Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

TELTHÁZ - Szubjektív! Batta András sorozata – Amadeus

Minden jegy elkelt
2023/06/09
Péntek
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Zenepedagógia
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Batta András
zongora, 9 éves
Bazsinka Barnabás

TELTHÁZ - Szubjektív! Batta András sorozata – Amadeus

Kedves Hallgató! Az Adagio és az Addio után Amadeus a tavaszi „Szubjektív” trilógia utolsó fejezete. Nem lexikon készül, csupán véletlen az a-kezdőbetűs egybeesés. Amadeus. Mindenki Mozartra gondol, még azok is, akik nem a klasszikus zene lovagi köréhez tartoznak. Talán a híres dráma miatt is. A név jelentése: akit az isten szeret. Használta Mozart? Külön névként ritkán, vagy soha. Mégis, az Amadeus fejezi ki a legjobban azt a fölfoghatatlan jelenséget, aki 1756 és 1791 között bolygónkon időzött. Bizony, kevés tény igazolja olyan egyértelműen az emberen túli erő jelenlétét, mint Mozart életműve. Miben volt megfogható és miben megfoghatatlan? Korának s egyben a mindenségnek lekottázott hangja? Enged-e átlátni zenéje szitáján, vagy művészete örök és csodált titok marad? A kérdésekre csak szubjektív válaszok születhetnek. Ezek vezérfonalán zajlik a ma esti elmélkedés, az „én” Mozartom művei alapján. -  Batta András

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 400 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

A címben szándékosan nem írtam le ezt a szót: zenetörténet. Noha az én esetemben persze minden mögött az van: a tanulmányok és több, mint 40 év tanítás. De a zenetörténet számomra egyre inkább egy olyan eszközzé válik, aminek segítségével a nagy zenék mögé láthat és főként: hallhat az ember, és a zene inspirációjára beleképzelhet olyan dolgokat, amelyek vagy igazak, vagy nem, de mindenképp erősítik a találkozás élményét. Szubjektív? Persze, hogy az: szubjektív fantáziák olyan pillanatokról, amelyekre csak ez a mély és szárnyaló művészet képes. A zene mellé szavakat hívok segítségül, de a lényeg a gesztusokban és a közösen hallgatott zene élményében van. A zene misztikáját próbálom átemelni egy ismeretterjesztő szertartásba. Aki akar, persze tanulhat is belőle, de fontosabb maga az út, amely a zenéhez és rajta keresztül a titkok felé vezet. Lassítsuk le együtt az időt egy röpke, s mégis végtelen órára!

2023/02/17 - 2024/06/04

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.