Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Sumeet Anand – Dhrupad Gauhār Vāni hagyomány (IND)

Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei sorozat
Minden jegy elkelt
2024/05/04
Szombat
19:00 - 20:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

dhrupad
Dr. Sumeet Anand
tampura
Novák Anikó
pakhawaj
Virágh Balázs
moderátor
Tóth Szabolcs

Sumeet Anand – Dhrupad Gauhār Vāni hagyomány (IND)

Dr. Sumeet Anand Pandey, Virágh Balázs és Novák Anikó ősi indiai klasszikuszenei koncertjén a Dhrupad hagyomány Gauhār Vāni vonalának énekeit adja elő. Nyugodt, csendes természet, fenséges zenei járás, valamint dallami, ritmikai és lírai gazdagság jellemzi. Az előadás a béke és nyugalom érzetének létrehozására irányul, kerülve az exhibicionizmust, azonban nem szakadva el a mélységtől és a virtuozitástól. A koncert egy rövid, angol nyelvű ismeretterjesztéssel kezdődik, Tóth Szabolcs szitárművész beszélget a fellépőkkel. A hosszú évekig a Trafóban futó, Tóth Szabolcs és Halmos András által szerkesztett Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei sorozat a Zene Házában folytatódik. Az itteni széria második darabja ez a mostani előadás.
 

A dhrupad
A dhrupad, az észak-indiai klasszikus zene legrégibb fennmaradt műfaja, mely sokak szerint a védikus kántálás ősi hagyományából ered. Emellett egy mára már elveszett hagyományra, a Salagsuda prabandha-ra is forrásaként tekintenek egyesek. A dokumentációk szerint a dhrupad a 15. században fejlődött ki, s az azt következő 3-4 évszázadban virágzott, az újabb énekstílus, a Khayal feltűnéséig és népszerűvé válásáig. Eredetileg templomokban, majd uralkodói udvarokban hangzott fel, míg ma nyilvános koncerteken hallhatjuk.

A koncert felépítése
Az előadás az alkalomra választott zene dallami keretének és vázának lassú, szisztematikus kibontakozásával kezdődik, pulzálás nélkül, majd lüktetésben. A hosszúnyakú pengetős lant (tanpura) négy húrjának alapzümmögése fölött megszólaló énekhangokat a „Hari Om Anant Narayan” szanszkrit kántálásból származó magánhangzók telítik meg formával, színnel és tartalommal. A koncert utolsó részében főleg szanszkrit és braj bhasha nyelvű kompozíciók hangzanak el. Bár ezek legtöbbje spirituális és vallási jellegű, sok közülük univerzális emberi értékekről, életfilozófiáról, a természetről és a jógáról szól. Az est a rögtönzésben csúcsosodik ki, mely során a művészek spontán zenei beszélgetéseket folytatnak, eltávolodva a kompozíció rögzített szerkezetétől, dallami, ritmikai és érzelmi improvizációkkal; a dallami keret és a ritmus-rendszer határain belül maradva. Az indiai klasszikus zene és a Darbhanga hagyomány jellegzetessége a tihai, egy egység háromszori megismétlése, mely a ritmusciklus kiindulópontjára érkezik; fokozást, növekedő dinamikát hordozva, figyelmet és várakozást kiváltva; a zene és a koncert végét jelezve. A Darbhanga, avagy Mallick hagyomány, az egyik fő dhrupad tradíció Indiában, alapítói egy 17. századi testvérpár.

Előadók: Dr. Sumeet Anand Pandey, Virágh Balázs, Novák Anikó
Előadás: 1,5 óra, kis szünettel Javasolt 16 éves kor felett.

Dr. Sumeet Anand Pandey
Dr. Sumeet Anand Pandey a Darbhanga tradíció 10. generációs Dhrupad énekese, 25 év képzési és 15 év tanítási – előadóművészi tapasztalattal. Sokoldalú, progresszív, tevékeny hagyományőrző. Mindkét nagyapja részt vett a képzésében, majd Pandit Abhay Narayan Mallick tanítványaként tanult. Elhivatott tevékenysége és kutatásai díjak és ösztöndíjak révén támogatott. Előadásokat és koncerteket tart Indiában, az USA-ban, valamint Európa országaiban. Világszerte tanít, emellett az indiai klasszikus zenét és kultúrát a fiatalok körében népszerűsítő társaság demonstrátora és művésze, a Pandit Siyaram Tiwari Memorial Sangeet Trust társalapítója és kurátora. Albuma: Morning meditation.

Virágh Balázs
Virágh Balázs az indiai klasszikus zene, azon belül az észak-indiai pakhawaj ütős hangszer nemzetközileg elismert művésze. Tanulmányai több, mint egy évtizedre nyúlnak vissza. Tanítómestere Pandit Mohan Shyam Sharma, India egyik legkiválóbb és legelismertebb művésze. Rendszeres fellépője a nemzetközi színpadoknak, mely mellett szólóelőadásokban is bemutatta a hangszer egyedi művészetét Indiában, Európában és Magyarországon. Kiadta Magyarország első indiai klasszikus zenei ritmikus-szóló albumát „Mridang Vadan” címmel, míg más lemezeken kísérőként szerepelt. Tapasztalt szólista és kísérő, hazai és külföldi táncelőadások és fúziós projectek résztvevője. Az indiai államtól kapott ösztöndíj révén egy évig tanult a Sangeet Natak Akademi Kathak Kendra-ban, ahol kiváló minősítést szerzett Shri Shashikant Pathak mester kezei alatt.

Novák Anikó
Novák Anikó gyermekkora óta tanul zenét, szolfézs-zeneelmélet szakos tanulmányait Legányné Hegyi Erzsébet irányításával végezte. Orientalista, zenei és vallásfilozófiai végzettségeit követően, zenepedagógiai, ethnomuzikológiai és előadói tevékenységet folytat; művészeti iskolák tanáraként, fesztiválok, rendezvények és szakmai események előadójaként, valamint zenemegismertető-közönségnevelő események zenész-előadójaként. Albumai a Gandharvák zenekarral (zeneszerzőként és karmesterként): Uplifting Classical I-II., MAGIC. 25 éve indította el a Zeneélmény programot, mellyel a hang és a zene általi tapasztalatokra, rekreációs és önismereti lehetőségekre hívja fel a figyelmet. Dr. Sumeet Anand Pandey tanítványa.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 800 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: