Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás
Hangdóm

Nyitvatartás:

Hétfő zárva  (Minden hónap első keddjén és szerdáján zárva)
Kedd, Szerda, Csütörtök,
Szombat, Vasárnap 10-18 óráig

Pénztárzárás és utolsó vetítés 17.30
Péntek 10-20 óráig 

Pénztárzárás és utolsó vetítés 19.00

Jegypénztár:

Hétfő zárva  (Minden hónap első keddjén és szerdáján zárva)
Kedd, Szerda, Csütörtök,
Szombat, Vasárnap

Pénztárzárás és utolsó vetítés 17.30
Péntek
Pénztárzárás és utolsó vetítés 19.00
A pénztár előadások napján az első szünet végéig, amennyiben nincs szünet, az előadás kezdetéig tart nyitva.

Térkép grafika

Az mi?
 

Szó szerint is lehet érteni: egy dóm-kupola, amely hangokat ad ki magából. De nemcsak hangokat. A kupola egyben vetítővászon is, a hangszórók mögötte helyezkednek el. Itt aztán forgathatja a fejét az, aki beül a tér közepére! A hangzó világ elevenedik meg, a természet hangjaitól a komponált zenéig. Sőt: az élmény még ezen a dimenzión is túlnő. Új hangok előállításának laboratóriuma ez, alkímia felső fokon. Egyedülálló alkotás, lehetőségei beláthatatlanok. Időről időre el kell jönni ide, megismerni a legújabb felfedezéseket.

HANGDÓM VETÍTÉSEK

DOME 017 - Lands of Dome

A Hangdóm audiovizuális sorozatot indít különböző országokat, kultúrákat, illetve népcsoportokat képviselő vagy támogató intézményekkel együttműködésben.

A sorozat első partnere a Francia Intézet. Ők közvetítették a Magyar Zene Házának a franciaországi virtuális valóságos tartalmak forgalmazására specializálódó Diversion Cinema négy művet felsorakoztató, kifejezetten dómokra összeállított csokrát, a Dome Electroniques-t. Az elektronikus zenei lüktetéssel pulzáló művek kiemelt és egyben leghosszabb darabja -22.7C. Alkotója, a Molecule néven futó francia zenei producer Grönlandon tett utazásai során rögzített hangfelvételekből készített elektronikus zenei művet, amelynek képi anyaga gleccserek közt, az északi fény alatt egy hideg virtuális világba kalauzolja a nézőket.

 

Időtartam: 50 perc

Jegyet veszek

DOME_LIVE 008 – BOSCH: Földi gyönyörök kertje 

 

Bár a Szépművészeti Múzeumban véget ért a Bosch kiállítás, a Zene Házában decembertől megelevendik a Földi Gyönyörök kertje. A Hangdóm kupola alakú terében 360 fokos vetítésen, Miss Virgács (Németh Nikolett) keze munkája által mozgásba hozzuk a németalföldi festő hármas oltárképét. Ezalatt korabeli polofonikus kórusműveket hallgathatunk a Cantemus jóvoltából, amit MA’AM (Makay Anna) finoman torzít és modulál, illetve egészíti ki diabolikus hangsorokkal.

 

Időtartam: 35 perc

Korhatár besorolás

Az előadás megtekintését 14 éven aluli nézőink számára nem ajánljuk.

Jegyet veszek
ground

DOME 016 - Csontváry: Levante

Csontváry Kosztka Tivadar festményeinek audiovizuális adaptációja a napút jegyében, Nápolytól Jeruzsálemig.

Látvány vagy látomás? Sokan feltették már ezt a kérdést Csontváry Kosztka Tivadar festményei láttán. A magyar művészettörténetben egészen egyedinek és különcnek tartott művész képei senkit sem hagynak közömbösen. Festői zsenialitása, saját maga által is táplált mítosza, miszerint egy égi kinyilatkoztatást hallott: „Te leszel a világ legnagyobb plein air festője, nagyobb Raffaelnél” meghatározták egész művészetét. Rajongott Raffaello és Munkácsy Mihály műveiért, Münchenben Hollósy Simon festőiskolájában, majd a párizsi Julian akadémián képezte magát, hogy végül kialakítsa senkivel nem összetéveszthető « csontvárys » stílusát. 

soha nem látott tájakkal ébren tartott álmok, s az éghez irányított valóság, az élő természet szürrealizmusba hajló ábrázolása művészetének egyik kulcsa. A napútat, a nagy motívumot és a misztikumot kereste és úgy vélte, ezt csakis keleten, a Levante országaiban találhatja meg. A 20. század fordulóján több utazást is tett az Olaszországtól keletre eső tartományokba, követve az egyre népszerűbb ázsiai turistaútak vonalát. „Athén, Konstantinápoly, Baalbek, Damaskus, Nazaret, Jerusalem, Kairo” – egy 1901-ben kiadott berlini bedekker címlapjának felsorolása a festő ihlető helyszíneinek szinte teljes katalógusát nyújtja.

Zenei utazásunk négy jelenet és tizenkét festmény felhasználásával készült útvonalon vezet, a nápolyi öbölben található Castellammare városától, Athénon, majd Jeruzsálemen keresztül, Baalbek 6000 éves cédrusáig. A művész ismert és kevésbé ismert képeit remekül illusztrálják a nagynevű magyar és külföldi előadók által írt és előadott szerzemények, az egyes helyszínekhez kötődve. Az olasz Faraualla és a Fratelli Mancuso canzone-it, Varga Veronika és a Esperia zenekar népszerű rebetiko-ja követi, majd Jordi Savall és a Faran Ensemble idézi meg Jeruzsálemet, végül Dhafer Youssef és Kalamár Ádám éteri zenéje zárja a kört.

Csontváry monumentális képei, mesteri ecsetkezelése, egy megjelölhetetlen, lokalizálhatatlan fényforrástól, a lélek erejétől izzó színei most a Magyar Zene Háza Hangdómjában varázsolják el a látogatót, aki követve a 100 éve kalandozni vágyó utazót, repülőre és hajóra, esetleg vonatra szállhat, hogy a mítosz után eredve megválaszolja a kérdést: látvány vagy látomás-e a mester életműve.

« Ismerem az utat, amerre mennem kell. Ismerem a szellemi hatalmat, világteremtő energiát, mellyel számolnom kell, semmi kétség, hogy egy még legjobb világrészbe kerülünk s kiapaszthatatlan szépségekben gyönyörködünk. »

 

Időtartam: 25 perc

Jegyet veszek

DOME 009 – Cloudhitects: Pontfelhő Budapest

 

Digitálisan megjelenített budapesti tereket látunk, naturalista pontfelhős környezetben. Hogy ez mit jelent? Olyan mintha egy röntgen alá tennénk az épületet, így annak vázát látjuk apró pontokból felépítve és 3 D felbontásban. Ahogy halad az animáció, az épületek egyszer csak absztrakt módon kezdenek viselkedni: a terek egymásba csúsznak, már nem tudjuk pontosan hol van a Parlament és a Lánchíd, milyen is a Hősök tere, vagy a Nemzeti Galéria, felismerhető-e a Keleti pályaudvar.

 

Időtartam: 24 perc

Korhatár besorolás

Az előadás megtekintését 14 éven aluli nézőink számára nem ajánljuk.

Jegyet veszek

DOME_014 Szemző Tibor: Csoma Kaleidoscope (Angol nyelvű)

A Hangdóm ezúttal egy varázslatos kaleidoszkópként viselkedik – a zenei és hangtér egyedülállóan nyílik meg, és megidézi azt a leírhatatlan Himalája-élményt, amelyek között a zarándok-tudós Csoma élte napjait a hegyek között.

A Csoma Kaleidoszkóp képi és zenei világa Szemző Tibor Arborétum szvitjéhez (2002) és Az Élet Vendége című filmjéhez (2006) nyúl vissza. A kaleidoszkópban – a Hangdóm ezúttal egy varázslatos kaleidoszkópként viselkedik – a zenei és hangtér egyedülállóan nyílik meg, és megidézi azt a leírhatatlan Himalája-élményt, amelyek között a zarándok-tudós Csoma élte napjait a hegyek között.

"Nemzedékének tudósai számára Csoma egy Erdélyből származó homályos alak volt, magára hagyott és hontalan a Himalája hegyei között, de csúcsaikról egy óriás árnyékát vetette Közép-Ázsiára.”

W.W. Hunter

A műben Kőrösi Csoma Sándor hangját halljuk, személyes hangú beszámolóját, amelyet eredetileg bizonyos Kennedy századosnak írt, és amelyben utazásairól, céljairól beszél, miután a Brit hatóságok kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vették. Megszólal Gerard doktor is, a brit orvos, aki cellájában keresi fel Csomát, míg a hindu világ Francis Bain varázslatos elbeszéléseinek töredékeiben szűrődik be a kaleidoszkópba.

A szövegek forrása Duka Tivadar Life and Works of Alexander Csoma de Körös / Kőrösi Csoma Sándor dolgozatai (1885) címmel megjelent Csoma-biográfiája. A személyes, bensőséges hangvételű, Szemző hangján megszólaló narráció köré és mellé hangszeres, és vokális zenei szólamok épülnek, amelyek a kaleidoszkóp egyedülálló hangi adottságaira hangszerelve szólnak, míg a képsorok a zenei anyaggal teljes összhangban kaleidoszkóp-szerűen sokszorozódnak meg. Az előadás tizenkilenc tétele során áll össze a Csoma-közelítés, amelyben nézőként, hallgatóként közelebb kerülünk ahhoz, hogy megértsük, milyen lehetett ez a „kaland” belülről, és átéljük a tágasság hasonlíthatatlan élményét.

A Csoma kaleidoszkóp eredeti angol és magyar nyelvű változata is látogatható,

 

Munkatársak
Szemző Tibor – rendezés, zene és szöveg
Németh Dániel – látvány
Lovász Ákos – hang design
Mándli Endre Vazul – kurátor

Filmes munkatársak
Szaladják “Taikyo” István – operatőr
Roskó Gábor, Papp Károly Kása, Kolozsváry Bálint – animációk
Losonci Teri – vágó
Durst György, Bognár Attila – producerek

Zenészek
a Gordiusi Čomó
Dudás Zsombor – ütőhangszerek
Fodor Ildikó – szopránhang
Geröly Tamás – ütőgardon
Gőz László – basszustrombita, tengeri kagylók, tilinkó
Grencsó István – tenor szaxofon
Ernst Hirschberg – billentyűs hangszerek
Huszár Mihály – elektromos bőgő, basszusgitár
Keresteš Szabolcs – zongora, cseleszta
Kéringer László– tenorhang
Lázár Zsigmond – hegedű
Posvanecz Éva – mélyhegedű
Alois Samson – fúvós kontroller
Szemző Tibor – narrátor, basszusfuvola, 8mm-phone
T. Bali – elektromos gitár

Voces Aequales Énekegyüttes
Gavodi Zoltán – kontratenor, Gyulai Csaba – tenor, Mizsei Zoltán – bariton

Tomasini vonósnégyes
Paulik László, Rácz Erzsébet – hegedű Posvanesz Éva – brácsa Máté Balázs – gordonka

Lobsang Dhamchoe – énekhang
Lama Lobsang Gedun – recitáció


Felvételek és hang design
Alois Samson – Takarmánybázis
Horváth István – HEAR Stúdió Hortobágyi László – Tharnox Stúdió Regenye Zoltán Regi – HSB Mobil Stúdió (India) Liszkai Károly – RH Stúdió Zányi Tamás – Saint Audio Göllner Károly – CPT Mures Studio Mobile (Romania) Szabó Viktor – Budapest Music Center

Irodalmi források
Dr. Duka Tivadar: Kőrösi Csoma Sándor dolgozatai Francis William Bain: An Incarnation of the Snow, The Substance of a Dream Baktay Ervin fordítása nyomán

Konzultáns
Ferenczi Gábor

© & ℗ Szemző Tibor 2002-2023
Minden jog fenntartva

 

Időtartam: 21 perc

Jegyet veszek

DOME_014 Szemző Tibor: Csoma Kaleidoscope (Magyar nyelvű)

A Hangdóm ezúttal egy varázslatos kaleidoszkópként viselkedik – a zenei és hangtér egyedülállóan nyílik meg, és megidézi azt a leírhatatlan Himalája-élményt, amelyek között a zarándok-tudós Csoma élte napjait a hegyek között.

A Csoma Kaleidoszkóp képi és zenei világa Szemző Tibor Arborétum szvitjéhez (2002) és Az Élet Vendége című filmjéhez (2006) nyúl vissza. A kaleidoszkópban – a Hangdóm ezúttal egy varázslatos kaleidoszkópként viselkedik – a zenei és hangtér egyedülállóan nyílik meg, és megidézi azt a leírhatatlan Himalája-élményt, amelyek között a zarándok-tudós Csoma élte napjait a hegyek között.

"Nemzedékének tudósai számára Csoma egy Erdélyből származó homályos alak volt, magára hagyott és hontalan a Himalája hegyei között, de csúcsaikról egy óriás árnyékát vetette Közép-Ázsiára.”

W.W. Hunter

A műben Kőrösi Csoma Sándor hangját halljuk, személyes hangú beszámolóját, amelyet eredetileg bizonyos Kennedy századosnak írt, és amelyben utazásairól, céljairól beszél, miután a Brit hatóságok kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vették. Megszólal Gerard doktor is, a brit orvos, aki cellájában keresi fel Csomát, míg a hindu világ Francis Bain varázslatos elbeszéléseinek töredékeiben szűrődik be a kaleidoszkópba.

A szövegek forrása Duka Tivadar Life and Works of Alexander Csoma de Körös / Kőrösi Csoma Sándor dolgozatai (1885) címmel megjelent Csoma-biográfiája. A személyes, bensőséges hangvételű, Szemző hangján megszólaló narráció köré és mellé hangszeres, és vokális zenei szólamok épülnek, amelyek a kaleidoszkóp egyedülálló hangi adottságaira hangszerelve szólnak, míg a képsorok a zenei anyaggal teljes összhangban kaleidoszkóp-szerűen sokszorozódnak meg. Az előadás tizenkilenc tétele során áll össze a Csoma-közelítés, amelyben nézőként, hallgatóként közelebb kerülünk ahhoz, hogy megértsük, milyen lehetett ez a „kaland” belülről, és átéljük a tágasság hasonlíthatatlan élményét.

A Csoma kaleidoszkóp eredeti angol és magyar nyelvű változata is látogatható,

 

Munkatársak
Szemző Tibor – rendezés, zene és szöveg
Németh Dániel – látvány
Lovász Ákos – hang design
Mándli Endre Vazul – kurátor

Filmes munkatársak
Szaladják “Taikyo” István – operatőr
Roskó Gábor, Papp Károly Kása, Kolozsváry Bálint – animációk
Losonci Teri – vágó
Durst György, Bognár Attila – producerek

Zenészek
a Gordiusi Čomó
Dudás Zsombor – ütőhangszerek
Fodor Ildikó – szopránhang
Geröly Tamás – ütőgardon
Gőz László – basszustrombita, tengeri kagylók, tilinkó
Grencsó István – tenor szaxofon
Ernst Hirschberg – billentyűs hangszerek
Huszár Mihály – elektromos bőgő, basszusgitár
Keresteš Szabolcs – zongora, cseleszta
Kéringer László– tenorhang
Lázár Zsigmond – hegedű
Posvanecz Éva – mélyhegedű
Alois Samson – fúvós kontroller
Szemző Tibor – narrátor, basszusfuvola, 8mm-phone
T. Bali – elektromos gitár

Voces Aequales Énekegyüttes
Gavodi Zoltán – kontratenor, Gyulai Csaba – tenor, Mizsei Zoltán – bariton

Tomasini vonósnégyes
Paulik László, Rácz Erzsébet – hegedű Posvanesz Éva – brácsa Máté Balázs – gordonka

Lobsang Dhamchoe – énekhang
Lama Lobsang Gedun – recitáció


Felvételek és hang design
Alois Samson – Takarmánybázis
Horváth István – HEAR Stúdió Hortobágyi László – Tharnox Stúdió Regenye Zoltán Regi – HSB Mobil Stúdió (India) Liszkai Károly – RH Stúdió Zányi Tamás – Saint Audio Göllner Károly – CPT Mures Studio Mobile (Romania) Szabó Viktor – Budapest Music Center

Irodalmi források
Dr. Duka Tivadar: Kőrösi Csoma Sándor dolgozatai Francis William Bain: An Incarnation of the Snow, The Substance of a Dream Baktay Ervin fordítása nyomán

Konzultáns
Ferenczi Gábor

© & ℗ Szemző Tibor 2002-2023
Minden jog fenntartva

 

Időtartam: 51 perc

Jegyet veszek

DOME 012 - LIGETI GYÖRGY: SZIMFONIKUS KÖLTEMÉNY 100 METRONÓMRA

Ligeti György talán egyik legismertebb szerzeménye a Szimfonikus költemény 100 metronómra, amelynek vizuális esztétikája is mély nyomot hagy abban, aki már egyszer látta. Nem véletlen, hogy ez a darab szólt akkor is, amikor végső búcsút vettek tőle. A mű hipnotikus és mély gondolatokat indít meg az időről, a létezésről, illetve az univerzummal való kapcsolatunkról. A Szimfonikus költemény egyben kritika is Ligeti György korabeli kortárs zenei közege felé, illetve a magukat annak láttató radikális zeneszerzőknek. Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából, a szerző instrukciói szerint a Hangdóm vásznán elindítjuk a 100 metronómot és a mágikus tér közepéről végighallgatjuk, ahogy a kattanások hol együtt, hogy külön-külön kifutnak az időből, elnémulásig.

 

Időtartam: 21 perc

Jegyet veszek

DOME 010 –  Lengemesék

 

A hazai vizeken nagy közönségkedvenc a Berg Judit által fémjelzett Lengemesék, melyből tévésorozat, illetve két egészestés rajzfilm is készült most egy új dimenzióban éled újjá nem csak a nagyobbacska óvodások és kisiskolások számára. Az apró, tetőtől-talpig zöld lengék a Nádtenger védelmezőinek történetei ezúttal egy három dimenziós térben folytatódnak a tavasz beköszöntével, amelyet Fejér Simon hangszerei és dalai a 32 hangszórón teljesítenek ki.

 

Időtartam: 20 perc 

Jegyet veszek

DOME 001 - Siblicity

Biológia órák emlékét idézik a mikroszkóp alá tett levelek és madártollak, amelyek százszoros nagyításban mutatják meg, hogy ami látszólag csak egy vonal, az lehet növényi inda, absztrakt táj vagy az emberi test vérereinek rajzolata. A geometrikus minták és a színek váltakozó folyamába mindenki azt lát bele, amit akar, a hangok segítségével pedig egy új világba kerülünk!

 

 

Időtartam: 30 perc

Korhatár besorolás:

A vetítés megtekintését 12 éves kortól ajánjuk.

Fényérzékenységi rohamok kockázatára vonatkozó figyelmeztetés

Az emberek csekély százaléka rohamot kaphat bizonyos vizuális képek hatására, beleértve a műsor elemeként megjelenő villogó fényeket és mintázatokat.

Jegyet veszek
ground

DOME 000 - Hangulatok

 

A Hangdóm első, erre a térre készített nagyszabású projektje a Dome 000: Hangulatok nevet viseli. Rövid történetek követik egymást, bent és kint, a magasban és a mélyben, megelevenítve a körülöttünk lévő világot. A hangok és a képek által mindenkiben felidéződnek a hangokkal összefüggő vizuális élmények, különleges nézőpontból. A Zeneakadémia nagytermében zajló próba hangjai után, a magányos horgász sokat sejtető csöndjébe merülünk, majd az égre nézve az esztergomi bazilika kupolájában és egy templomi gyerekkórus előadásán találjuk magunkat. Egy szikla ormára feljutva, dacolva a természet erőivel tovább fut a történet, megelevenedik a balatoni táj, hogy a szüret hangjaival zárjuk a mesét. Életképek, párhuzamos történetek, amelyek megidézik Magyarország,  és tágabb értelemben a Kárpát-medence hangjait. Zányi Tamás hangmester „mindent halló” füle és Kovács István filmrendező 360 fokos, körbelátó kamerája által.

 

Időtartam: 21 perc

Korhatár besorolás:

A vetítés megtekintését 4 éves kortól ajánjuk.

Jegyet veszek
Erős hang
Erős fény

DOME 006 - Hangdóm: az intergalaktikus átjáró

Mire képes a Hangdóm? Mi az a térhangzás? Mit jelent a 360 fokos vetítés? Hogyan készülnek a művek egy ilyen egyedi audiovizuális rendszerre? Tengernyi kérdés, melyekre ezúttal vetítés formájában érkeznek a válaszok, mégpedig úgy, hogy maga a Hangdóm szólítja meg – Hegyi Barbara színművész hangján – és kalauzolja a közönséget egy mesés utazáson, a dómban jelenleg is futó tartalmak részleteinek felhasználásával. Ez a kisfilm részben azt szeretné bemutatni, hogy az alkotók milyen sokféleképpen használhatják fel az ide beépített technikát, részben pedig azt, hogy a nézők milyen műfaji sokszínűséggel ismerkedhetnek meg ezen a helyen.

