Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

SOLD-OUT - Tabula Rasa #4 – Kurátor: Sainkho Namtchylak (Tuva)

Mészáros Ádám, Hock Ernő, Halmos András
Minden jegy elkelt
2023/02/24
Péntek
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Jazz
Tradicionális zene
Kísérleti
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:

Jegytípus:
ülő
ének
Sainkho Namtchylak
gitár
Mészáros Ádám
nagybőgő
Hock Ernő
dob
Halmos András

SOLD-OUT - Tabula Rasa #4 – Kurátor: Sainkho Namtchylak (Tuva)

A Zene Háza 2022 tavaszán Tabula Rasa néven indított sorozatában a címnek megfelelően üres lappal, a nulláról indít négy zenész, akik másfél nap próbafolyamat után a második estéjén adnak egy improvizatív koncertet. A Tabula Rasa nem titkolt célja, hogy friss zenei kifejezésmódok feltárására, műfajoktól független improvizációra, megszólalásra ösztönözze különböző zenei színterek erre nyitott képviselőit. Minden alkalommal egy kurátor hívja a zenészeket, találja ki a koncepciót és vezeti a kizárólag az adott alkalomra összeálló formációt, amelynek műsorát a Zene Háza lemezen is kiadja. A negyedik ilyen alkalmon a tuvai származású, de a világ számos pontján élő és alkotó torokénekes, Sainkho Namtchylak a kurátor, és Mészáros Ádám (gitáros), Hock Ernő (bőgő) valamint Halmos András (dob) alkotják a kísérő triót.

A február 24-i koncert előtt Sántha István tart előadást Szaján-Bajkál-vidék sámán hangképe (Diószegi Vilmos <1923-1972> emlékére) címmel és beszél Sainkho Namtchylak munkásságról, és arról, hogy még Tuván belül is mennyire úttörő, egyedülálló az ő előadásmódja.

Sainkho Namtchylak egy rendkívüli énekesnő a közép-ázsiai Tuva Köztársaságból. A gazdag energiájú, csodálatos hangú énekes még a tuvai torokénekesek között is teljesen egyedi technikájú és meghökkentő előadásmódú. Namtchylak szülei nomádok voltak, a helyi hagyományok mellett az ősi iszlám rituálékból is merít. Sainkho Namchylak képes összeboronálni kultúrájának különböző elemeit: a szibériai folklórt a sámáni hagyományokkal, a titokzatos torokéneklést a buddhista vallás bölcsességével. Hangjával tiszta csodát művel, a természet hangjait és az állatok hangját jeleníti meg. Sainkho 1988 óta dolgozik kreatív, improvizáló zenészekkel, tagja volt a Tri-O nevű izgalmas moszkvai jazzegyüttesnek, avantgárd hangzásokkal kísérletezik mindenféle projektjével. Előadásaiban kulturális és vallási örökségeket egyesít, és lehetővé teszi közönsége számára, hogy együtt utazzon vele és zenészeivel a múltból a jelenig, a fantáziavilágból a valóság határáig. A jelenleg Bécsben élő énekes a Jü trió első tíz évének felállását kérte fel kurátori programjához zenészeknek.

Hock Ernő nagybőgős, basszusgitáros 1979-ben született Mezőtúron. Generációjának egyik legkeresettebb jazz bőgőse. Tagja volt a Grencsó Kollektívának, a Dresch Quartetnek, a Schilling Árpád által vezetett Krétakör Színház zenekarának. Az elmúlt tíz évben Ágoston Béla számos formációjában működött közre, és tagja a The Qualitons zenekarnak is. Jelenleg Mezei Szilárddal, a Metrum Ensemble-lel, Gadó Gáborral dolgozik, a Jü, a Decolonize Your Mind Society és a Dzsindzsa együttesekben játszik. Egy ideig Berlinben élt, ahol lehetősége nyílt zenélni többek között Axel Dörnerrel, Rudi Mahall-lal, Jean Paul Bourellyvel. Emellett más olyan inspiráló, nagyszerű zenészek partnere is volt, mint Charles Gayle, Chris Potter, Kjetil Moster, Baló István, Kovács Zsolt, Rozmán Lajos, Víg Mihály, Mezei Szilárd és Szabados György.

Mészáros Ádám gitáros a budapesti improvizatív és kreatív zenei szcéna aktív résztvevője. Tevékenységének főbb műfaji pillérei három területen gyökereznek: a hazai szabadzenei és avantgarde jazz mozgalom mellett a különböző afrikai hatásokból kiinduló zenei fúziók és a kísérletező kedvű pop-rock egyaránt foglalkoztatja. A londoni RareNoise Records kiadónál három lemezt jegyző Jü alapító tagja, az andalúziai szefárd zenei hagyományokat szabadzenével ötvöző Qiyan, a kortárs jazzel operáló Rezervátum Orchestra, a marokkói gnawa és chaabi zenei hagyományokra építő Tariqa és Said Chalaban és a kísérleti popot játszó Erik Sumo zenekarának állandó tagja. Az elmúlt 15 évben olyan előadók és zenekarok mellett tűnt fel, mint a Péterfy Bori & Love Band, a Mabon Dawud Republic, a Jónás Vera Experiment, a Rutkai Bori Banda vagy a Dorota. Ezek mellett gitárosként és zeneszerzőként munkái hallhatóak színházi előadásokban, reklám- és játékfilmekben.

Halmos András dobos, koncertszervező. A kilencvenes évek eleje óta zenél, és szintén aktív résztvevője a budapesti improvizatív és kreatív zenei szcénának, amelyben számtalan stílusban, számos formációval zenél – a nagyon komplex, megírt művektől a lehető legszabadabb improvizációkig. Korábban együtt zenélt Mészárossal és Hockkal a Jü zenekarban is, de máig mindhárman tagjai a Mabon Dawud Republic zenekarnak. Dobosként nagyon széles palettán, sok formációban, rengeteg lemezen játszott, a teljesség igénye nélkül: Kampec Dolores, Triton, Ágoston Trió, Pop Ivan, Santa Diver, Bajdázó, Zanzinger, Decolonize Your Mind Society, Gadó Gábor Quartet, Yvein Monk, Hó Márton és a Jetik, Papaver Cousins és így tovább. Ezek mellett több filmzenén is dolgozott: Liza, a rókatündér, Kojot. Halmos András 2004 óta koncertszervező.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 500 Ft
Elmentem a naptárba:

Sántha István előadása

A koncert előtt Sántha István szociálantropológus a magyar kutatási hagyományok megelevenítésén keresztül ad bevezetőt a Szaján-Bajkál vidék sámán gyakorlatába, az itt élő emberek kultúrájába, eposz mesélés szokásába, a térség sámán és hangképébe. 

2023/02/24 18:40
Koncertterem

A Zene Háza a tavasz folyamán Tabula Rasa néven indított sorozatában a címnek megfelelően üres lappal, a nulláról indít három zenész, akik másfél nap próbafolyamat után a második estéjén adnak egy improvizatív koncertet. A Tabula Rasa nem titkolt célja, hogy friss zenei kifejezésmódok feltárására, műfajoktól független improvizációra, megszólalásra ösztönözze különböző zenei színterek erre nyitott képviselőit. Minden alkalommal egy kurátor hívja a zenészeket, találja ki a koncepciót és vezeti a kizárólag az adott alkalomra összeálló formációt, amelynek műsorát a Zene Háza lemezen is kiadja.

2022/03/01 - 2023/09/28

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.