Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Határtalan Muzsika

Kodály Filharmonikusok, Kodály Kórus Debrecen és a Nagyváradi Állami Filharmónia Énekkara
Jegyet veszek
2022/06/11
Szombat
20:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs

Programsorozat:
műsor 1. rész
Dohnányi: c-moll zongoraötös, op. 1.
közreműködnek
a Kodály Filharmonikusok Debrecen művészei:
első hegedű
Alexáné Kardos Ildikó
második hegedű
Erdélyi Zoltán
brácsa
Kissné Galuska Anikó
cselló
Pusker János
zongorán közreműködik
Somogyi-Tóth Dániel
--------------------
műsor 2. rész
Orbán György: Missa Prima
közreműködik
Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán) / Nagyváradi Állami Filharmónia Énekkara (karigazgató: Lászlóffy Zsolt)
vezényel
Kocsis-Holper Zoltán

Határtalan Muzsika

A Magyar Zene Háza Városkapu: Debrecen sorozatában a Kodály Filharmónia Debrecen együttesei két művet adnak elő, Dohnányi: c-moll zongoraötösét és Orbán György: Missa Primáját.

Az első részben a műsor: Dohnányi: c-moll zongoraötös, op. 1.

Közreműködnek a Kodály Filharmonikusok művészei:
Alexáné Kardos Ildikó – első hegedű
Erdélyi Zoltán – második hegedű
Kissné Galuska Anikó – brácsa
Pusker János – cselló
Zongorán közreműködik: Somogyi-Tóth Dániel

1895-ben jelentkezett Dohnányi első, opusz számmal vállalt szerzeményével, a c-moll zongoraötössel, mely egyben vizsga-darab is volt: a Zeneakadémián töltött első tanévének végére komponálta. A mai hallgató talán kissé meglepődik, amikor megismerkedik e szerzeménnyel. Jó hallgatni ezt a művet, szép a zene, s kiszámíthatóan árad formájának medrében. Még az sem zavar, csaknem 100 év távlatából, hogy néha úgy tűnik: egyes fordulatokkal mintha már valahol, valamikor találkoztunk volna, esetleg Brahmsnál, Beethovennél vagy Schumann-nál, ritkábban Wagnernél – de ez az érett, felbomlása előtt álló romantikus zenestílus akkor még zenei köznyelvet jelentett, legalábbis a kamarazene műfajaiban.

 

A második részben a műsor: Orbán György: Missa Prima

Közreműködik: Kodály Kórus (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán) / Nagyváradi Állami Filharmónia Énekkara (karigazgató: Lászlóffy Zsolt) / Kodály Filharmonikusok művészei Vezényel: Kocsis-Holper Zoltán

Orbán György Marosvásáhelyen született, majd Kolozsváron végezte zenei tanulmányait. 1979 óta Magyarországon él, majd hosszú évekig a Zeneakadémia zeneszerzéstanára volt. Az idén 75 éves Orbán György a magyar kórusélet egyik legkiemelkedőbb kortárs zeneszerzője. Jelentősége határokon átível, műveit szerte a világon előszeretettel tűzik műsorra. A Missa Prima című művét előadó egyesült énekkar is egy határokon átnyúló együttműködés eredménye, ugyanis a Kodály Kórus Debrecen előadótársa a Nagyváradi Állami Filharmónia Énekkara lesz.

Jegyet veszek

Jegyárak

1 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:
Jó tudni!

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.