Azonnali hívás
Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos koncertje

Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos koncertje

Cigányzenekarok határon innen és túl
Jegyet veszek
2022/10/08
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Globálzene
Jazz
hegedű, gitár
Tcha Limberger
hegedű, gitár
Ifj. Sárközi Lajos
Közreműködik:
gitár
Benjamin Clement
Ifj. Sárközy Lajos zenekara:
hegedű
Sárközi Lajos
brácsa
Bóni Gyula
cimbalom
Csík Gyula
nagybőgő
Csík Sándor
Kalotaszeg Trio:
brácsa
Toni Rudolf
nagybőgő
ifj. Toni Rudolf

Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos koncertje

Tcha Limberger a világtalan, félig flamand, félig szintó zenész nem csupán saját zenei hagyományának, hanem a magyar cigányzenének és az erdélyi – főképp a kalotaszegi – népzenének is mesteri művelője. Ifj. Sárközi Lajos hétgenerációs zenészcsalád tagja a városi cigányzene kiemelkedő képviselője, egy eltűnőben lévő, évszázados zenei kultúra ápolója – de emellett a Gipsy Philharmonic Orchestra művészeti vezetője, főprímása, és elismert közreműködő jazzprodukciókban is. Ketten együtt még soha nem léptek színpadra.

A koncert a Liszt Ünnep keretében a Magyar Zene Házával közös programként, a Müpa szervezésében valósul meg. 

Tcha Limberger hegedűs-gitáros saját zenei gyökereit kutatva jutott el a magyarországi városi cigányzenéig, illetve a kalotaszegi népzenéig. A magyarul is tökéletesen éneklő, Brugge-ből származó zenész ezek mellett a leginkább Django Reinhardt zenei világa nyomán ismert manouche jazz művelője is. Vallja a jórészt a 19. század második felében szerzett nóták szépségét és nagyra tartja az azt művelő cigányzenészek tudását. Sárközi Lajossal tehát nemcsak a dinasztiális hagyomány, hanem a városi cigányzenében és a jazzben való mesteri jártasság is összeköti. Az est során három zenei világ bontakozik ki. A szintó jazz a Reinhardt-dinasztia, vagy Stéphane Grappelli egykori koncertjeinek, a városi cigányzene felcsendülő dallamai a Krúdy-korabeli kisvendéglők bandáinak hangulatát idézik meg. Tcha Limberger pedig a kalotaszegi Méra község két jeles muzsikusával, Toni Rudolffal és fiával a Fodor 'Neti' Sándortól és más erdélyi mesterektől tanult legszebb hajnalikat, legényeseket, csárdásokat, a hagyományos kalotaszegi népzene gyöngyszemeit tárják elénk. Limberger és Sárközi zenei szövetsége az égben köttettet, célja – hogy a magyar kultúrát minél szélesebb körben népszerűsítse – ezen az esten biztosan megvalósul.

Kinek ajánljuk? Az autentikus népzene rajongóinak; a tradicionális cigányzenét szeretőknek; a manouche jazz, a Django Reinhardt-i világ kedvelőinek

A koncertet Artist Talk követi, amely koncertjeggyel ingyenesen látogatható.

Partnerek

Jegyet veszek

Jegyárak

3 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Ifj. Sárközi Lajos és Tcha Limberger koncertet Artist Talk követi, amely koncertjeggyel ingyenesen látogatható. Az Artis Talkot és a koncertet ajánjuk az autentikus népzene rajongóinak; a tradicionális cigányzenét szeretőknek; a manouche jazz, a Django Reinhardt-i világ kedvelőinek.

2022/10/08 21:00
Koncertterem

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.