Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Sam Lee (UK)

A Magyar Zene Háza és a Hangvető közös sorozata
Minden jegy elkelt
2022/10/12
Szerda
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Globálzene
ének, gitár
Sam Lee
gitár
Bernard Butler
dob
Joshua Green
zongora
James Keay

Sam Lee (UK)

Sam Lee egyedülálló szerepet játszik a brit zenei életben, hiszen túl azon, hogy elismert és eredeti folkelőadó, népdalgyűjtőként, természetvédőként és a The Nest Collective folkklub alapító-igazgatójaként is aktív. Az angol folktradícióból és a vándorló cigányok dalaiból kiindulva őrzi meg megújítva az említett dalhagyományokat, de közben a Zene Házához hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a zenepedagógiára is. A Mercury-díjra jelölt énekes-zenész ezúttal legutóbbi kiadványa, a 2021-es Old Wow+ anyagával érkezik Budapestre – és ami még nagyobb szenzáció, hozza magával a lemez gitáros-producerét, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb gitárfenoménját, a Suede alapítótagját, Bernard Butlert. 

Sam Lee számára – aki zenészpályája előtt vadon-szakértő volt – a sorsfordító pillanat akkor érkezett el, amikor találkozott Stanley Robertson traveller-énekessel. A Brit-szigeteken, jellemzően lakókocsi-parkokban élő vándorló romák között Robertson meghatározó zenész-énekes volt, Lee rengeteg dalt tanult tőle a zenész 2009-es halála előtt. Mindebből egyrészt kinőtt Sam Lee első lemezének anyaga, másrészt arra sarkallta mindez, hogy még mélyebben elmerüljön a vándorló énekesek dalhagyományában, és úgy általában is a brit folklórban. A Mercury-díjra is felterjesztett, 2012-es Ground Of Its Own nemcsak Lee-t tette fel a zenei térképre, de az első angliai album volt, amely felkerült az európai világzenei lista élére. 2015-ös The Fade In Time című második LP-je – amelyet Sam Lee And Friends néven, laza, kibővített zenekari felállásban adott ki – ha lehet még jobb fogadtatásban részesült, a következő évben a legrangosabb világzenei magazin díjátadóján, a Songlines Magazine Awardson az év előadójának választották.

Lee a dalaiban, feldolgozásaiban a tradicionális éneklést a folkhoz eredetileg nem tartozó, mégis odaillő hangszerekkel és hangszerelésekkel keresztezi, és ezzel eredeti módon frissíti fel a népzenei hagyományt. A zenész közben igen aktívan szervezi a londoni folkos koncertéletet és előadásokkal, rádióban, tévében egyetemi katedrákon oktat is. Old Wow című harmadik, kamarafolkosabb albuma 2020-ban jelent meg, az egy évvel később kiadott, ennek hat új dallal kibővített változata, az Old Wow+ a legfrissebb kiadványa, ezeknek a producere és gitáros közreműködője a Suede egykori gitárosa, Bernard Butler, de szerepel a lemezen a Cocteau Twins énekesnője, Elizabeth Fraser is. A Zene Házába Lee egy háromfős kísérőzenekarral (gitár-dob-zongora) érkezik, amelynek tagja lesz Butler is, ami igazi szenzáció, hiszen a producerként Grammy-díjas nagynevű gitáros még nem lépett fel Magyarországon. Esszenciális Sam Lee-élményben lehet tehát részünk.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 900 Ft
Elmentem a naptárba:

Sam Lee interjú

Egy kiváló brit folkénekes érkezik október 12-én Budapestre

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.