Azonnali hívás
Wasifuddin Dagar (IND) workshop

Wasifuddin Dagar (IND) workshop

Ingyenes
2022/10/28
18:30 - 19:00
Koncertterem
Típus:
Különleges programjaink
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Tradicionális zene
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Dhrupad Ének
Ustad Wasifuddin Dagar
Pakhawaj
Pandit Mohan Shyam Sharma
Tanpura
John Haywood, Paolo Albertini

Wasifuddin Dagar (IND) workshop

'Nem meglepő, hogy a jóga, minden spirituális gyakorlás alapja és minden vallás forrása, lényegében egy olyan gyakorlat, ami a Hang jógájában gyökerezik. Valójában az első jóga gyakorlók az ősi szövegekben nem annyira a pózokat, a légzést vagy akár a meditációt írták le, hanem a mantrát és a hangot. Ez a kapcsolat a Hang és a Tudatosság között az alapja minden jóga gyakorlatnak.' A Dhrupad stílus, az indiai klasszikus zene legrégebbi ma is gyakorolt formája, ezen zenei hagyomány az indiai kultúra egyik fő öröksége. Eredete a szanszkrit szövegekhez, a Védákhoz kapcsolódik. A Dhrupad lényege nem a szórakoztatás, hanem egy meditatív, békés utazás megvalósítása, melyben mély érzésekkel fordulhatunk Isten felé, játékosként és hallgatóként egyaránt.

A Dhrupad ének gyakorlása, melyet Naad Jógának is neveznek, a híres 'Aum' és egyéb mantrák kántálásán alapszik, melyek során szépen lassan megnyitják hangjukat a zenészek. Ezen énekstílus keretein belül elsajátíthatunk egy békés, meditatív állapotra ösztönző rendszeres gyakorlást, mely az éneklésen keresztül fejti ki pozitív hatását. Mindemellett megismerkedhetünk a legősibb indiai klasszikus ritmushangszerrel, a Pakhawaj-dzsal, melyet a Dhrupad kíséretéhez használnak.

A workshopot Ustad Wasifuddin Dagar és Pandit Mohan Shyam Sharma tartja – angol nyelven. A Drhupad éneklésnél számítunk minden kurzuslátogató bekapcsolódására, de a workshopon van arra is lehetőség, hogy valaki csak passzívan figyelje meg ezt az indiai zenei hagyományt.

Ingyenes

Jegyárak

Ingyenes

Elmentem a naptárba:

Szakrális zenei sorozat #3

A Dhrupad stílus az indiai klasszikus zene legősibb formája, első leírása több mint kétezer éves. Eredete a szanszkrit szövegekhez, a Védákhoz kapcsolódik, lényege pedig egy meditatív, békés állapot elérése, melyben mély érzésekkel fordulhatunk isten felé, előadóként és hallgatóként egyaránt. Ennek az állapotnak az elérése garantált a Delhiben élő Ustad Wasifuddin Dagar estjén, a Zene Házában.

2022/10/28 19:30
Koncertterem

Ustad Wasifuddin Dagar koncertjéről mesél Virágh Balázs

Virágh Balázs, az indiai zene szakértője, a Pakhawaj ütős hangszer hazai mestere fejti ki, hogy mit kell tudni Ustad Wasifuddin Dagar október 28-i, pénteki koncertjéről, hogy miért számíthatunk csodálatos élményre ezen Szakrális zenei sorozaton belül megtartott eseményen, amelyet aznap 18:30-tól egy Dhrupad énekstílusról szóló workshop is megelőz.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.