Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Sebő Együttes, Sebestyén Márta, Petar Ralchev (BG), Georgi Yanev (BG): Időmérték

Antik versek a régi időkből, a Balkánról eredő zene hangszövetében
Minden jegy elkelt
2022/10/01
Szombat
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Tradicionális zene
Globálzene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

ének, gitár
Sebő Ferenc
nagybőgő
Király Tamás
bolgár tambura, gitár
Perger László
tárogató, kaval, csellótambura
Barvich Iván
ének
Tímár Sára
ének
Soós Réka
ének
Sebestyén Márta
hegedű
Georgi Yanev
harmonika
Petar Ralchev
ütőhangszerek
Smuk Tamás

Sebő Együttes, Sebestyén Márta, Petar Ralchev (BG), Georgi Yanev (BG): Időmérték

Október első hétvégéjén a Magyar Zene Háza az idén 75 esztendős Sebő Ferencet köszönti két különleges koncertből álló kurátori hétvégéjével. Október 1-én, szombaton, a Sebő együttes Sebestyén Mártával és két különleges vendéggel, Petar Ralchev harmonikással és Georgi Yanev hegedűssel, a bolgár zene két nagyágyújával lép színpadra.

A koncert a disztichonok, hexameterek és anapesztusok erdején vezet végig, rendkívüli zenei utazásra invitál minket Horatius ódáitól napjaink bolgár tánczenéjéig. A zenébe szőtt vers, a versként élő dallam ünnepe a műfaj legjobbjainak előadásában. Az elmúlt közel öt évtized alatt a Sebő együttes generációk számára adott beavató élményt a Balkán aszimmetrikus ritmusú dallamainak univerzumába. Énekelt verseik sokunknak adták meg a méltó zenei kontextust a világirodalom egyik legszebb és legrégibb hagyományához az időmértékes verseléshez. Nem csoda, hiszen számos versfeldolgozásában egyesítette az antikvitás óta ismert versformákat és a Balkánra, elsősorban Bulgáriára és Macedóniára jellemző, aszimmetrikus ritmikájú, jellegzetes dallamvezetésű zenei világot. A két jelenség rokonsága szinte sorsszerű, és talán nem is egészen véletlenszerű, hisz mindkettő a hellén kultúra területeiről eredeztethető földrajzilag. Sebestyén Márta neve a Sebő együttes egykori énekeseként szintúgy összefonódik az énekelt versekkel, s későbbi pályája során is előadói arculatának fontos része maradt a balkáni népek dalainak hiteles tolmácsolása. A gyerekkoruktól együtt muzsikáló virtuóz hangszerjátékosok valóságos legendáknak számítanak saját hazájukban, nevük fogalom a balkáni zene elhivatott rajongóinak körében világszerte.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

4 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

2022. 10. 01.

2022 októberében a kereken 75 esztendős Sebő Ferenc tartott két különleges koncertből álló kurátori hétvégét a Magyar Zene Házában. Ennek első napján, október 1-jén, szombaton, a Sebő együttes Sebestyén Mártával és két különleges vendéggel, Petar Ralchev harmonikással és Georgi Yanev hegedűssel, a bolgár zene két nagyágyújával lépett színpadra.

Sebő Együttes, Sebestyén Márta, Petar Ralchev (BG), Georgi Yanev (BG): Időmérték - részlet 2022. 10. 01.

Október első hétvégéjén a kereken 75 esztendős Sebő Ferenc tartott két különleges koncertből álló kurátori hétvégét a Magyar Zene Házában. Ennek első napján, október 1-jén, szombaton, a Sebő együttes Sebestyén Mártával és két különleges vendéggel, Petar Ralchev harmonikással és Georgi Yanev hegedűssel, a bolgár zene két nagyágyújával lépett színpadra.

A videóban az előadás egy részlete látható!

Petar Ralchev a világ egyik legkiválóbb hagyományos harmonikaművésze, játékát műfaji sokoldalúság, sokszor elképesztő virtuozitás, mély zeneiség jellemzi. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy első, hivatásos harmonikásoknak szóló többnapos mesterkurzusát a Magyar Zene Házában rendezhetjük meg. A kurzus utolsó alkalma október 3-án délután a közönség számára nyilvános, így a tanítás és tanulás folyamatát figyelemmel követhetik azok, akik kíváncsiak arra, hogyan osztja meg tudását kollégáival a hagyományos harmonikajáték egyik legnagyobb mestere.

2022/10/04 16:00
Multimédiás Könyvtár & Klub

Október első hétvégéjén a Magyar Zene Házában két különleges koncertből álló kurátori hétvége lesz, Sebő Ferenc életművével a fókuszban. Október 1-jén a Sebő együttes Sebestyén Mártával és két kiváló bolgár népzenész vendéggel, Petar Ralchev harmonikással és Georgi Yanev hegedűssel lép színpadra, másnap pedig gyűjtőútjaira kísérhetjük el az idén 75 éves Sebő Ferencet.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.