Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Tabula Rasa Sorozat #6 – Kurátor: Mezei Szilárd

Benkő Róbert, Menyhei Ádám, Cseke Dániel
Minden jegy elkelt
2023/09/28
Csütörtök
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Jazz
Kísérleti
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
brácsa
Mezei Szilárd
nagybőgő
Benkő Róbert
zongora
Menyhei Ádám
szaxofon
Cseke Dániel

Tabula Rasa Sorozat #6 – Kurátor: Mezei Szilárd

A Zene Háza 2022-es nyitáskor indított Tabula Rasa című sorozatunkban alkalmi zenekarok másfél nap próbafolyamat után, a második estéjén adnak egy improvizatív koncertet. A Tabula Rasa széria célja, hogy friss zenei kifejezésmódok feltárására, műfajoktól független improvizációra, megszólalásra ösztönözze különböző zenei színterek erre nyitott képviselőit. Minden alkalommal egy kurátor hívja a zenészeket, találja ki a koncepciót és vezeti a kizárólag az adott alkalomra összeálló formációt, amelynek műsorát a Zene Háza lemezen is megjelenteti. A hatodik ilyen alkalom során a vajdasági Mezei Szilárd brácsás-zeneszerző a koncepcióért felelős kurátor, ő vezeti a kizárólag erre az alkalomra összeálló formációt, amelyben rajta kívül Benkő Róbert nagybőgőn, Menyhei Ádám zongorán és Cseke Dániel szaxofonon működik közre. Ezen a koncerten lesz Mezei Szilárd Secret Public (Hommage á Danilo Kiš) című művének ősbemutatója, amit kifejezetten erre az alkalomra komponált.

A koncert előtt 19:00-tól az est fellépőivel hallható egy beszélgetés. Mezei Szilárd egy egészestés, szünet nélküli darabot fog írni erre a felállásra, és erre az alkalomra, aminek a címe Secret Public (Hommage á Danilo Kiš). A darab komponált részek és irányított- illetve szabad improvizatív részekből fog állni. „Azért döntöttem a részben megírt, de mindenképpen egybefogott és koncepciós mű mellett, mert ez az alkalom, hogy van idő próbálni, erre tökéletes, illetve a szabad improvizatív zenékkel kapcsolatban az az elvem, hogy azokra soha nem szoktam, szoktunk próbálni. Szinte soha nem adok semmilyen kommentárt, magyarázatot, leírást a műveim eredetével, keletkezésével, hátterével, tartalmával, ideáival, filozófiájával stb. kapcsoloatban, az egyedüli, általam zenén kívül adott információ a darab címe. Amennyiben mégis szükséges lenne, akkor is csak technikai magyarázatot tudnék adni. Egyszerűen nem hiszek abban, hogy egy zenei művet a szerzőnek meg kell magyaráznia. A zene maga a magyarázat. Ha egy zenekritikusnak van a műről véleménye, magyarázata, elképzelése, az rendben van, de vallom, hogy a zeneszerzőnek nem kell magyaráznia, értelmeznie a művét. A műnek magát kell értelmeznie. Ha a mű nem állja meg a helyét önnönmagában, mindenféle magyarázat hiábavaló."

Mezei Szilárd
Mezei Szilárd zeneszerző, brácsás, nagybőgős, improvizatív zenész 1974-ben született a szerbiai Zentán (akkor Jugoszlávia) a vajdasági többnemzetiségű régió magyar kisebbségének tagjaként. Zenekaraival kortárs komponált és improvizatív zenét játszik, többnyire saját szerzeményeit. Zeneszerzőként Mezei fő érdeklődési területe az improvizáció és a kompozíció kapcsolata, beépítve a jazz és az autentikus népzene elemeit is. Zenészként Bartók és Szabados György útját követi. Aktív színházi zeneszerzőként is aktív, több mint 60 CD-je és LP-je jelent meg olyan nemzetközi kiadóknál, mint a Leo Records, a Not Two, a Creative Sources, az Aural Terrains, a Red Toucan, az Ayler Records, a Slam Productions, a No Business, az FMR, az AUT Records, az Odradek Records.

Menyhei Ádám
Menyhei Ádám zongoraművész 1991-ben, Pécsett született. Zongoratanulmányait a Liszt Ferenc Zeneiskolában kezdte, majd a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolában folytatta. 2009-ben felvételt nyert a budapesti Zeneakadémia zongoratanszékére, ahol tanárai Nagy Péter, Falvai Sándor és Szokolay Balázs voltak. 2017 óta zongorát tanít és a Zeneakadémia doktori programjának hallgatója. Számos hazai és nemzetközi zenei verseny díjazottja.

Cseke Dániel
Cseke Dániel 1995-ben született Nagykanizsán, a Bartók Béla Zeneművészeti Iskola után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-szaxofon szakára. 2022-ben szerezte meg Ma diplomáját. Az elmúlt évek során együtt zenélt a magyar jazz élet több nagy kiválóságával is (Grencsó István, Geröly Tamás, Benkő Róbert, Borbély Mihály, Elek István, Bacsó Kristóf, Ávéd János, Baló István). A Rezervátum Orchestra mellett tagja a magyar népzenét feldolgozó Aurevoire. és a szefárd zsidó zenét átdolgozó Qiyan zenekarnak is.

Benkő Róbert
Az 1949-es születésű Benkő Róbert nagybőgős alapfokú zongora-, és klasszikus gitár tanulmányok után egy ideig rockzenét játszott, majd a jazz hatására a Bartók konzervatóriumban klasszikus és jazzbőgőt tanult. Tagja lett az 1970-es évek végén megalakult Binder Quartetnek, majd a Dresch Mihály Quartetben folytatta. 1985-ben tagja lett a Szabados György vezette MAKUZ zenekarnak, itt találkozott a szabad-improvizációs zenével, de sokan mások mellett dolgozott a Grencsó Kollektívával, a Dél-Alföldi Szaxofon Együttessel és Ágoston Béla zenekaraival is.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: