Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Szőcs Henrik

Minden jegy elkelt
2022/11/30
Szerda
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
zongora
Szőcs Henrik
moderátor
Molnár Fanni
Zeneszerző: Mendelssohn
Rondo capriccioso
Zeneszerző: Ravel
Nemes és érzelmes keringők
Zeneszerző: Muszorgszkij
Egy kiállítás képei

Szőcs Henrik

Német, francia és orosz zene: a romantikus és XX. századi zenetörténet alappillérei. A Zongorahangolódás sorozat Szőcs Henrik nevével fémjelzett koncertjén e három pillér egy-egy reprezentatív darabja kerül egymás mellé, kísérletező jelleggel. A kísérlet lényege, hogy ezen darabok, amelyeknek mély lelkisége alapvetően különbözik, hogyan hatnak egymásra, vajon kiegészítik, avagy kioltják egymást? Esetleg van több opció is? Ez bizony csak helyben fog kiderülni. A koncerten olyan művek fognak elhangzani, amelyek a klasszikus zenével ismerkedőket és a műfaj rajongóit is képesek megragadni: széles érzelmi skálát járnak be, és nem hiányzik belőlük az egészséges virtuozitás sem.

Mendelssohn alig múlt húszéves, amikor itáliai útja során találkozott Delphine Schauroth-tal. Valószínűleg nem csak a lány zongorajátéka tett rá mély hatást, hiszen mint nővérének írt levelében a zeneszerző bevallotta, udvarlásba fogott. Ennek részeként dolgozta át korábbi, Etűd című darabját: felkavaró lassú bevezetővel egészítette ki és még virtuózabb menetekkel fűszerezte azt, így született a Rondo capriccioso, amely egyszerre lírai szerelmi ömlengés, és huncut tündértánc. A virtuozitás helyét az élesebb harmóniák és az erőteljesebb kontrasztok veszik át a Nemes és érzelmes keringőkben. A hét keringőből és epilógusból álló, hallatlanul elegáns és áttetsző textúrájú ciklust névtelenül mutatták be, a tippek között Kodály is felmerült. A koncertet Muszorgszkij méltán híres ciklusa, az Egy kiállítás képei zárja, amelyben egymást váltja vidámság, komorság, mély szomorúság, csodálatos félelem, végtelen diadal, egészen felkavaró sokszínűségben, hogy aztán azon a bizonyos saját promenade-unkon elkísérjen bennünket – valami.

Az elhangzó művekről a zongoristával Molnár Fanni fog beszélgetni.

 

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Zongorahangolódás programsorozatunk koncertjei könnyen magával ragadhatják azokat, akiktől még távol áll a romantikus zongorairodalom világa, miközben azok számára is tartogat új élményeket, akik feketeöves komolyzene-rajongóként érkeznek a Magyar Zene Házába.

2022/03/30 - 2024/01/25

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.