Azonnali hívás
Lajtha 130

Lajtha 130

Emlékkoncert Lajtha László tiszteletére
Minden jegy elkelt
2022/10/30
Vasárnap
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Tradicionális zene
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
ének
Nyitrai Marianna
ének
Sőregi Anna
hegedű
Csernók Klára
hegedű
Gombai Tamás
furulya
Juhász Zoltán
----------------------
Bazseva zenekar:
hegedű
Nyitrai Tamás
brácsa
Papp Endre
cimbalom
Szabó Dániel
bőgő
Bognár András
Korossy Kvartett
rendező
Árendás Péter

Lajtha 130

2022-ben ünnepeljük Lajtha László születésének 130. évfordulóját. A Magyar Zene Háza egy tematikus nappal tiszteleg a neves zeneszerző, népzenekutató emlékezete előtt. Délután kerekasztal-beszélgetés, majd szabadegyetemi előadás avatja be a közönséget Lajtha kutatói-zeneszerzői tevékenységébe, illetve mutatja be a hamarosan átadásra kerülő bicskei Lajtha-házat, ami az idei év egyik fontos vidéki zeneipari beruházása. Az esti népzene-klasszikus koncert Lajtha zeneszerzői munkásságából ad ízelítőt és főbb népzenei kutatásaiba ad betekintést.

A népzenei fókuszú ünnepi koncert műsorában elhangzik a szerző op. 58 X.vonósnégyese is, a Korossy Kvartett előadásában. Lajtha népzenei gyűjtéseit pedig a táncházmozgalom kiváló előadói és a Bazseva zenekar szólaltatják meg.

Lajtha László meghatározó szerepet játszott a 20. századi magyar zenetörténetben. A széles nyilvánosság előtt elsősorban zeneszerzői munkásságáról ismert. Kevésbé köztudott, hogy Bartók és Kodály mellett a korai népzenekutatás legnagyobbjai közé tartozik, aki a zenefolklór fontos alapösszefüggéseit írta le, emellett iskolateremtő monografikus igényű feltárásokat végzett.

Kutatói szemlélete szervesen beépült a magyarországi etnomuzikológia fő narratívái közé és mindmáig meghatározza népzenekutatásunk alapvető irányvonalait. Amellett, hogy termékeny gyűjtőmunkát folytatott a magyar nyelvterület falvaiban, a Pátria lemezsorozat, a 20. század első felének legátfogóbb gyűjtési programja is nevéhez köthető. Lajthának köszönhetően került a kutatás főkuszába több, addig felfedezetlen település. Ezek közül minden bizonnyal az erdélyi Szék folklórjának hatása a legnagyobb, hiszen a hazai revival kezdetben e falu anyagára épülve indult útjára. Lajtha hatása így megkerülhetetlen a táncházmozgalom vonatkozásában is.

A Zene Háza előcsarnokában minikiállítás tekinthető meg Lajtha László munkásságáról, Pávai István népzenekutató rendezésében.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 500 Ft
Elmentem a naptárba:

Lajtha László születésének 130. évfordulója alkalmából

Lajtha László születésének 130. évfordulója alkalmából a Magyar Zene Háza tematikus nappal tiszteleg a neves zeneszerző, népzenekutató emlékezete előtt: október 30-án beszélgetésekkel, mini-kiállítással, koncerttel várják az érdeklődőket. A programokról és Lajtha munkásságának fontosságáról Salamon Soma népzenész, népzenekutató, a Zene Háza népzenei programszerkesztője mesélt.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.