Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Rozsda Endre 110 – Kortárs zene és képzőművészet

A Magyar Zene Háza és a Várfok Galéria közös produkciója a Magyar Zene Napján
Minden jegy elkelt
2023/05/30
Kedd
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Különleges programjaink
Koncert
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Összművészet

Jegytípus:
ülő
fuvola
Réman Zsófia
klarinét
Bartek Zsolt
hegedű
Varga Oskar
gordonka
Rohmann Ditta
ütőhangszerek
Nevelő János
moderátor
Kovács Krisztina
Balogh Máté
Eine Kleine Stadtmusik
Tornyai Péter
'Je pose ma tête sur le temps...'
Dargay Marcell
Visages Visibles - Visage Invisible (Látható arcok - láthatatlan arc)
Horváth Balázs
Charleston for Rozsda

Rozsda Endre 110 – Kortárs zene és képzőművészet

Idén lenne 110 éves Rozsda Endre, az absztrakt szürrealizmus nemzetközi tekintélyű magyar képviselője, aki életének jelentős részét Budapesten és Párizsban töltötte. Apró motívumoktól és színektől hemzsegő, kaleidoszkópszerű képeiben mindig ott rejtőzik az idő, illetve az álom fogalma. Május 30-án négy, nemzetközileg is elismert magyar zeneszerző Rozsda Endre által inspirált műveivel emlékezünk meg méltó módon a képzőművészről, egyúttal pedig a Magyar Zene Napját is ünnepeljük.

A Várfok Galériával együttműködésben megvalósuló koncerten az ihlető festmények kivetítve lesznek láthatók, a darabok elhangzása előtt pedig Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője beszélget a zeneszerzőkkel. Dargay Marcell a Les Copains és a Madone című kései táblaképekből indult ki: az arcábrázolás közös alapokon nyugvó, de eltérő irányú megközelítési módszereit alakítja zenei összefüggésekké a Visages Visibles – Visage Invisible című darabban. Balogh Máté kamaraműve, az Eine Kleine Stadtmusik a Város című olajfestmény zenei illusztrációja. Kis ívű frázisait a városokra jellemző, változatosan zajos hangi folyamatok töltik ki. Az inspiráció forrását címében is hordozza a Charleston for Rozsda, amelyben Horváth Balázs a kép sűrűségét, színeit, illetve a felismerhető és fel nem ismerhető figurák konkrét-absztrakt kettősségét ragadja meg. Tornyai Péter „Je pose ma tête sur le temps…” című kompozíciójában pedig a zenei folyamat létrehozása Rozsda jellegzetes perspektíva-megsokszorozó módszeréhez, a vászon alkotás közbeni forgatásához hasonlóan történik.

A Rozsda Endre 110 – Kortárs zene és képzőművészet című koncert résztvevői az érvényes koncertjeggyel megtekinthetik az aznap a Hangdómban 18:00-22:00 között zajló, DOME_LIVE 013 Rozsda Endre: A kékszakállú herceg vára című kapcsolódó installációt.

Partnerek

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

A Hangdóm első alkalommal nyitja meg ajtaját a közönség felé vetítés helyett egy interaktív audiovizuális installáció helyszíneként. Rozsda Endrének A kékszakállú herceg vára című Bartók-zenemű ihletésére készült festményét Maruscsák Dávid szabja a vászonra egy installáció formájában. A dómba lépve a 180 fokos vetített kép, és a térben elhelyezett tükör alá rejtett szenzorok és kamerák segítségével szó szerint részeseivé válunk Rozsda Endre képi világának, miközben Bartók Béla legismertebb operáját hallgathatjuk teresítve a vászon mögött elhelyezett 32 hangszórón keresztül. A látogató meghökkentő és gondolatindító kapcsolódásokat, viszonyulásokat fedezhet fel, élhet át, és vihet el magával.

2023/05/30 18:00
Hangdóm