Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Tokos – Fokos – Pósfa: A népzene meghökkentő helyzetei

Erdélyi, vajdasági és felvidéki zenekarok játéka, határok nélkül
Minden jegy elkelt
2024/04/21
Vasárnap
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Koncertbeszélgetés
Műfaj:
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
TOKOS
hegedű, prímás, ének
Tókos Csongor Attila „Cuba”
hegedű, prímtambura, ének
Vajas Albert
brácsa, kontra, ének
Szép Gyula Bálint
cimbalom, brácsa, kontra, ének
Bálint Zsombor
harmónika, brács tambura, ének
Gergely Elek
nagybőgő, ének
Szakács Kristóf Zsigmond
-------------
FOKOS
cimbalom
Czutor Róbert
nagybőgő, dob
Jovánovity Péter
hegedű
Keszég Ákos
klarinét
Ölveczky Tamás
hegedű, furulya, basszprímtambura
Szabó András
ének
Szerda Ákos
brácsa, koboz, tamburakontra
Szerda Balázs
------------
PÓSFA
hegedű, prímás
Iván Péter
brácsa, ének
Iván András
klarinét, tárogató, ének
Iván Zoltán
nagybőgő
Álló István
ének, állandó vendég
Szabó Júlia
hegedű, terchegedűs, állandó vendég
Takács Ádám
cimbalom, állandó vendég
Kuti Sándor
az est házigazdája, műsorvezető
Berecz István

Tokos – Fokos – Pósfa: A népzene meghökkentő helyzetei

Kollégák, most akkor ki fog játszani és mit? Jó kérdés, és ezen a koncerten a válasz sem biztos rá! Felföld (Pósfa), Erdély (Tokos), Vajdaság (Fokos) – három harcedzett banda, saját zenéjük mesterei, saját térségük kedvenc, emblematikus bandái. De vajon hogyan boldogulnak együtt, egy színpadon? A Magyar Zene Háza színpadán határon túli bandák határokat ledöntő játéka alakul ki, sok humorral és nagyon kevés biztos ponttal, leszámítva a magyar népzene közös nyelvét. A zenés szituációs játék során bármi előfordulhat: a vajdasági cimbalmos hegedülni kényszerül, s az erdélyi kontrás cimbalmon kíséri; előre nem tervezett zenei blokkok, egymásnak passzolt dallamok, váratlan zenei húzások csendülnek fel, véletlenszerűen összekevert zenei felállásban. Interaktív koncert? A zenészek számára mindenképpen. A Tokoson a Fokoson és a Pósfán kívül még egyvalaki játszik a színpadon: a véletlen… Játékmester: Berecz István.

Tokos
A 2010-es évek elején második virágkorát élő kolozsvári táncházmozgalom hatására öt kolozsvári zeneakadémiai hallgató zenekart alapított. Így kezdődött a Tokos története. Céljuk elsősorban a helyi diákság szórakoztatása volt, főként táncházakban és kocsmákban, kávézókban léptek fel. Később a Kolozsvár környéki magyarlakta falvakba kaptak felkérést bálokba, mulatságokba, táborokba és egyéb eseményekre. „2012 februárjában vette fel zenekarunk a Tokos nevet. 2014 jelentette a nagy fordulópontot a zenekar életében, amikor jelentkeztünk a Fölszállott a páva népzenei vetélkedőre, ahol saját kategóriánkban első helyezést értünk el. 2017 februárjában mutattuk be a Hallgassátok meg, magyarim című első nagylemezünket a Kolozsvári Magyar Operában.”

Fokos
A Fokos zenekar 2010-ben alakult Óbecsén. 2012-ben, a Duna Televízió által szervezett Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsorban a középdöntőig jutottak, melynek köszönhetően megkapták Óbecse város kitüntetését a város nevének öregbítéséért. A Fölszállott a páván a Fonó Budai Zeneház különdíját is megkapták, mely 50 órányi stúdiómunkát tartalmazott, ennek eredménye a Kiskoromtól nagykoromig címet viselő lemezük. Azóta további öt lemezük jelent meg: a Jókedvemben, a Törökkanizsa község népzenei hagyatéka, az Óbecse község népzenei hagyatéka, a Zengető és a Jobb Idők. A 2018-as év megkoronázásaként a zenekar megnyerte kategóriáját a Fölszállott a páva Döntők döntőjének nevezett vetélkedőn. „Célunk a magyar népzene, ezen belül különösen a dél-alföldi magyar tamburamuzsika lehető legszélesebb körben való megismertetése.”

Pósfa
A Pósfa zenekar Felvidékről, a Csallóközből származó népzenei formáció, mely 2010-ben, a Gelle községet alkotó Pósfán alakult, így felvették a „Pósfa“ nevet. Nagyobb ismeretségre 2017-ben a Fölszállott a páva című népi tehetségkutató műsorban tettek szert, ahol győztes produkcióként Arany Páva-díjban részesültek. Származásuk meghatározza tevékenységüket, zenei-kulturális küldetésüket. Elsősorban a felvidéki magyarság, azaz a szlovákiai magyar kisebbség folklórját népszerűsítik otthon és külföldön egyaránt. Koncertrepertoárjukban ugyanakkor helyet kap a szlovák- és a cigány népzene is.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

5 900 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: