Azonnali hívás
Koncertélmény virtuális valóságban

Koncertélmény virtuális valóságban

A Kamus Quartet VR installációja
ingyenes
2023/03/17
Péntek
10:30 - 16:00
Előadóterem
Típus:
Különleges programjaink
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Koncertélmény virtuális valóságban

A finn Kamus Quartet március 17-én ad egy remeknek ígérkező kamarakoncertet finn szerzők, a kortárs Kaija Anneli Saariaho és a romantika nagy mesterének Jean Sibeliusnak a műveiből, ám már a koncert előtti nap és a koncert napján egy egészen egyedi élményt garantálva belekóstolhatunk abba, hogy milyen érzés színpadon zenélni. A Koncertélmény virtuális valóságban című installáció ugyanis pontosan azt nyújtja, amit a címe ígér, VR szemüvegen keresztül léphetünk elő előadóvá. Milyen lenne egy vonósnégyesben játszani? Hogyan kommunikál egymással a Kamus Quartet négy csúcszenésze a zene közepén, ezredmásodpercek alatt: pillantásokkal, suttogással, íjakat csapkodva, vagy talán telepatikus a kapcsolat a zenészek között?

Az eredetileg Inside the Quartet című installáció lehetővé teszi a közönség számára, hogy a Kamus Quartet egyik választott játékosának szemszögéből élje át a zenét. A VR szemüvegeken keresztül megtekinthető élmény Jean Sibelius Voces Intimae című művének első két tételét tartalmazza, amelyet a Kamus a zeneszerző otthonában, Ainolában ad elő, ahol a művet 2020 nyarán forgatták. A mű technikai megvalósításáért az Aalto Egyetem interdiszciplináris csapata felelt. „Az Inside the Quartetet az a vágy vezérelte, hogy kipróbáljuk a VR-technológiát, mint a vonósnégyes és a közönség közötti találkozás új formáját” – meséli Kamus a projektről. „A vonósnégyesben való játék olyan művészet, amely zökkenőmentes és szavak nélküli együttműködést igényel, és sok csábító elem van e több száz évvel ezelőtt kialakult felállás és a mai legújabb technológia metszéspontjában.” A választott technika lehetővé teszi a kvartett eszméjének közvetítését. „Az Inside the Quartet a zenei intimitás és a kommunikáció tanulmánya. Ezért természetes módon, vadonatúj kifejezésmóddal ültethető át a virtuális valóságba” – mondja Sebastian J. Schlecht, az Aalto Egyetem csapatának projektvezetője és az Aalto Acoustics Lab gyakorlati professzora. „A Kamus teljes szívvel szeretné elősegíteni a különböző területek szakértői közötti együttműködést, amit ezúttal a kvartett az Aalto Egyetem csodálatos és nyitott, elsőrangú csapatával tehetett meg. Örömmel vetettük magunkat az ismeretlenbe” - kommentálja a Kamus a csúcsegyetemmel és egy új médiaformátummal való együttműködést. „A virtuális díszletet vizuálisan és hangzásilag is precíz technológiával rögzítjük, hogy a nézőt közvetlenül a zenei körforgásba vonjuk be. Ehhez a rögzítés a 360 videós és hangos élő felvételeket kombinálja a tér akusztikai és fotográfiai rekonstrukcióival. Különösen izgatottak vagyunk, hogy a zene és a tér kölcsönhatását ilyen intim és közeli környezetben vizsgálhatjuk” – magyarázza Schlecht a mű megvalósításáról. „Reméljük, hogy megoszthatjuk a ritka lehetőséget, hogy a zene nyelvét munka közben láthassuk, és betekintést nyújthatunk ebbe a művészeti formába.”

A művet négy VR szemüvegből álló installációként mutatják be a közönségnek, egy vonósnégyes felállását mintázva. Mindegyik headset külön-külön futtatja az élményt, így az egyszerre 1-4 fő számára érhető el.

Az installáció technikai okok miatt 12:00-13:00 között szünetel. 

ingyenes

Jegyárak

Facebook esemény
Elmentem a naptárba: