Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás
Feltörekvők a Házban

Feltörekvők a Házban

2024/05/08 | 3p

A Zene Háza már eddig is kiemelt küldetésként kezelte a tehetséget támogatását, ezt a tevékenységet 2024-től még közelebb visszük a látogatókhoz – zeneiskolás tehetségek játékával töltjük meg közösségi tereinket, hobbizenélést támogató programot indítunk, és utcazenével telítjük be a Zene Háza környékét. A Fringe felhívás részletei itt olvashatók.

A Zene Háza mindig is kiemelt céljának tekintette a zenei tehetségek támogatását, illetve a zenélés minden korcsoportot érintő terjesztését. Már a nyitáskor, 2022-ben megkezdtünk több olyan programot, ahol feltörekvő tehetségek bemutatkozását támogattuk. A nálunk nyaranta jelentkező, a Hangfoglaló Programmal közös koncertjeink a tehetséges, fiatal zenekarok bemutatkozását segítik évről-évre. A Lunchtime-koncertsorozatunk keretében eleinte elsősorban fiatal zeneakadémisták mutatkozhattak be, ezt idővel kiterjesztettük több másik zeneiskola tanulói felé is, sőt a zenéhez nem feltétlenül professzionális módon kapcsolódó énekesek is felléphettek már az intézményben. Utóbbira volt jó példa már a Superar program keretében nálunk bemutatkozó gyerekkórus, vagy a minden évben megrendezett Kórusok téli éjszakája is. Ennek a kitűzött célnak az eredménye, hogy egyre több előzenekart léptetünk fel a nagyszabású koncertjeinken is, hogy a tehetséges, de még kevésbé ismert zenészek is lehetőséget kapjanak a színpadjainkon.

 

A ház tehetséggondozó programja idén még tovább nyújtózkodik. 2024-től egyre több zeneiskolás diák ad majd rövidebb koncerteket, elsősorban a közösségi tereinkben, hogy a házat napközben is megtöltsük zenével, így látogatóink még több tehetséggel, illetve élőzenével találkozhatnak bármilyen napszakban is járnak a házban. De nem csak a professzionális zenészek, illetve tanulók támogatását tartjuk fontosnak, hiszen a zene és a zenélés mindenkié! Idén induló, a hobbizenélést támogató programunk elsősorban azoknak szól majd, akik munka mellett saját zenekarral, zenei projekttel rendelkeznek, nekik is szeretnénk lehetőséget adni. Miután a Zene Házát egy csodálatos park veszi körül, így kiemelten fontos, hogy a környezetünkben is megszólaljon napközben is a zene, ennek köszönhetően egyre több utcazenésszel találkozhatnak majd a látogatók ebben az évben. Mindezek kapcsán felhívásokkal is találkozhatnak majd az érintettek, remélve, hogy minél több zenélni szeretőt elérhetünk és nekik is alkalmi lehetőséget biztosíthatunk a megjelenésre a Zene Házában, hogy egyre szélesebb körben népszerűsíthessük: zenélni jó!

 

Horn Márton

intézményigazgató