Azonnali hívás
XENAKIS-NAP: Urbanum Kerekasztal-beszélgetés: Xenakis és a görög szellem

XENAKIS-NAP: Urbanum Kerekasztal-beszélgetés: Xenakis és a görög szellem

Struktúra és ráció az építészetben és a zenében
Ingyenes
2022/05/28
Szombat
16:15 - 17:15
Multimédiás Könyvtár & Klub
Típus:
Ismeretterjesztés
Könyvtári esemény
Programsorozat
Műfaj:
Crossover
Elektronikus
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
író, Urbanum & MOME (moderátor)
Kulcsár Géza
zenetudós, zenész, matematikus
Bali János

XENAKIS-NAP: Urbanum Kerekasztal-beszélgetés: Xenakis és a görög szellem

Éppen 150 évvel ezelőtt a fiatal, klasszikus gondolkodású Nietzsche még úgy látta, esztétikai és fogalmi struktúráink mind a görög tragédia, végső soron pedig a zene szelleméből bújnak elő. A hagyományos (tudomány-)történetírás még ennél is régebb óta él azzal a feltételezéssel, hogy a modern európai gondolkodás az antik görögök racionális attitűdjére megy vissza. Azonban az újkori tudományosság születése és Nietzsche óta, sokszor úgy érezzük, szinte minden megváltozott. Az 1958-as brüsszeli világkiállítás a háborúból újjáéledő Európa szellemét két építészeti alkotásban látja megtestesülni: az Atomium a természet titkait felfedező, a Xenakis által tervezett Philips pavilon pedig a titkokat létrehozó új ember emlékműve.

Ami közös bennük, az a struktúrától megittasult szemlélet: Xenakis saját kompozíciója (a híres Metastaseis) alapján alkotta, pontosabban annak szerkezetéből vezette le világhírű hiperbolikus paraboloidját. A létrejövő transzdiszciplináris élmény nem csak egy esztétikai és műszaki mérföldkő, hanem egy új kor paradigmája (melyet maga Xenakis később a szintén matematikai- antik inspiráltságú Politópokban bontogatott tovább). Később a tragédia születéséhez is visszatér: az 1987-es Kassandra tulajdonképpen a dialektika lehetőségeinek vizsgálata egy struktúrák utáni korban - ahol az építészet már nem 'megfagyott zene', hanem inkább a dinamikus dialektika szelleme, mely a zenével párhuzamos folyamként halad. A beszélgetés a Xenakis-életmű csomópontjai mentén szerveződik, de ennél sokkal többről kíván szólni: a műalkotás eredetéről a struktúra és a ráció szelleméből.

 

Résztvevők

 

Kulcsár Géza, kutató, író, Urbanum & MOME (moderátor)

Bali János, zenetudós, zenész, matematikus

 

http://urbanum.hu/

A Xenakis-nap programja

 

16:15 - 17:15 XENAKIS-NAP: Urbanum Kerekasztal-beszélgetés: Xenakis és a görög szellem struktúra és ráció az építészetben és a zenében (Könyvtár)

17:15 - 17:30 szünet

17:30 - 19:30 XENAKIS-NAP: Mark Fell workshop bemutató (Előadóterem)

19:30 - 20:00 szünet 

20:00 - tól UMZE: Xenakis - Phlegra (Koncertterem) majd Mark Fell & Okkyung Lee (Koncertterem)

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Ingyenes

Jegyárak

Ingyenes
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: