Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Video killed the radio star? – A klip: a kommunikáció vagy az imázs eszköze?

Mindent a szemnek! Pop Szabadegyetem Csepelyi Adriennel
Jegyet veszek
2024/03/05
Kedd
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Interaktív
Film
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
újságíró, műsorvezető
Csepelyi Adrienn
előadó, rendező
Szelei Dóra
előadó, rendező
Vitó Zsombor

Video killed the radio star? – A klip: a kommunikáció vagy az imázs eszköze?

A Mindent a szemnek! sorozat a zeneipar leglátványosabb, s egyben egyik legkevésbé látható oldalát mutatja meg a szélesebb közönségnek: azokat, akik az előadók közvetítette látványért felelősek. Pirotechnika vagy frizura, styling vagy zenekari fotók, smink és videóklip – a sorozatban olyan szakemberekkel beszélgetünk, akik az utóbbi évtizedben a háttérből alakították azt, ahogyan kedvenc zenei előadóinkra tekintünk. Csepelyi Adrienn kulturális újságíró pop szabadegyetemének első részében a kliprendezők szerepelnek fókuszban, a két videórendező-vendég: Szelei Dóra és Vitó Zsombor. Előbbi mások mellett Saya Noé-, Babé Sila-, Ivan & The Parazol x Carson Coma-klipeket rendezett, utóbbi Azahriah és Hundred Sins gyakori rendezője, de a Wellhello, Desh vagy épp Lil Frakk is szerepel portfóliójában.

Milyen szerepe van ma egy előadó karrierjében a videoklipeknek? Mennyi pénzt visz, mennyit hoz egy jó klip – és mitől lesz jó? Mekkora hányadát képes kitermelni egy előadó bevételének egy jól elkapott videó? Egyáltalán: szabad-e pénzügyi mércével mérni a klipeket, vagy sokkal inkább imázsépítő befektetésként gondolnak rájuk a menedzsmentek? Hogyan specializálódik egy rendező a videóklipekre? Miként lesz egy vicces, elborult, elvont ötletből mindenki számára ismert kisfilm? Mi inspirál egy rendezőt – és melyek az ő szakmai kedvencei? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a mai klipkészítő mezőny két jeles képviselőjével. 

Csepelyi Adrienn
Csepelyi Adrienn könnyűzenei újságíróként végzett a Majdnem Híres Rocksuliban, 2008 óta dolgozik kulturális újságíróként és publicistaként. 2013-ban Junior Prima Díjat kapott, volt a Népszabadság munkatársa, és a Népszava kulturális rovatvezetője, 2018 óta a WMN szerzője. Popfilter című műsora 2017-ben indult a Klubrádióban, 2019 óta podcastként működik a WMN égisze alatt. 2018-ban jelent meg első regénye Belemenés címmel. 2023 óta az Élet és Irodalom tévékritikusa.

Szelei Dóra
Szelei Dóra rendezői tanulmányait a BKF Mozgókép gyártó szakán (azóta Metropolitan University) kezdte, majd a prágai Famu mester rendező szakán folytatta. Diplomafilmje az UCCU NEKI! 3. helyezést ért el 2014-ben a Pázmány Péter Filmfesztivál dokumentumfilm kategóriájában. Rengeteg videóklipet készít, Fehér Balázs, Jamese, Babé Sila, Kati Wintermans, Diana Goldberg, Saya Noé, Ivan & The Parazol és Carson Coma is a szerepelt már kamerája előtt. A videóklipek és reklámok készítése mellett két éve a Soundtrack of Tomorrow című dokumentumfilmjén dolgozik, amely Co Lee, Aminon, Blaize kreatív együttműködéséről, és a Wavy Budapest közösségéről, szubkultúrájáról szól – 2024 tavaszán mutatják be.

Vitó Zsombor
Vitó Zsombor kilencéves korában kezdett nyomógombos telefonokkal videózni, 2012-ben YouTube-csatornát indított, és összegyűjtött több, mint 70 ezer feliratkozót. Közben beleszeretett a videózás technikai részleteibe, elsajátította a mozgókép-készítés fortélyait, és elhatározta, hogy ha a magamutogatási vágya elmúlik, videoklipeket szeretne rendezni. 2017 környékén elkezdett ügyfelket vállalni és 2019-től kliprendezőként is dolgozni, 2021-re már komoly stábja lett, és az évek során jóformán a fél magyar újhullámos rapzene foglalkoztatta. 2019-ben ő készítette Azahriah első klipjét (a Hundred Sins-szel közös OYE-hez), velük a mai napig dolgozik, de a teljesség igénye nélkül klipezett már a Wellhello-val, Desh-sel, Young Fly-al, AKC Misivel, Krettával, Filoval, Miller Daviddal, Lil Frakkal, Kolibrivel, Kisével, Nasiimovval, és Khazez-zel.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 900 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: