Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Ustad Noor Bakhsh (PAK)

A Pakisztánban felfedezett idős mester első turnéja
Minden jegy elkelt
2023/06/09
Péntek
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Globálzene
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Jegytípus:
ülő
benju
Noor Bakhsh
damboora
Doshambay

Ustad Noor Bakhsh (PAK)

Amikor a történet és a zene egymást erősíti. Egy nemrégiben, szinte véletlenszerűen felfedezett idős pakisztáni zenész, egy különleges pengetős hangszer, és egy összetett zenei repertoár találkozása. Ustad Noor Bakhsh a legnagyobb pakisztáni tartományban, Beludzsisztánban él és egy 20. századi beludzsiai hangszer, a benju (billentyűs citera) mestere, amelyen gyermekkora óta játszik. Noor Bakhsh legendás hangszeres művészként ismert az egész Makran-partvidéken, de szélesebb körű figyelmet csak nemrégiben megjelent felvételei – 2022-es bemutatkozó albuma, a Jingul – és videói után kapott. A világ szenzációként fedezte fel tavalyi debütlemezével, és ennek nyomán első európai turnéjára indul, amely során fellép a Zene Házában is – igazán kihagyhatatlan alkalom, hogy egy valóban egyszeri zenei élmény részesei legyünk.

Ustad Noor Bakhsh továbbviszi tanárai és inspirálói, például Bilawal Belgium és Misri Khan Jamali örökségét, de saját zenéje különböző hagyományokból és zenei formákból merít hatásokat, amelyek messze túlmutatnak Beludzsisztánon. Virtuóz játéka mélyen gyökerezik a beludzs zenei formákban, és gazdagítja a dél-ázsiai rágák ismerete, amelyeket saját, kísérletező stílusában is előad.


A történet

Ustad Noor Bakhsh gyerekkora óta zenél, a Makran-partvidéken ismert helyi muzsikusnak számít, de még Pakisztánban is csak nemrégiben keltette fel egy népzenekutató, Daniyal Ahmed figyelmét egy mobiltelefonos felvétellel, de annyira, hogy a világjárvány idején autóba szállt Karacsiban, és minden nyom nélkül elindult felkeresni a kimagasló tehetségű zenészt. Faluról-falura jutott egyre közelebb a megoldáshoz, végül kiderült számára, hogy egy csak földúton megközelíthető kis települést kell keresnie, és egy útmenti teázóban a szokásos kérdésre, hogy ismerik-e Ustad Noor Bakhsh-t a kiszolgáló átmutatott az út túloldalára, hogy „ott áll szemben, éppen próbálja megszerelni a motorját, amiről leesett a lánc.” Daniyal Ahmed napokat töltött Noor Bakhsh-nál, hang- és videofelvételeket készített, amik gyorsan bejárták a világot, 2022 szeptemberében pedig megjelent az első nagylemez is, ami a globálzenei színtér tavalyi nagy szenzációja volt, és amit most egy európai turné is követ, ami a Zene Házába is eljut. Ja, Noor Bakhsh maga sem tudja, hogy hány éves, az útlevele alapján már bőven túl van a nyolcvanon, de szerinte a hivatalos papír jócskán téves.


A hangszer

A benju egy 20. századi pengetős beludzsiai hangszer, leginkább egy billentyűs citeraként írható le, amin írógéphez hasonlatos gombokat kell lenyomni. A hangszer őse egy japán gyermekjáték volt, a taishōkoto, rokonai pedig az afrikai taarab és az indiai bulbul tarang, ezekből merítettek, ezeket vették át beludzs zenészek, és alakították a mai kifinomult népi hangszerré. Noor Bakhsh elektromos benjun játszik, amelynek hangját egy régi hangszedővel és egy kis Phillips erősítővel hangosítja fel, mindezt még több mint két évtizeddel ezelőtt vásárolta Karacsiban, és mint a zenész neve előtt szereplő Ustad előtag is bizonyítja, mestere az instrumentumnak.


A zene

Noor Bakhsh repertoárjában számos nép zenéje találkozik, a virtuóz játékával megszólaló zene afféle olvasztótégelyként fogja össze számos kultúra zenéjét. Fő helyen dalaiban perzsa és kurd dallamok szerepelnek, amelyek valószínűleg már azelőtt is honosak voltak a földjén, hogy Irán és Pakisztán modern határai létrejöttek volna, és Beludzsisztán lényegében kettévált volna. Játszik arab ghazalt is, indiai rágákat, de természetesen népszerű népi dallamokat is előad a Pakisztánban beszélt összes főbb nyelven. Szindhi repertoárja különösen újszerű, mivel a szomszédos szindhi és beludzsisztáni zenei kultúrák közötti gyönyörű párbeszédet tükrözi. Nem meglepő, hogy Noor Bakhsh számos bollywoodi dalt is játszik, amik arrafelé igen népszerűek. Ugyanakkor szivacsként szívta magába a körülötte lévő hangokat, beleértve a hegyekben, és a faluja mellett élő összes madár énekét. Sokszínű repertoárján kívül több saját szerzeménye is van, köztük egy, amelyet madárdalok ihlettek.


A rokon zenék

A beludzsi zenét nem ismerő hallgatók számára Noor Bakhsh elektromos benju hangja és dallamos díszítései akár Ali Farka Toure mali gitáros stílusát is megidézhetik, a poliritmikus ütemek pedig annyi groove-os újítással és improvizációval szólnak, hogy a nyugat- és kelet-afrikai zenéhez egyaránt nagyon hasonló módon mozgatják meg a testet. Ez nem is meglepő, tekintve a jól dokumentált vándorlásokat és tengerjáró, történelmi, bensőséges kapcsolatokat Beludzsisztán és Afrika között, a nagyobb indiai-óceáni világon keresztül. Ustad Noor Bakhsh zenéje ezt a világot is feleleveníti zenéjével. A Zene Házába egy damboora-játékossal (pengetős, lantszerű hangszer) közösen érkezik és lép színpadra.

Minden jegy elkelt Bérletet veszek

Jegyárak

4 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

 

A Hangadó Senior széria célja, hogy klubként működjön, amelyen kicsit utánajárunk közösen a zenetörténet nagy anekdotáinak és zenehallgatással, énekléssel és kvízjátékkal fűszerezve egy kellemes péntek délutánt tölthetünk együtt. Az előadást Tápai Dóra karnagy, középiskolai ének-zenetanár, a Magyar Zene Háza zenepedagógusa tartja. Ettől az évadtól - a tavalyi szezon sikerére alapozva - 90 perces interaktív foglalkozásokra számíthatnak a kedves érdeklődők. A célközönség a nyugdíjas korosztály, de mindenkit szeretettel várunk, hogy jó hangulatban, közösen töltsünk el egy péntek délutánt. A sorozatra 5 alkalmas bérlet váltható.

A bérlettel az alábbi eseményekre léphet be:
Felbujtó dallamok, sorsfordító zenék Március 22. 15:00
Az örök elégedetlen: Anton Bruckner Április 19. 15:00
Zenei valóságshow: Puccini operái Május 17. 15:00
Debussy és a pillanat varázsa Június 14. 15:00
A Strauss-dinasztia sikerének titkai Február 16. 15:00

Bérletet veszek

Nappalitól a koncerttermekig – a zene színterei

Programsorozataink és bérleteink célja, hogy havonta legalább egyszer látogass el hozzánk, és érezd otthonodnak a Zene Házát! A Nappalitól a koncerttermekig – a zene színterei című bérletben három olyan koncertet kínálunk, amelyek a nappalitól a kávéházakig olyan helyszíneket idéznek fel, amik manapság már nem megszokottak klasszikus zenei előadásokkal kapcsolatban, valamikor viszont bevett terei voltak ilyen fellépéseknek.

 

 1. február 1., 19.00 Kamarazene a nappaliban – a Risoluto Kvartett és Asbót Kristóf előadása (Előadóterem – ültetett)

Mitől válik alkalmassá egy lakás kamarazenélésre? Milyen eszközökkel kell rendelkeznie, és milyen zenészek kellenek hozzá? Ilyen kérdésekre keresi a választ a Budapesti Fesztiválzenekar és a Concerto Budapest tagjaiból alakult Risoluto Kvartett, valamint Asbót Kristóf belsőépítész közös, koncerttel egybekötött előadása.

 

 1. március 21., 19.30 Bach a Zimmermann Kávéházban – Bősze Ádám és a Concerto Armonico (Koncertterem – ültetett)

Johann Sebastian Bach születésnapján Koncerttermünkben megidézzük a legendás lipcsei Zimmermann Kávéházat, ahol Bach és zenekara éveken át minden héten előadta a kifejezetten erre a helyszínre komponált műveket.

 

 1. április 13., 19.30 100 éves a Kék rapszódia – a BDZ Kamaraműhely Gershwin estje (Koncertterem – ültetett)

Vajon miben rejlik George Gershwin zenéjének ereje? Hogyan hatott a Kék rapszódia a szerző későbbi életére, és milyen utóhatásai voltak a zenetörténetben? Ezekre és más hasonló kérdésre ad választ a BDZ Kamaraműhely koncertje, ahol a Gershwin-életmű legfontosabb darabjain keresztül ismerkedünk meg a szerző világával.

Bérletet veszek

Keller András és Batta András sorozata a Concerto Budapest és a Magyar Zene Háza együttműködésében. Programsorozataink és bérleteink célja, hogy havonta legalább egyszer látogass el hozzánk, és érezd otthonodnak a Zene Házát!

Keller András és Batta András sorozata a Concerto Budapest és a Magyar Zene Háza együttműködésében. Programsorozataink és bérleteink célja, hogy havonta legalább egyszer látogass el hozzánk, és érezd otthonodnak a Zene Házát!

 

 1. március 14., 19.30 Stravinsky tükörben 1. – Ördögi mesék (Koncertterem – ültetett)

Az Ördögi mesék az ördög népi és világirodalmi figuráján keresztül visznek el Stravinsky életútjának első, orosz korszakába (Petruska, A katona története).

 

 1. április 25., 19.30 Stravinsky tükörben 2. – Zenei tárgyak (Koncertterem – ültetett)

A Zenei tárgyak cím Stravinsky 1920-as évek eleji, nagy port kavart írására utal, amelyben zenéjét egy tárgyhoz hasonlította. Bemutatjuk a „tárgyat”, a fúvósokra komponált Oktettet, és olyan valódi tárgyakat is, amelyek meghatározó remekművek létrejöttét inspirálták.

 

 1. május 16., 19.30 Stravinsky tükörben 3. – Ikonok és mozdulatok (Koncertterem – ültetett)

Az „ikonok és mozdulatok” esten a mozdulatlanság (Fúvós szimfóniák) és a vonósok hajtotta mozgás (Concerto in Re – az úgynevezett „Bázel” Concerto) kerül szembe, és érzékelteti Stravinsky ihlet-fűtötte, félelmetes mesterségbeli tudását.

Bérletet veszek

Programsorozataink és bérleteink célja, hogy havonta legalább egyszer látogass el hozzánk, és érezd otthonodnak a Zene Házát! Ha keresed az újat, nem konkrét műfajokban, hanem élményekben gondolkodsz, akkor itt a Felfedezőbérlet, amit neked találtunk ki!

 1. február 23. (péntek), 19.30: Secret Concert – Titkos koncert(Koncertterem – álló)

Egy koncert a bátraknak, akik bíznak a Zene Házában, és nyitottak egy igazi meglepetésre.  

 

 1. március 22. (péntek), 19.30: Joep Beving (NED)(Koncertterem – ültetett)

A holland Joep Beving az egyik leghallgatottabb zongorista a világon, szerzeményeiben a kortárs klasszikus zene, és a popos, valamint finoman jazzes megközelítések ütköztetése találkozik. 

 

 1. április 17. (szerda), 19.30: The Necks (AUS)(Koncertterem – ültetett)

Az ausztrál Necks zenéje olyan, amit hallani, átélni kell. 2023-ban kiadott legújabb albumukkal érkeznek a Zene Házába és játékukban olyan kémia várható, ami agyrobbantó hatással lesz mindenkire. 

Bérletet veszek

Programsorozataink és bérleteink célja, hogy havonta legalább egyszer látogass el hozzánk, és érezd otthonodnak a Zene Házát! Népzenei bérletünk a múlt, a jelen és a jövő izgalmas találkozási pontjaként egy olyan utazásra hív határokon innen és túl, amely biztosan meghatározó élmény lesz mindenkinek, aki velünk tart.

 1. január 21., 19.30 Michal Noga Band (SVK) | Martin Hrbáč zenekara (CZE) | Mártones (HUN) (Koncertterem – ültetett)

Három ország, három zenekara egyetlen estén, a cseh-szlovák-magyar barátság nevében. A fellépő művészek egytől egyig műfajuk leghitelesebb képviselői közé tartoznak, akik saját anyaguk mellett a Kárpát-medence egyéb népeinek zenei folklórjában is jártasak.

 

 1. február 18., 19.30 Mydros & Maodones (GRE) – Görög bál (Koncertterem – álló)

A görög-magyar tagságú, Magyarországon működő Mydros, és a 2016-ban indult görög Maodones egy görög bál keretében ad közös koncertet, tart közös táncházat, aminek extra különlegessége, hogy a már megszűnt görög zenekar kifejezetten erre a koncertre áll össze ismét.

 

 1. március 24., 19.30 Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Raymond McLain Kaptza, Eredő Vol. 2 (Koncertterem – ültetett)

Raymond McLain, a Morehead State University nyugalmazott igazgatója, a McLain Family Band vezetője, akinek mentorálásával harmadik éve tanulnak magyar népzenész fiatalok az Egyesült Államokban. Ezúttal a programot magyar oldalról koordináló Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák zenekar és McLain újabb közös munkájának eredményét mutatják be a Zene Házában.

Bérletet veszek