Azonnali hívás
Zongoravirágok – Hommage a Cziffra György

Zongoravirágok – Hommage a Cziffra György

A Magyar Zene Háza és a Cziffra György-emlékév közös koncertje
Minden jegy elkelt
2022/03/12
Szombat
14:00 - 17:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs

Zongoravirágok – Hommage a Cziffra György

Kétségtelen, hogy a gondolattársítás mögött – tudat alatt – Cziffra György megrázó önéletrajzi könyvének címe (Ágyúk és virágok) rejtőzik. Mindkettőből bőven kijutott a 20. század egyik legeredetibb zongoraművészének. De virágok alatt egyben olyan rövid koncertekre is gondoltunk, amelyeket reményekkel teli, tehetséges, fiatal zongoraművészek tesznek le képzeletben Cziffra György zongorájára. Egy olyan generáció tagjai, mely a háborút és a diktatúrát már csak nagyszülei – ugyancsak szájhagyományra épülő – emlékei alapján képzelhetik el, félig értetlenül olyan korszakok irányában, amikor egy karriert egy behívóparancs, egy ítélet, egy rágalom egyik pillanatról a másikra megtörhetett.

Tóth Aladár, a II. világháború előtti időszak legjelentősebb magyar zenekritikusa látnoki mondatot vetett papírra 1934-ben, amikor egy növendékhangversenyen a 12 éves Cziffra Gyurit játszani hallotta: „Ez a Cziffra Gyuri valóságos kis zene-Herkules, aki már bölcsőjében megfojtja a kígyókat. Kívánjuk, hogy sohase ismerje meg a gonosz sorsok Nessus-ingét...” De nem így lett. A méreggel átitatott „Nessus-ing”rákerült a zenei Herkulesre, aki a szenvedés évei, évtizedei után talán ezért is fektetett nagy súlyt a fiatalok támogatására, emlékezve a saját fiatalságának nehézségeire. Hogy ő szenvedve, de mégis győztesen került ki a megpróbáltatásokból, azt valóban művészete herkulesi erejének köszönhette. Ma, a – reméljük – jóval szerencsésebb nemzedék emlékezik rá négy koncerten. Nyolc olyan fiatalt hívtunk meg, akiknek neve már nem ismeretlen a zenekedvelők között, de akik még csak a kapujában vannak ígéretes pályájuknak. Fedezzük fel őket együtt!


A Magyar Zene Háza és a Cziffra György-emlékév közös koncertje.

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalosan Emlékév keretei között ünnepli. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével, egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai és külföldi intézmény, zenekar, partner áll társszervezőként az események mellett.

A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg. Kiemelt szponzor: MVM.

Nyáry Gyulával készített interjúnk az alábbi linken elérhető: Évszázados varázslat (magyarzenehaza.com)

Partnerek

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

Az esemény ingyenes de regisztrációhoz kötött.
Elmentem a naptárba: