Azonnali hívás
Egy meghatározó lemez újrajátszása | KFT-interjú

Egy meghatározó lemez újrajátszása | KFT-interjú

2023/03/16 | 9 p

KFT-koncert: 2023. június 10-én

A KFT zenekar meghatározó szereplője volt annak az időszaknak a magyar popzene történetében, amelyet a Zene Háza első időszaki kiállítása, a Nekünk írták a dalt! című tárlat is bemutat. A nyolcvanas évek egyik legkarizmatikusabb, a korszak new wave-es popzenéjét kiválóan, okos szövegekkel és slágeresen játszó formációja 1983-as második lemezére kiforrottabb és színesebb lett, ráadásul különös koncepciót talált ki két lemezcímmel, kétféle borítóval. Az Üzenet a liftből / A fodrász című album a hazai poptörténet egyik remekléseként méltó arra, hogy az azon szereplő dalokat ismét hallhassuk élőben, a KFT pedig extraként egy minikiállítást is kínál a koncert elé a ház Előcsarnokában. Bornai Tibor énekes-billentyűs és Márton András dobos mesélt minderről.

A Macska az úton című debütlemez után megjelent második KFT-album, az Üzenet a liftből / A Fodrász egy szokatlan koncepciójú lemez, amely címéhez hűen két borítóval jelent meg. Mi volt a kiinduló ötlet mindehhez?

Bornai Tibor: Mindig azon törtük a fejünket, mit lehetne másképp csinálni, hogy az élet ne legyen olyan unalmas.

Márton András: Akkoriban még nem volt ötletekkel és információval annyira túlterhelt a világ, mint ma. Izgalmasnak és figyelemfelkeltőnek gondoltuk azt, hogy egy bakelitnek két címe, két önálló életet élő oldala legyen.

Az Üzenet a liftből lemezoldal némileg gitárcentrikusabb dalokból áll, A Fodrász című oldalon pedig kissé erősebb a billentyűsök szerepe. Milyen szándékkal válogattátok a dalokat az egyes oldalakhoz?

Bornai Tibor: Nem volt benne szándékosság. Azt néztük, szépen hullámzik-e az anyag. Ennyi.

Márton András: Leginkább talán az oldalanként megadott össz percidő befolyásolhatta a végleges elosztást.

A bemutatkozáshoz képest is kiforrottabb, izgalmasabb hangszerelésű, színesebb anyag az angolszász gyökerű new wave-et idézte (The Police, Japan, Simple Minds, Cars), amit itthon nagyon kevesen játszottak. Milyen hatások és ötletek menték épültek fel a lemez dalai?

Bornai Tibor: Csúnya hazugság lenne, ha azt mondanánk, ránk semmi nem hatott. Elsősorban azonban mindig a saját jókedvünk volt a fontos.

Márton András: Az említett zenekarok között volt, amelyeket szerettünk és hallgattunk, aminek következtében öntudatlanul beépülhettek ezekből – és persze sok másikból – kis morzsák a mi egyéni játékunkba. Alapjában véve azért az határozta meg az irányt, hogy bementünk a próbahelyre és elkezdtünk együtt játszani, a hangszerelés adott volt. Emellett nem akartuk lemásolni az első lemezünket, a Macska az útont, kifejezetten más karakterű számokat akartunk felvenni.

A groteszk látásmódú, de így is valóságábrázoló szövegek akár elvontabb témákat, akár a hétköznapok történéseit dolgozzák fel, egyszerre humorosak és nagyon komolyak is. A direkt politizálást kerülve is erősen közéletiek. Mennyire törekedtetek az áthallásos mondanivalóra?

Bornai Tibor: Soha egyetlen sort sem írtunk le véletlenül. Úgy gondolom, ha valakinek mikrofon erősíti fel a hangját, az mondjon valamit, ami fontos, ami kimondhatatlan.

Az eredeti borítókat is letiltotta a lemezgyár, A Fodrászt egy borotvapenge miatt, az Üzenet a liftből elvágyódó liftjelentében (ami photoshop nélkül készült, felragasztott tengerpartos tapétával, odahordott homokkal) pedig a melltartó nélküli verzió verte ki a biztosítékot. Pedig mindig komolyan vettétek a lemezborítókat is.

