world_travel_awards_2022
Azonnali hívás
Partitúra Live – Pannonhalma
Jegyet veszek
2023/01/17
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Különleges programjaink
Műfaj:
Ifjúsági/családi
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Batta András
előadó
Miklósa Erika
előadó
Novák Péter
VENDÉGEK:
Dejcsics Konrád
Liptai Zsolt
zongora
Ránki Fülöp
jazz gitár
Papp Mukunda Mátyás

Partitúra Live – Pannonhalma

A lecsendesült januári télidőben a Partitúra Live  első állomása Pannonhalma. A magyar egyháztörténet egyik legfontosabb városa, amely már több mint ezer éve a bencés szerzetesek otthona.

Híd Kelet és Nyugat között, ahol hisznek a közös gondolkodás erejében, küldetésüknek tartják az egység képviseletét és a kultúra életben tartását: művészeti fesztivált is szerveznek, ahol a kortárs képzőművészet, az irodalom, a zene és a spiritualitás is kéz a kézben jár. Párbeszéd, hit és pezsgő közösségi élet: a szellemiség, ami a pannonhalmi bencés gimnáziumot mind a mai napig az egyik legjobb gimnáziummá teszi, Pannonhalmát pedig a bencés szerzetesek egyik legnyitottabb “zárt” közösségévé. A varázslatos pannonhalmi szellemiség egy estére a Magyar Zene Házába költözik.

Hinni bármiben lehet, a hit kapaszkodó a túléléshez és híd a spirituális világhoz, kapcsolódás a feljebbvalóhoz. Teremtő ereje van, akárcsak a csendnek. Pannonhalmán évtizedek óta tartanak csendkurzusokat, merthogy csendben lenni nem is olyan egyszerű. Ezen az estén vendégeinknek köszönhetően úgy kerülünk egyre közelebb a csendhez, hogy közben mi nem leszünk csendben.

Mivel foglalkozik ma egy bencés szerzetes? Alkalmas-e a mai kor embere az elköteleződésre és arra, hogy életreszóló hivatást válasszon magának? Népszerű kifejezés a "jelenben lenni", de mennyire lehetséges a megvalósítása? Hogyan segíthet ebben a művészet és a hit? A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumot a Harry Potter-regények Roxfort iskolájához is szokták hasonlítani, bár állítólag itt nem a varázsigék hatnak... Erről is beszélgetünk Dejcsics Konrád bencés szerzetessel, aki a Pannonhalmi Főapátság kulturális-, és az Arcus Temporum művészeti fesztivál igazgatója. Egy klasszika-filológus, aki vív, fut, tanít, és csinált már érettségi tételt Kispál és a borz dalokból is, merthogy végtelenül nyitott ember. A monostorban a borkészítés mindig is hozzátartozott a szerzetesi élethez, és nem csak a misebor miatt. Az ezeréves hagyományról is mesél Liptai Zsolt, a pannonhalmi apátság főborásza.

A zene is a csendből születik, ahogy valahol a zenén keresztül is a bennünk lévő csend felé közelítünk. A zeneszerzők a zene szerzetesei is. A fiatal zongoraművész Ránki Fülöp egy igazi "zenész-szerzetessel", Liszt Ferenc muzsikájával visz közelebb minket a zenéhez és ezáltal kicsit az egész univerzumhoz. A zene meditáció, műfajtól függetlenül, sokféle lehet, akárcsak a hit. A fiatal jazz gitárost, Papp Mukunda Mátyást is hallhatjuk játszani: ő Krisna-tudatú családba született, így egész gyerekkorát átszőtte a védikus filozófia szerinti élet. A zene és az ének a Krisna-tudatban is fontos, vallják, hogy az elme megtisztul általa.

A Zene Házában megvalósuló Partitúra Live sorozat szerkesztője Száraz Eszter.

 

Partitúra Live sorozat

 

Eddig öt évet élt, hetvenöt műsort ért meg és legalább száz színhelyről jelentkezett a Partitúra című TV-műsor, amely a Duna TV csatornáján vált népszerűvé. Az alkotóknak: Miklósa Erikának és Batta Andrásnak műsorvezetőént és Novák Péternek rendezőként a kezdet kezdetétől az volt a célja, hogy felfedezze Magyarország fővároson túli kulturális világát. Néhány a sorozat hívó szavai közül: zene, sport, spiritualitás, környezetvédelem, esélyegyenlőség...Mindaz, ami emberré tesz bennünket. Időközben a stáb magával ragadó személyiségeket ismert meg, akik nélkül üres és szegényes lenne a magyar települések és régiók szellemi élete. Neves vagy névtelen, közösséget formáló, lelkesítő hősök jelentek meg, más célokkal és értékrenddel, mint a kor átlaga. Nagy élmény volt találkozni velük. Sorozatunkban szeretnénk felforrósítani és megosztani emlékeinket, és új találkozásokkal gazdagítani élményeinket. Mindezt kötetlen beszélgetés és zenélés formájában.

Jegyet veszek

Jegyárak

3 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Partitúra Live sorozat a Magyar Zene Házában

Pannonhalma, Kiskőrös és Szombathely is megjelenik a Magyar Zene Háza előadótermében, a Partitúra Live sorozatban. A Partitúra című, ismert tévés műsorhoz hasonló cím nem véletlen, ugyanakkor sokkal többről van szó, mint a televíziós műsor színpadi adaptációjáról. A Zene Háza január 17-én induló sorozatáról a házigazdát, Batta András zenetörténészt kérdeztük.

Eddig öt évet élt, hetvenöt műsort ért meg és legalább száz színhelyről jelentkezett a Partitúra című TV-műsor, amely a Duna TV csatornáján vált népszerűvé. Az alkotóknak: Miklósa Erikának és Batta Andrásnak műsorvezetőént és Novák Péternek rendezőként a kezdet kezdetétől az volt a célja, hogy felfedezze Magyarország fővároson túli kulturális világát. Néhány a sorozat hívó szavai közül: zene, sport, spiritualitás, környezetvédelem, esélyegyenlőség...Mindaz, ami emberré tesz bennünket. Időközben a stáb magával ragadó személyiségeket ismert meg, akik nélkül üres és szegényes lenne a magyar települések és régiók szellemi élete. Neves vagy névtelen, közösséget formáló, lelkesítő hősök jelentek meg, más célokkal és értékrenddel, mint a kor átlaga. Nagy élmény volt találkozni velük. Sorozatunkban szeretnénk felforrósítani és megosztani emlékeinket, és új találkozásokkal gazdagítani élményeinket. Mindezt kötetlen beszélgetés és zenélés formájában.

2023/01/17 - 2023/04/11

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.