A Magyar Zene Háza és a Várfok Galéria közös produkciója a Magyar Zene Napján

Idén lenne 110 éves Rozsda Endre, az absztrakt szürrealizmus nemzetközi tekintélyű magyar képviselője, aki életének jelentős részét Budapesten és Párizsban töltötte. Apró motívumoktól és színektől hemzsegő, kaleidoszkópszerű képeiben mindig ott rejtőzik az idő, illetve az álom fogalma. Május 30-án négy, nemzetközileg is elismert magyar zeneszerző Rozsda Endre által inspirált műveivel emlékezünk meg méltó módon a képzőművészről, egyúttal pedig a Magyar Zene Napját is ünnepeljük.

2023/05/30 19:00
Előadóterem

A Magyar Zene Háza DOME_LIVE című programsorozata minden hónapban egy estét dedikál új audiovizuális előadások bemutatására. Az esték alkalmával többnyire vizuális anyaggal kiegészült élő hangszeres vagy elektroakusztikus koncerteket vagy pedig ide készített tartalmak premier vetítését láthatja a közönség.

2022/04/06 - 2024/05/08