Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Szaján-Bajkál-vidék sámán hangképe (Diószegi Vilmos <1923-1972> emlékére)

Sántha István előadása
ingyenes
2023/02/24
Péntek
18:40 - 19:10
Koncertterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Koncertbeszélgetés
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
szociálantroplógus
Sántha István

Szaján-Bajkál-vidék sámán hangképe (Diószegi Vilmos <1923-1972> emlékére)

A Tabula Rasa #4 – Kurátor: Sainkho Namtchylak (Tuva)  koncert előtt Sántha István szociálantropológus a magyar kutatási hagyományok megelevenítésén keresztül ad bevezetőt a Szaján-Bajkál vidék sámán gyakorlatába, az itt élő emberek kultúrájába, eposz mesélés szokásába, a térség sámán és hangképébe. 

ingyenes

Jegyárak

Elmentem a naptárba:

Mészáros Ádám, Hock Ernő, Halmos András

A Zene Háza 2022 tavaszán Tabula Rasa néven indított sorozatában a címnek megfelelően üres lappal, a nulláról indít négy zenész, akik másfél nap próbafolyamat után a második estéjén adnak egy improvizatív koncertet. A Tabula Rasa nem titkolt célja, hogy friss zenei kifejezésmódok feltárására, műfajoktól független improvizációra, megszólalásra ösztönözze különböző zenei színterek erre nyitott képviselőit. Minden alkalommal egy kurátor hívja a zenészeket, találja ki a koncepciót és vezeti a kizárólag az adott alkalomra összeálló formációt, amelynek műsorát a Zene Háza lemezen is kiadja. A negyedik ilyen alkalmon a tuvai származású, de a világ számos pontján élő és alkotó torokénekes, Sainkho Namtchylak a kurátor, és Mészáros Ádám (gitáros), Hock Ernő (bőgő) valamint Halmos András (dob) alkotják a kísérő triót. A február 24-i koncert előtt Sántha István tart előadást Szaján-Bajkál-vidék sámán hangképe (Diószegi Vilmos <1923-1972> emlékére) címmel és beszél Sainkho Namtchylak munkásságról, és arról, hogy még Tuván belül is mennyire úttörő, egyedülálló az ő előadásmódja.

2023/02/24 19:30
Koncertterem

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.