Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás
„Legyünk végre büszkék közös kelet-európai zenei- és tánchagyományainkra!”

„Legyünk végre büszkék közös kelet-európai zenei- és tánchagyományainkra!”

2024/01/12 | 6 p

Különleges programmal várja a Zene Háza január 21-én a népzenére fogékony közönséget, ugyanis három ország, három zenekara – a szlovák Michal Noga Band, a cseh Martin Hrbáč zenekara és magyar MárTones – fog fellépni ezen az estén. A művészek egytől egyig saját műfajuk leghitelesebb képviselői közé tartoznak, akik saját anyaguk mellett a Kárpát-medence egyéb népeinek zenei folklórjában is jártasak. A koncertről a MárTones-tag Éri Márton népzenésszel, kulturális antropológussal beszélgettünk.

Mi az, ami ezt a három zenekart összeköti?
Amennyiben humoros választ szeretnék adni erre a kérdésre, akkor az az lenne, hogy a rengeteg Márton. Martin Hrbác, a térség egyik legendás énekes-hegedűs muzsikusa. A 80. esztendején túl járó mester, a Hornácko régió legkiválóbb zenészeivel és táncosaival érkezik a koncertre, akik között még négy Martin szerepel majd. A MárTones neve pedig önmagáért beszél, mi hatan vagyunk Mártonok a zenekarban. Az embernek az az érzése támad a fellépők neve láttán, mintha csak egy megkésett Márton-napi ünnepségen venne részt.

Miért éppen ezek a zenekarok álltak össze a programra? Volt-e már korábban hasonló fellépésetek, így, közösen?
Michal Nogával személy szerint többször is muzsikáltam együtt a múltban. Az egyik ilyen meglepő találkozásunk – és talán az első is egyben –, a kecskeméti prímásversenyen volt, ahol kalotaszegi népzenét játszott Fodor Neti Sándor prímás repertoárjából, akitől jómagam is rengeteget tanultam anno. A produkciót látva, nemcsak nekem, hanem a zsűrinek is leesett az álla, hiszen senki sem gondolta volna, hogy egy szlovák fiatalember ilyen mesterien el tudja sajátítani egy legendaként tisztelt magyar prímás hegedűjátékát. Legutóbb pedig Szlovákiában Východná-n volt alkalmam pár napot muzsikálni az ottani grandiózus népzenei fesztiválon, ahol Noga és bandája házigazda szerepet töltöttek be. A több helyszínen zajló napközbeni tánctanítás mellett este koncertek és táncházak várták az érdeklődőket. A szlovák táncanyag mellett a szervezők fontosnak tartották a magyar táncok megismertetését is a részvevőkkel.

Mit szeretnétek bemutatni ezen az estén? Mi lesz a legfőbb üzenet?
Kevesen tudják, és még kevesebben akarják elhinni, hogy a három ország népzenéje milyen mély kapcsolatban, rokonságban áll egymással. Ahogyan Martin György néptánc- és népzenekutató írta az egyik tanulmányában: „Kelet-Európa népei még nem tudják magukról, hogy sajátos nemzeti tánckultúrájuk mennyire közös gyökerekből táplálkozik s mennyire azonos módon zajlott le az egyedinek tartott és igen messziről, a homályos történeti múltból eredeztetett tánckultúrájuk, sajátosan egyedinek és egyszerinek vélt nemzeti táncuk kialakítása. A ténylegesen meglevő különbözőségeket az illető népek paraszttánc-kultúrája kisebb-nagyobb területeinek eltérő fejlődése, fáziseltolódása hozta létre.” Az üzenet pedig az, hogy legyünk végre büszkék közös kelet-európai zenei- és tánchagyományainkra!

El lehet árulni, hogy a MárTones milyen népzenéket fog játszani, és ha igen, akkor miért épp azokat?
Mivel a koncert során a fellépő zenekaroknak nagyjából húsz percnyi idő áll rendelkezésükre, hogy megmutatkozzanak, ezért elsősorban olyan tájegységek zenéjét fogjuk játszani, amiben minden MárTones tag részt vesz a maga hangszerével. Így aztán nagysajói és kalotaszegi zenét állítunk majd színpadra. Előbbiben a kuriózumnak számító 4 húros egyenes „pallós” brácsát két hangszer fogja helyettesíteni, egy klasszikus brácsa és egy 3 húros kontra. A kalotaszegi népzenében pedig régebben is bevett szokás volt, hogy e két hangszer egyszerre kísérte a dallamokat. Amennyiben a közös számokon kívül jut idő rá, szeretnénk egy palatkai improvizációval is előrukkolni, hiszen Kovács Marci és Fekete Márton szakavatott ismerője ennek a zenének, és nyugodtan kijelenthető, hogy „anyanyelvi” szinten muzsikálják azt. Az ő duójukat lassan felépítve egészíti majd ki a többi hangszer, a bőgő, a kontra és a másodhegedű.

Lehet-e ennek a koncertnek folytatása, akár itthon, akár határon túl?
Őszintén hiszek benne, hogy igen, hiszen, ha létezik V4-ek összefogás politikai értelemben, akkor miért ne fűzhetnénk közelebb a szálakat a kultúra tekintetében is? Mi legalábbis biztosan folytatjuk majd az együttműködést, mivel nemcsak nagy tisztelői, hanem barátai is vagyunk egymásnak. A zene és annak szeretete ugyanis nem áll az meg az országhatároknál.

Interjú: Nagy Viktória

Michal Noga Band (SVK) | Martin Hrbáč zenekara (CZE) | MárTones (HUN)

Három ország, három zenekara – a szlovák Michal Noga Band, a cseh Martin Hrbáč zenekara és magyar Mártones – egyetlen estén a cseh-szlovák-magyar barátság nevében. Önmagában is hiteles, színes repertoárral rendelkező tradicionális zenekarok – csak ezen a koncerten lépnek egymás után színpadra. Az est során fellépő művészek egytől egyig saját műfajuk leghitelesebb képviselői közé tartoznak, akik saját anyaguk mellett a Kárpát-Medence egyéb népeinek zenei folklórjában is jártasak. A műsoron így ugyanúgy elhangozhat egy magyar népzenei összeállítás a szlovák muzsikusok előadásában, mint egy szlovák, vagy román szám a magyar, vagy a cseh zenészek tolmácsolásában. Az előadás így a revival etnikai határokon átnyúló zeneszeretetét és a szomszéd népekkel közös népzenei anyagot egyaránt bemutatja.

2024/01/21 19:30
Koncertterem