Bornai Tibor: Harcoltunk, ameddig értelme volt. Ha meg kellett alkudni, próbáltuk a legkevésbé fontos dolgokkal kezdeni, hogy a fontos dolgok végül eljuthassanak a nyilvánossághoz.

Márton András: Komolyan annyira vettük, hogy mindig a munkáikat magas színvonalon kivitelező, fantáziadús alkotóművészekkel működjünk együtt, akik rá tudnak hangolódni a KFT-re. Utána semmi komolyság, hanem játékosság. Erősebb lett volna az eredeti borítóötlet, de nem volt választásunk, vállalható kompromisszumot kötöttünk.

KFT: A fodrász betiltott borító

A Zene Háza időszaki kiállítása a Kádár-korszak popzenéjét mutatja be, a Bábu vagy című dallal a KFT is az emblematikus slágerek között szerepel. Meghatározói voltatok a nyolcvanas évek popzenéjének, ennek az időszaknak. Hiába sütötték rátok akkoriban az „állami újhullám” irtó hülye bélyegét, az egyetlen állami lemezkiadó mégsem a sikerei mértékében támogatta a zenekart. A mostani koncerten teljes egészében elhangzó lemezt például a Start kiadó gondozta, de lényegében nem kapott semmilyen támogatást, és a Hungaroton ezután le is mondott rólatok, mégis sikerült egy korszakos slágerrel (Afrika) visszatérni. Hogyan éltétek meg ezt az időszakot?

Bornai Tibor: Még az Afrika dalba is belecsöppen egy kis ellenállás. „Ha meguntam, hogy mindig itt legyek…” Kerestük az életben maradás lehetőségét egy olyan rendszerben, amelynek nem látszott a vége. Ahogy ma is. Csak ma ez sokkal nehezebb dolog.

Márton András: Kezdők voltunk, fogalmunk sem volt a lemezkiadásról, koncertszervezésről és még dúlt a szocializmus és annak gazdasága, minden sajátosságával. A kiadó nem adott pénzt reklámra, mondván, terjedjen a lemez híre szájról-szájra. Hát úgy terjedt, húszezer körüli példányszámával meg is bukott. Az eltökéltségünk nagyrészt kompenzálta a külső nyomást, a koncertek sikeresek voltak, túléltük. A következő lemezen az Afrika azután megint lendített egyet a KFT ázsióján.

A koncerthez extra elemek is kapcsolódni fognak, például egy kiállítás a Zene Háza előcsarnokában. Mire számíthat a közönség?

Bornai Tibor: Mindig valami olyasmire, ami még nem volt. Ez a védjegyünk.

Márton András: Egyelőre csak tervekről beszélhetünk, a megvalósítás technikai lehetőségein múlik minden. Szeretnénk színpadi jelmezeket, plakátokat, fotókat, hozzánk kötődő iparművészeti alkotásokat kiállítani. Egy nagyméretű projektoron pedig az elmúlt bő négy évtizedet felölelő színes videoválogatás megy majd folyamatosan. A kiállítást a koncertet megelőző két héten át láthatja a közönség.

 

interjú: Dömötör Endre

1983-as KFT-fotó: Díner Tamás

KFT

Üzenet a liftből / A fodrász (1983) lemezbemutató

A KFT zenekar meghatározó szereplője volt annak az időszaknak a magyar popzene történetében, amelyet a Zene Háza első időszaki kiállítása, a Nekünk írták a dalt! című tárlat is bemutat. A nyolcvanas évek egyik legkarizmatikusabb, a korszak new wave-es popzenéjét kiválóan, okos szövegekkel és slágeresen játszó formációja 1983-as második lemezére kiforrottabb és színesebb lett, ráadásul különös koncepciót talált ki két lemezcímmel, kétféle borítóval. Az Üzenet a liftből / A fodrász című album a hazai poptörténet egyik remekléseként méltó arra, hogy az azon szereplő dalokat ismét hallhassuk élőben, a KFT pedig extraként egy kiállítást is kínál a koncert elé a ház Előcsarnokában.

2023/06/10 19:30
Koncertterem