world_travel_awards_2022
Azonnali hívás
Szubjektív! Batta András sorozata - Addio!

Szubjektív! Batta András sorozata - Addio!

Jegyet veszek
2023/03/31
19:00 - 20:15
Előadóterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Különleges programjaink
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Batta András

Szubjektív! Batta András sorozata - Addio!

A címben szándékosan nem írtam le ezt a szót: zenetörténet. Noha az én esetemben persze minden mögött az van: a tanulmányok és több, mint 40 év tanítás. De a zenetörténet számomra egyre inkább egy olyan eszközzé válik, aminek segítségével a nagy zenék mögé láthat és főként: hallhat az ember, és a zene inspirációjára beleképzelhet olyan dolgokat, amelyek vagy igazak, vagy nem, de mindenképp erősítik a találkozás élményét.

Szubjektív? Persze, hogy az: szubjektív fantáziák olyan pillanatokról, amelyekre csak ez a mély és szárnyaló művészet képes. A zene mellé szavakat hívok segítségül, de a lényeg a gesztusokban és a közösen hallgatott zene élményében van. A zene misztikáját próbálom átemelni egy ismeretterjesztő szertartásba. Aki akar, persze tanulhat is belőle, de fontosabb maga az út, amely a zenéhez és rajta keresztül a titkok felé vezet. Lassítsuk le együtt az időt egy röpke, s mégis végtelen órára!

„Búcsúzni annyi, mint egy kicsit meghalni...” - sokszor idézzük, bár már nem is emlékszünk, kitől. Egy szép francia költemény kezdődik így. Van egy sora: „Az ember magából is otthagy egy kicsit”. A mai szubjektív zenei elmélkedésben azt kutatom, hogy mit hagytak magukból a csodás búcsú-zenék szerzői. Mert bizony a nagy zeneszerzők tudtak igazán búcsúzni, minden műfajban és minden életkorban. Dufay, Schubert, Mozart, Verdi, Wagner és a többiek – mind máshol, mástól búcsúztak. De egy közös: ezek a zenék megrendítő, misztikus pillanatok. Itt valóban igaz, hogy a „komoly” zene egyben „szomorú” zene is – ahogyan a „könnyű” zenészek szarkasztikusan állították. Persze ők is sokszor búcsúztak műveikben, méghozzá milyen szépen! A „Szubjektív”-sorozat második része a búcsúzásról szól.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 400 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

A címben szándékosan nem írtam le ezt a szót: zenetörténet. Noha az én esetemben persze minden mögött az van: a tanulmányok és több, mint 40 év tanítás. De a zenetörténet számomra egyre inkább egy olyan eszközzé válik, aminek segítségével a nagy zenék mögé láthat és főként: hallhat az ember, és a zene inspirációjára beleképzelhet olyan dolgokat, amelyek vagy igazak, vagy nem, de mindenképp erősítik a találkozás élményét. Szubjektív? Persze, hogy az: szubjektív fantáziák olyan pillanatokról, amelyekre csak ez a mély és szárnyaló művészet képes. A zene mellé szavakat hívok segítségül, de a lényeg a gesztusokban és a közösen hallgatott zene élményében van. A zene misztikáját próbálom átemelni egy ismeretterjesztő szertartásba. Aki akar, persze tanulhat is belőle, de fontosabb maga az út, amely a zenéhez és rajta keresztül a titkok felé vezet. Lassítsuk le együtt az időt egy röpke, s mégis végtelen órára!

2023/02/17 - 2023/03/31

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.