Azonnali hívás
Kamus Quartet (FIN)

Kamus Quartet (FIN)

Saariaho és Sibelius kvartettek
Jegyet veszek
2023/03/17
Péntek
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
Zeneszerző: Kaija Saariaho
Terra Memoria
Zeneszerző: Sibelius
'Voces Intimae' d-moll vonósnégyes, op.56

Kamus Quartet (FIN)

A 2002-ben alapított Kamus Quartet Finnország egyik vezető vonósnégyese, egy tökéletesen összeforrt csapat. Sőt, nyugodt szívvel az egyik legjelentősebb skandináv együttesnek is nevezhető, amely új módjait dolgozta ki a kamarazene bemutatásának – például a TeemaHelsinki nevű, elismert koncertsorozatával, ám a Zene Házába egy még meghökkentőbb projektet is hoznak. Ugyanis amellett, hogy Saariaho és Sibelius kvartetteket játszanak a március 17-i koncerten, már előző nap délelőtt 10-től – és a koncert napján is – megtekinthető a Koncertélmény virtuális valóságban című installációjuk az Előadóteremben, amely során a zenészek nézőpontjából élhetjük át a koncert műsorát.

A Kamus Quartet erős és jellegzetes megszólalással örvendezteti meg a közönséget – az egyik legnépszerűbb skandináv formáció, amely a zenei retorikára és a klasszikus korszak előadási gyakorlatára, a zenei nyelv ismeretére és a partitúra szerkezetének mélyebb megismerésére összpontosít, és ezzel új perspektívákat nyitottak és nyitnak meg ma is a kamarazenélésben. A kvartett kiadványaival egyedi – például jeles szerzők darabjainak világpremierjei szerepelnek azokon –, és díjjakkal elhalmozott, valamint koncertjeivel bejárta a világ jelentős koncerttermeit. Ráadásul a kamarazene bemutatásának új, figyelemfelkető módjain dolgozik, például a TeemaHelsinki nevű koncertsorozattal a város meghökkentő pontjain adnak koncerteket. Emellett elindítottak egy olyan projektet is, amelynek célja, hogy segítsenek gazdagítani Finnország vidéki részeinek zenei életét.

A Zene Házába jeles finn szerzők műveivel érkeznek, a kortárs Kaija Anneli Saariaho a Kronos Quartet felkérésére is írt már műveket. Jean Sibelius pedig talán a legismertebb finn szerző, a romantika, kora modern kor jeles alakja, aki a finn identitás megerősítésében is nagy szerepet játszott. A Kamus Quartet azonban ehhez a műsorához is kitalált egy egyedi megközelítést, amellyel a kamarazene népszerűsítéséért tesznek sokat. A Koncertélmény virtuális valóságban című installációjuk kapcsolódik a koncerthez a házban is, hiszen Sibelius egyik darabját, a Voces Intimae című művének első két tételét tekinthetjük meg a zenekar, az egyes hangszeresek szemszögéből egy virtuális valóság keretében – a minikoncertet ráadásul a szerző otthonában vették fel.

Az Előadóteremben már a koncert előtti napon, március 16-án, és a koncert napján, március 17-én, 10:00-17:00-ig ingyenesen kipróbálhatjuk, hogy milyen élmény egy remekművet előadni, csak fel kell venni egy VR szemüveget, és máris a világot jelentő deszkákon zenélünk! Hogyan kommunikál egymással a Kamus Quartet négy csúcszenésze a zene közepén, ezredmásodpercek alatt, pillantásokkal, suttogással, íjakat csapkodva, vagy talán telepatikus a kapcsolat a zenészek között?

A koncerthez kapcsolódó különleges virtuális valóság installáció lehetőséget nyújt a látogatók számára, hogy a vezető technológia segítségével „first person”, azaz első személyből tapasztalhassák meg, milyen egy kvartett tagjának lenni.

Éld át az élményt!

Jegyet veszek

Jegyárak

4 000 Ft
Elmentem a naptárba: