Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás
Rachmaninov művei: megmászásra váró „hegyek”

Rachmaninov művei: megmászásra váró „hegyek”

2024/03/26 |

A 23 éves Magyar Valentin korosztályának egyik legkimagaslóbb zongoristája, több díjjal jutalmazott, nemzetközileg is keresett művész. A Hungarotonnál megjelenő első, Sentimental Moments című lemezének bemutatója a Magyar Zene Házában lesz, április 7-én. A koncerten a lemez anyagát – Rachmaninov műveket –, és további romantikus repertoárt játszik. Az estről Magyar Valentint kérdeztük.

Első lemezed a Sentimental Moments, aminek a bemutatója a Zene Házában lesz, április 7-én. A lemezen főként Rachmaninov-műveket játszol – miért éppen őt választottad?
Életem első komolyabb szólókoncertjét szinte teljes egészében Rachmaninov zenéjével töltöttem meg 18 éves koromban, és úgy éreztem, hogy ez egy fontos mérföldkő volt a felnőtté válásomban. A Rachmaninov által képviselt romantikus jegyek nagyon közel állnak hozzám, könnyen szentimentálissá válok tőlük.

Rachmaninov zongoraversenyeit például a legnehezebbek közé sorolják, nemcsak a technikai bravúrok miatt, hanem azért is, mert ezek tolmácsolásához lehetőség szerint nagy kéz szükséges. Mit gondolsz erről?
Rachmaninov zongoraversenyei közül eddig csak a Rapszódia egy Paganini témára címűt játszottam, és a mostani lemezen is etűdök és prelűdök szerepelnek tőle, versenyművek nem. De azt biztosan tudom, hogy az ő zongoraversenyei a zeneirodalom legnagyobb megmászásra váró „hegyei”. A nagy kéz sok esetben előnyös lehet, de nem nélkülözhetetlen kritérium.

Megosztó művészről van szó – vannak, akik rajonganak érte, míg sokaknál kívül esik az érdeklődési körön. Miért van ez a kettősség vele kapcsolatban?
Őszintén szólva nem nagyon tapasztaltam ezt a kettősséget zenész körökben, legrosszabb esetben közömbösséggel találkoztam. Az biztos, hogy vannak modernebb, nehezebben befogadható művei, mint például a 4. (g-moll) zongoraverseny, amit nem is játszanak túl gyakran, de úgy vélem, az emberek többsége felfedezhet nekik tetsző, szerethető részleteket a műveiben. Remélem, hogy ebben az április 7-i a koncert is segíteni fog.

Rachmaninovon kívül más szerzők művei – így Liszt, Schubert, Mendelssohn – is hallhatók lesznek a Zene Házában. Milyen koncepció alapján kerültek ezek a szerzők és művek a műsorba?
A program összeállításában több szempont is szerepet játszott, az egyik ilyen a változatosság volt. Úgy gondolom, hogy Rachmaninov mellett ezeknek a komponistáknak a segítségével több oldalamat is meg tudom mutatni a közönségnek. Emellett hosszútávú terveim is vannak ezzel a programmal, például versenyeken is szeretném eljátszani majd ezeket a darabokat.

Interjú: Nagy Viktória

A 23 éves Magyar Valentin korosztályának egyik, ha nem a legkimagaslóbb zongoristája, rengeteg díjjal elhalmozott, nemzetközileg is nagyon keresett zenész. A Hungaroton kiadónál megjelenő első, Sentimental Moments című lemezének bemutatója a Zene Házában lesz. A koncerten a lemez anyagát – Rachmaninov műveket – és további romantikus repertoárt fog játszani, egy két félidős koncerten.

2024/04/07 19:30
Koncertterem