Időtartam: 29 perc 

Fényérzékenységi rohamok kockázatára vonatkozó figyelmeztetés

Az emberek csekély százaléka rohamot kaphat bizonyos vizuális képek hatására, beleértve a műsor elemeként megjelenő villogó fényeket és mintázatokat.

 

Jegyet veszek
Erős hang
Erős fény

DOME 013 - Rozsda Endre: A kékszakállú herceg vára

Rozsda Endrének A kékszakállú herceg vára című Bartók-zenemű ihletésére készült festményét Maruscsák Dávid szabja a vászonra egy installáció formájában. A dómba lépve a 180 fokos vetített kép, és a térben elhelyezett tükör alá rejtett szenzorok és kamerák segítségével szó szerint részeseivé válunk Rozsda Endre képi világának, miközben Bartók Béla legismertebb operáját hallgathatjuk teresítve a vászon mögött elhelyezett 32 hangszórón keresztül. A látogató meghökkentő és gondolatindító kapcsolódásokat, viszonyulásokat fedezhet fel, élhet át, és vihet el magával.

 

Időtartam: 30 perc

Jegyet veszek

Eötvös Péter: Mese

Eötvös Péter 1968-ban írt kultikus hangjátéka a Mese, amely egyike azon korai műveinek melyekkel belépőt nyert az akkori szakmai zenei elit körébe. Karlheinz Stockhausennel is a darabot követően vette kezdetét egy életre szóló együttműködése és zenéltek többek közt a világ első hangdómjában is együtt Osakában együtt napokon át.

A 12 és fél perces Mese száz magyar népmese motívumainak felhasználásával készült. A megannyi szövegből összergyúrt történetet Molnár Piroska mondta fel és annak minden karakterét a Kossuth díjas színésznő személyesített meg úgy, hogy hangját a szerző gyorsítással illetve lassítással eltorzította. A hangfelvételek eredetileg Budapesten rögzítették, amelyekből Eötvös Péter a kölni rádió stúdiójában készített elektronikus zenei kompozíciót, amit először Darmstadtban mutatták be.

Most, 55 évvel a darab születése után, a MOME egyetem média design BA hallgatói készítettek képi anyagot a tanév részeként a szerző instrukciói alapján különböző megközelítésekből. Végül öt különböző verzió készült a félgömb alakú vászonra, amelyek mind bemutatásra kerülnek a Hangdómban az Intermezzo fesztivál keretében. Nem rejtegetett meglepetés, hogy a Molnár Piroska is megjelenik a darabban mai valójában.

A következő Média design BA hallgatók munkái kerülnek bemutatásra:

Horváth Adrienn
Siteri Nóra
Székely Ákos
Szőnyi Máté
Takács Bori
Pálovics Emese& Faddi Bianka: Bad Trip

 

Időtartam: 27 perc

 

Korhatár besorolás:

A vetítés megtekintését 12 éves kortól ajánjuk.

JEGYET VESZEK

KÍSÉRLETI KEDD VETÍTÉSEK

DOME 002 Moment's Notice

 

A vetítés a lét egyik röpke pillanatát akarja megragadni. A zene alatt a hangok Moholy-Nagy László képi világából merítve vizuális jelekké, egyfajta hangjegyekké alakulnak át a vásznon. A kép és a hang összhangba kerül.

Időtartam: 28 perc

 

Korhatár besorolás:

A vetítés megtekintését 6 éves kortól ajánjuk.

Jegyet veszek
ground

Lighthouse

Hangdóm vetítések - DOME 003 

 

Debrecenben a természettudományos kutatásoknak több évszázados hagyományai vannak, napjainkban a nukleáris fizika egyik fontos nemzetközi központja, emellett a város határában, a Hortobágyon a kontinensen egyedülálló, legkisebb fényszennyezettségű területe található, ahol az Univerzum fényei akár szabad szemmel is zavartalanul megfigyelhetők. A város kapcsolata a fényművészettel is évtizedes múltra tekint vissza, többek között Tilles Béla itt állította fel az ország első luminokinetikus szobrát 1975-ben.

A Lighthouse Egyesület azzal a nem titkolt szándékkal alakult meg 2021-ben Debrecenben, hogy a fénykultúra egyik nemzetközi központjává váljon - gondozva a magyar tudomány és művészet örökségét, helyet adva a jelen törekvéseinek és aktívan alakítva a jövőt -, ahol tudomány, technológia, innováció, edukáció és művészet találkoznak és tevékenykednek együtt; ahol a természeti környezet, a tudományos, az oktatási és kulturális intézmények és szereplők inspiratív ökoszisztémát alkotnak a fényről gondolkodás, a fénnyel foglalkozás legkülönbözőbb aspektusainak.

A Lighthouse alkotócsapata ezúttal a Magyar Zene Házának Hangdómjában mutat be egy dóm film válogatást. A 360 fokos vásznon 6 különböző alkotás elevenedik meg, amelyek körbefonják a nézőt. Hol utaztatnak, hol elgondolkozásra késztetnek, hol pedig egy meditatív audiovizuális térélményt teremtenek az audiovizuális átlényegüléshez.

 

Alkotók

- koncepció és 3D animáció: Bordos László Zsolt
- Escape (5:00 perc)
- zene: Jóhann Jóhannson
- kép és hang: Cloudhitects (Besnyő Dániel, Kiss Patrik)
- Eclipse (2:29 perc)
- laser scan: Totalscan (Tóth Gábor)
- kép: Kiégő Izzók
- Resonautica (5:00 perc)
- hang: Domonkos Csilla - kép: Kovács Ivó
- Klara and the Sun (3:32 perc)
- hang: Iszlai József
- kép: XYZ (Nagy András László)
- Ratio (4:07 perc)
- hang: Siblicity (Halász Gábor, Halász Péter)
- kép és hang: Vicsek Viktor
- Térvágás (5:25 perc)

 

Időtartam: 27 perc

jegyet veszek

Ligeti György: Kamarakoncert-részlet + EJTECH: Formalized Music for 4 Winds

DOME 004 - Ligeti Kamarakoncert

Gyerekjáték az egész: hallgass Ligetit, figyeld a hangok színeit, készíts egy papírmasé kupolát, tegyél bele egy kamerát, vezesd körbe kívülről a fényt, hogy anyagszerű legyen a forma. Olyan mintha a Dóm közepén ülnél, egészen picike vagy és óriások járnak körbe-körbe, fényekkel pásztázva a kupola borítását. Tedd hozzá Ligeti zenéjét, várd, hogy a zaj folyékonnyá váljon, figyelj, hol bukkan fel egy fényfolt, merre viszi a tekintetet és figyelj a hangokra.

A DOME_004 kurátorai Somogyi Hedvig és Mándli Endre Vazul.

Időtartam: 24 perc

Korhatár besorolás:

Az előadás megtekintését 12 éven aluli nézőink számára nem ajánljuk.

Fényérzékenységi rohamok kockázatára vonatkozó figyelmeztetés

Az emberek csekély százaléka rohamot kaphat bizonyos vizuális képek hatására, beleértve a műsor elemeként megjelenő villogó fényeket és mintázatokat.

Jegyet veszek

DOME 005 – Nagy Zétény: Would There Be A Void?

Szeretsz borzongani? Akkor jó helyen jársz. A tér, amelyben vagy, csak egyre mélyül, a kígyózó, recsegő, bugyborékoló hangok megtöltik a teret, visszaverődnek, sötétedik minden, a feszültség nő: itt nem lesz nyugalom!

 

Időtartam: 18 perc 

 

Jegyet veszek
ground

DOME 007 – MÁKÓ ROZI & MÁKÓ BORI: SOURCE

Egy képzelt vidéken jársz, ahol a részletek egymás után bontakoznak ki: a lassan mozgó animációk kaleidoszkópszerű élménnyé alakulnak, a hangok pedig építkező zenei kánonná változnak. A forrásból kiindulva ez a személyes mitológiavilág a tiéd lehet, ha a sötétségből átlépsz a fény felé, a senkiföldje ösvényein lépkedve, a tenger felé csobogva, az égboltig tovaszállva.

 

Időtartam: 22 perc

Jegyet veszek

A Magyar Zene Háza DOME_LIVE című programsorozata minden hónapban egy estét dedikál új audiovizuális előadások bemutatására. Az esték alkalmával többnyire vizuális anyaggal kiegészült élő hangszeres vagy elektroakusztikus koncerteket vagy pedig ide készített tartalmak premier vetítését láthatja a közönség.

2022/04/06 - 2024/01/10

Hangdóm Galéria

Fényérzékenységi rohamok kockázatára vonatkozó figyelmeztetés

Az emberek csekély százaléka rohamot kaphat bizonyos vizuális képek hatására, beleértve a műsor elemeként megjelenő villogó fényeket és mintázatokat.