Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Ustad Wasifuddin Dagar (IND): Dagarbani – Indiai Klasszikus Ének

Szakrális zenei sorozat #3
Minden jegy elkelt
2022/10/28
Péntek
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Globálzene
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

dhrupad ének
Ustad Wasifuddin Dagar
pakhawaj
Pandit Mohan Shyam Sharma
tanpura
John Haywood, Paolo Albertini

Ustad Wasifuddin Dagar (IND): Dagarbani – Indiai Klasszikus Ének

A Dhrupad stílus az indiai klasszikus zene legősibb formája, első leírása több mint kétezer éves. Eredete a szanszkrit szövegekhez, a Védákhoz kapcsolódik, lényege pedig egy meditatív, békés állapot elérése, melyben mély érzésekkel fordulhatunk isten felé, előadóként és hallgatóként egyaránt. Ennek az állapotnak az elérése garantált a Delhiben élő Ustad Wasifuddin Dagar estjén, a Zene Házában.

Ustad Wasifuddin Dagar az ősi indiai zenei stílus, a Dhrupad egyik legavatottabb előadója – de ez tulajdonképpen nem meglepő, ugyanis a Dagar-család 20 nemzedék óta képviseli, őrzi és viszi tovább ezt a zenei hagyományt. A Dhrupad stílus az indiai klasszikus zene legrégibb, ma is létező formája, az indiai kultúra egyik fő öröksége. Eredete a szanszkrit szövegekhez, a Védákhoz kapcsolódik. A Dhrupad lényege nem a szórakoztatás, hanem egy meditatív, békés állapot elérése, melyben mély érzésekkel fordulhatunk isten felé, előadóként és hallgatóként egyaránt. Ustad Wasifuddin Dagar Delhiben él, és legfőbb küldetésének azt tartja, hogy a Dhrupad stílust minél szélesebb körben megismertesse, minél több emberrel. Ebben sokat segít kedélyes személyisége, illetve az, hogy koncertjein – improvizációival, angol nyelvű magyarázataival – közvetlen kapcsoltot képes teremteni hallgatóságával. Ustad Wasifuddin Dagar 1994-ben lett a Dhrupad Társaság elnöke, és azon kívül, hogy rendszeresen turnézik és koncertezik világszerte, tanít, workshopokat tart és lemezfelvételeket is készít. Számos díj és kitüntetés birtokosa, sok helyre hívják zsűrizni is. 1998-ban négy koncertből álló sorozatra kérte fel az UNESCO, 2000-ben az Egyesült Nemzetek vallási és lelki vezetőinek New York-i békecsúcsán énekelt, az ősi indiai szakrális zene képviselőjeként. A Magyar Zene Házában is békecsúcs lesz a koncertje, amelyen pakhawajon Pandit Mohan Shyam Sharma, tanpurán pedig John Haywood és Paolo Albertini kíséri.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 000 Ft
Elmentem a naptárba:

Szakrális zenei sorozat

'Nem meglepő, hogy a jóga, minden spirituális gyakorlás alapja és minden vallás forrása, lényegében egy olyan gyakorlat, ami a Hang jógájában gyökerezik. Valójában az első jóga gyakorlók az ősi szövegekben nem annyira a pózokat, a légzést vagy akár a meditációt írták le, hanem a mantrát és a hangot. Ez a kapcsolat a Hang és a Tudatosság között az alapja minden jóga gyakorlatnak.' A Dhrupad stílus, az indiai klasszikus zene legrégebbi ma is gyakorolt formája, ezen zenei hagyomány az indiai kultúra egyik fő öröksége. Eredete a szanszkrit szövegekhez, a Védákhoz kapcsolódik. A Dhrupad lényege nem a szórakoztatás, hanem egy meditatív, békés utazás megvalósítása, melyben mély érzésekkel fordulhatunk Isten felé, játékosként és hallgatóként egyaránt. A Dhrupad ének gyakorlása, melyet Naad Jógának is neveznek, a híres 'Aum' és egyéb mantrák kántálásán alapszik, melyek során szépen lassan megnyitják hangjukat a zenészek. Ezen énekstílus keretein belül elsajátíthatunk egy békés, meditatív állapotra ösztönző rendszeres gyakorlást, mely az éneklésen keresztül fejti ki pozitív hatását. Mindemellett megismerkedhetünk a legősibb indiai klasszikus ritmushangszerrel, a Pakhawaj-al, melyet a Dhrupad kíséretéhez használnak.

A workshopot Ustad Wasifuddin Dagar és Pandit Mohan Shyam Sharma tartja angol nyelven. Minden kurzuslátogatóra számítunk, hogy bekapcsolódik a Drhupad énekbe, de arra is van lehetőség, hogy valaki csak passzívan figyelje meg ezt az indiai zenei hagyományt.

2022/10/28 18:30
Koncertterem

Ustad Wasifuddin Dagar koncertjéről mesél Virágh Balázs

Virágh Balázs, az indiai zene szakértője, a Pakhawaj ütős hangszer hazai mestere fejti ki, hogy mit kell tudni Ustad Wasifuddin Dagar október 28-i, pénteki koncertjéről, hogy miért számíthatunk csodálatos élményre ezen Szakrális zenei sorozaton belül megtartott eseményen, amelyet aznap 18:30-tól egy Dhrupad énekstílusról szóló workshop is megelőz.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.