Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Pécsi klasszikus Parti Nagy Lajossal és Kocsis Gergellyel

Irodalom és klasszikus zene: Megyimórecz Ildikó, Balogh Ádám és az Eozin Vonósnégyes
Jegyet veszek
2024/04/28
Vasárnap
18:00 - 19:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Koncertbeszélgetés
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Költészet
Összművészet

szoprán
Megyimórecz Ildikó
zongora
Balogh Ádám
Eozin Vonósnégyes:
hegedű
Deák Sára
hegedű
Morvay Ágnes
brácsa
Murin Jaroszláv
gordonka
Janzsó Ildikó
--------------------
-
felolvas
Parti Nagy Lajos
színművész
Kocsis Gergely
Lickl György
3. (c-moll) vonósnégyes, op. 1/3: IV. Fuga - Allegro
Kodály
Magyar népzene (válogatás)
Vidovszky
Reverb

Pécsi klasszikus Parti Nagy Lajossal és Kocsis Gergellyel

Pécs kulturális sokszínűségét fókuszba állító programsorozatunkból természetesen nem hiányozhat rendkívül gazdag zenei és szépirodalmi örökségének bemutatása. Az est évszázadokat felölelő műsorában egykori és mai szerzők által írt, részben a városhoz kötődő, részben pedig egymásra is reflektáló költemények és kompozíciók hangzanak el. A zeneművek megszólaltatásában közreműködik a Pannon Filharmonikusok szólamvezetőiből alakult Eozin Vonósnégyes, valamint két pécsi születésű, Junior Prima-díjas fiatal tehetség, Megyimórecz Ildikó szoprán és Balogh Ádám zongoraművész. A zeneművek mellett hazánk egyik legnagyobb nevű kortárs írója, Parti Nagy Lajos olvas fel saját verseiből, Weöres Sándor, Csorba Győző és Bertók László műveit pedig Kocsis Gergely színművész előadásában hallhatjuk.

A koncertet a 18-19. század fordulóján élt Johann Georg Lickl – avagy magyaros alakban Lickl György – c-moll vonósnégyesének zárótétele nyitja. Az osztrák származású Lickl, aki többek közt Haydnnál is tanult, 1807-ben lett a pécsi székesegyház karnagya, ahol egészen 1843-ban bekövetkezett haláláig szolgált, továbbá az ő nevéhez fűződik a jelenlegi Pannon Filharmonikusok elődzenekarának megalapítása is. Ezt követően Kodály Zoltán tizenegy kötetből álló népdalfeldolgozás-sorozatából hallhatunk válogatást. Bár Kecskeméten született, Kodály mind családi kapcsolatai, mind zenepedagógiai munkássága – különösen a kórusmozgalomban betöltött szerepe – révén szorosan kötődött Pécshez, ennek mementójaként a város egyik legfőbb kulturális intézménye, a Kodály Központ is az ő nevét viseli. Az est záródarabja az idén nyolcvanadik születésnapját ünneplő Vidovszky László Reverb című, 2011-ből származó kompozíciója. „A műben nem a zongoraötös hagyományos hangzásának lehetőségeit kerestem, hanem a kétféle hang természetének akusztikus különbségeit” – fogalmaz a szerző, aki 1984 óta a Pécsi Tudományegyetem oktatója.

A program keretében a Belward Pécsi Chardonnay 2023., és a Belward Pécsi Cirfandli 2023. borokat kóstolhatja meg a közönség. A 2015-ben alapított Belward Pincészet a pécsi borvidéken található; 33 hektáron gazdálkodnak, főleg fehérborszőlő fajtákkal foglalkoznak.

 

      

Jegyet veszek

Jegyárak

3 900 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: