Azonnali hívás
XENAKIS-NAP: Mark Fell & Okkyung Lee | UMZE: Xenakis - Phlegra

XENAKIS-NAP: Mark Fell & Okkyung Lee | UMZE: Xenakis - Phlegra

Xenakis-nap
Jegyet veszek
2022/05/28
Szombat
20:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Elektronikus
Crossover
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
live act
Mark Fell

XENAKIS-NAP: Mark Fell & Okkyung Lee | UMZE: Xenakis - Phlegra

Mark Fell negyedszázada aktív, nagyhatású multidiszciplináris művész és rendhagyó zenei producer, életműve az elektronikus zenei stílusok és az experimentális műfajok struktúrájának, ideológiájának tanulmányozására épül. Okkyung Lee improvizatív és kísérleti zenékben is aktív, széles körben, sokakkal együttműködő dél-koreai születésű, Amerikában élő csellós. A Magyar Zene Házában megvalósuló egyszeri projekttel a görög-francia Iannis Xenakis építész-zeneszerző – a Hangdóm egyik ihletőjének – munkássága előtt tisztelgő napon egy olyan, újonnan született művet mutatnak be, amely az idő és a zenei struktúrák viszonyának kérdésétől eljut az építészetig és görög filozófiáig. Okkyung Lee improvizatív játékát Mark Fell saját elektronikus zenei eszköztárával egészíti ki, és mindezt egy térben elhelyezett nyolccsatornás hangrendszeren keresztül élheti át a közönség. Fell és Lee koncertje előtt az UMZE mutatja be Xenakis Phlegra című művét.

A sheffieldi gyökerű Mark Fell (1966) a kilencvenes években az SND duóval az idm-es, glitch-es zenék világából indította szólómunkásságát, és már korai szerzeményiben a szellős, minimalista attitűd jellemezte, később pedig még inkább az egyes tánczenei stílusok fragmentumai, apró részletei mentén felépített struktúrák, sőt, úgy általában a szerkezetek, ideológiai megközelítések zeneisége érdekeli. És érdekli máig, hiszen a kontextusból kiragadható, lecsupaszított elv és az abból indított újraértelmezés áll munkássága középpontjában, amely túlnyúlik a zenén az experimentális filmek, az installációk, az oktatás és a kortárs filozófia felé. A nem-lineáris rendszerek és struktúrák foglalkoztatják leginkább, és ebbe illeszkedik remekül a Magyar Zene Háza felkérésére született műve, amely a Xenakis-nap keretében szólal meg. Mark Fell már korábban is többször dolgozott együtt Okkyung Lee-vel, az improvizatív csellójátékáról ismert zenész gyakran kollaborál más művészekkel (Laurie Andreson, Arca, Jenny Hval, Thurston Moore, Jim O'Rourke), melyek végül helyspecifikus, építészetre, környeztre, közönségre és az ezeket körülölelő dolgokra reagálnak. 

Az UMZE Együttes a világszerte ismert újzenei ensemble formáció hazai vezető hangszereseket összefogó képviselője. A Bartók és Kodály újító örökségét felvállaló, 2005-ben alapított Új Magyar Zene Egyesülete működtette hangszeres csoportosulás alapfeladata XX. századi remekművek, kevéssé ismert, de fontos zeneszerzői életművek előadása, valamint élvonalbeli magyar és nemzetközi kísérleti alkotások innovatív, korunk kihívásainak megfelelő módon való bemutatása. Ezek közül ezen az estén Iannis Xenakis Phlegra című alkotását.

 

A Xenakis-nap programja

 

16:15 - 17:15 XENAKIS-NAP: Urbanum Kerekasztal-beszélgetés: Xenakis és a görög szellem struktúra és ráció az építészetben és a zenében (Könyvtár)

17:15 - 17:30 szünet

17:30 - 19:30 XENAKIS-NAP: Mark Fell workshop bemutató (Előadóterem)

19:30 - 20:00 szünet 

20:00 - tól UMZE: Xenakis - Phlegra (Koncertterem) majd Mark Fell & Okkyung Lee (Koncertterem)

 

 

Fényérzékenységi rohamok kockázatára vonatkozó figyelmeztetés

Az emberek csekély százaléka rohamot kaphat bizonyos vizuális képek hatására, beleértve a műsor elemeként megjelenő villogó fényeket és mintázatokat.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

3 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: