Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Szubjektív! Batta András sorozata – Dívák & Ikonok #3

Minden jegy elkelt
2024/06/04
Kedd
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Batta András

Szubjektív! Batta András sorozata – Dívák & Ikonok #3

Primadonnák, dívák... Fizikai értelemben sokszor tiszavirág életűek, mégis halhatatlanok, nemcsak művészetük révén, hanem azokkal a művekkel is, amelyeket ihlettek, vagy akár létrehoztak. Sorsuk tragikus és egyben felemelő. Pompás, botrányos, misztikus lényük, létük örök téma, médiákban és magánbeszélgetésekben egyaránt. Az ő világukba, történeteikbe léphetünk majd be a Zene Háza következő időszaki kiállításán, amelyet egyenesen Londonból, a Victoria és Albert Múzeumból importálunk. A „Díva” a showbusiness fellegvárában máris százezreket vonz, és májustól Budapest lesz azon kevés városok egyike, ahová a nemzetközi térben ellátogat. Ez – a Dívák & Ikonok című, májusban nyíló időszaki kiállítás – adta az ötletet a „Szubjektív” újabb mini-sorozatához, amelyben Batta András három szeánszban idézi meg elsősorban az opera és a popzene díváit, művek, zeneszerzők, látványtervezők, stílusok hatósugarában.

A rejtélyes címnek több jelentése is van. Ezen az esten azokhoz a dívákhoz akarunk közelebb kerülni, akik helyzetüknél és akaratuknál fogva erősen hatottak a közgondolkozásra. Egyik előharcosuk, Joséphine Baker így foglalta össze: „Soha nem a könnyű, hanem a rögös utat választottam. Azért, hogy könnyebbé tegyem az utat azoknak, akik utánam jönnek.” Madonna kevésbé szerethetően, de őszintén szögezte le néhány évtizeddel később: „Saját magam kísérlete vagyok. Saját magam műalkotása.” A női nem egyik vezérszónoka egy operai hősnő volt, talán a legkülönösebb, akit valaha is színpadra álmodtak: Turandot. A kínai császárnő Puccini utolsó remekében (1924) megtestesíti a modern nő alakját, sőt: alapjában értelmezi újra a nemek közti kapcsolatot. Többek között ez az, amit a modern dívák is feszegetnek. Madonna, Lady Gaga, Beyoncé, Rihanna és a többiek mind „Turandotok” a maguk nemében, azzal a különbséggel, hogy testüket, művészetüket, népszerűségüket, uralkodói attitűdjüket a nőkkel kapcsolatos társadalmi ügyek szolgálatába állítják, ezért mernek határozottan igeneket és nemeket mondani. Hatásuk politikai-társadalmi mozgalmakat váltott ki.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 200 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Világsztárok a Zene Házában! Nyitás: 2024. május – új időszaki kiállítás

Rihanna, Björk, Whitney Houston, Janelle Monáe, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman és még sok más meghatározó előadóművész személyes történetén – és eredeti fellépőruháin, jelmezein – keresztül a dívák rendkívüli erejét és kreativitását mutatja be a Zene Háza új időszaki tárlata, a Dívák & Ikonok című kiállítás.

2024/05/18 10:00
Időszaki kiállítótér