Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

A teljesség felé

Gryllus Dániel dalsorozata Weöres Sándor költői prózájának mondataiból
Minden jegy elkelt
2022/02/05
Szombat
20:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Globálzene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
ének, furulya, pánsíp, citera, klarinét
Gryllus Dániel
ének
Bognár Szilvia
ének
Both Miklós
ének
Major Gábor
ének
Palya Bea
ének
Sebestyén Márta
ének
Sebő Ferenc
ének
Szalóki Ági
ének
Szirtes Edina Mókus
cimbalom
Balogh Kálmán
hegedű, mrdanga
Balázs Gergely
kürt
Bizják Gábor
citera, brácsa
Bolya Mátyás
szaxofon
Borbély Mihály
brácsa
Jávorka Ádám
nagybőgő
Kovács Zoltán
hegedű
Frankie Látó
fuvola
Pálhegyi Máté
ütőhangszerek
Holló Miklós
zenei vezető
Gryllus Samu

A teljesség felé

Weöres Sándor Hamvas Bélának ajánlott költői prózájának – az 1945-ben publikált A teljesség felé című műnek a – sorai közül több él velünk szinte közmondásszerűen, akár életvezetési tanácsként. A gyakran epigramma sűrítésű filozófiai gondolatok köré Gryllus Dániel komponált zenéket, dalokat csaknem negyven évvel ezelőtt. A többféle tradíció zenei világából merítő dallamok a huszonegyedik században kaptak új formát Gryllus Samu hangszerelésében, húsz, széles műfaji spektrumról érkező előadó tolmácsolásában.

A Kaláka-alapító Gryllus Dániel a nyolcvanas évek elején készítette el a prózai mű egyes részeinek zenei adaptációját, ami 1988-ban nagylemezen is megjelent. A zeneszerző fia, Gryllus Samu ebből az alapból kiindulva készített új hangszerelést a kétezres évek vége felé. A húsz előadót foglalkoztató produkció a szövegekben foglalt teljesség zenei megfogalmazásához a magyar zenei élet sokféle szegmensének (világzene, énekelt vers, népzene, kortárs komolyzene) képviselőit hívja össze, hogy közös megformálásban adják elő a művet, melyben a hosszabb zenei szakaszok közé a kötet rövidebb prózai részletei illeszkednek a kilenc énekes tolmácsolásában. A 70 perces előadás a résztvevő művészek sokszínűségéből fakadóan képes bemutatni zenei világunk különböző hatásait, miközben egységes műként közösségünk és önmagunk létezéséről ad pontos leírást. „Amit itt olvasol: több mint világnézet és kevesebb mint vallás. Több mint világnézet, mert általa a dolgokat nem valamely irányból látod, hanem közös gyökerüknél tapintod. Kevesebb mint vallás, mert nincs benne szó az isteni misztériumokról, melyekről csak jelképekben lehet beszélni.” (Weöres Sándor)

Kinek ajánljuk? Weöres Sándor-kedvelőinek; a széles spektrumról táplálkozó, sokszínű zene kedvelőinek

A jelenleg érvényben lévő kormányrendelet alapján zenés-táncos rendezvényt kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégek látogathatják.

A belépés két módon lehetséges:

  • Érvényes védettségi igazolvány + személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával
  • EESZT telefonos alkalmazáson belüli védettségi igazolvány + személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával

Nem magyar állampolgárok vagy magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok esetében elfogadunk uniós digitális Covid-igazolást is az oltottságról vagy átesettségről.

A jogszabály értelmében nem áll módunkban elfogadni semmilyen más (papír)formátumú igazolást, sem negatív PCR tesztet (sem oltási igazolást, sem orvosi papírokat).

Minden jegy elkelt

Jegyárak

5 500 Ft
Elmentem a naptárba: