Azonnali hívás
Ismeretterjesztő beszélgetés Lajtha László zeneszerzői és népzenegyűjtői munkásságáról

Ismeretterjesztő beszélgetés Lajtha László zeneszerzői és népzenegyűjtői munkásságáról

Ingyenes
2022/10/30
18:00 - 19:00
Előadóterem
Típus:
Koncertbeszélgetés
Műfaj:
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
népzenekutató
Pávai István
zenetörténész
Solymosi-Tari Emőke
moderátor
Richter Pál

Ismeretterjesztő beszélgetés Lajtha László zeneszerzői és népzenegyűjtői munkásságáról

Lajtha meghatározó szerepet játszott a 20. századi magyar zenetörténetben. A széles nyilvánosság előtt elsősorban zeneszerzői munkásságáról ismert. Kevésbé köztudott, hogy Bartók és Kodály mellett a korai népzenekutatás legnagyobbjai közé tartozik, aki a zenefolklór fontos alapösszefüggéseit írta le, iskolateremtő monografikus igényű feltárásokat végzett. Kutatói szemlélete szervesen beépült a magyarországi etnomuzikológia fő narratívái közé és mindmáig meghatározza népzenekutatásunk alapvető irányvonalait. A Magyar Zene Háza egy Lajtha-tematikájú nappal szeretne tisztelegni a neves zeneszerző, népzenekutató emlékezete előtt. A Lajtha-nap délutánján egy kerekasztal-beszélgetés és egy szabadegyetemi előadás avatja majd be a közönséget.

Lajtha életművének zeneszerzői és népzenekutatói oldaláról Solymosi-Tari Emőke zenetörténész és Pávai István etnomuzikológus beszélget Richter Pál moderálásával.

Ingyenes

Jegyárak

Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

2022-ben ünnepeljük Lajtha László születésének 130. évfordulóját. A Magyar Zene Háza egy tematikus nappal tiszteleg a neves zeneszerző, népzenekutató emlékezete előtt. Délután kerekasztal-beszélgetés, majd szabadegyetemi előadás avatja be a közönséget Lajtha kutatói-zeneszerzői tevékenységébe, illetve mutatja be a hamarosan átadásra kerülő bicskei Lajtha-házat, ami az idei év egyik fontos vidéki zeneipari beruházása. Az esti népzene-klasszikus koncert Lajtha zeneszerzői munkásságából ad ízelítőt és főbb népzenei kutatásaiba ad betekintést.

A Zene Háza előcsarnokában minikiállítás tekinthető meg Lajtha László munkásságáról, Pávai István népzenekutató rendezésében.

2022/10/30 - 2022/10/30

Lajtha László születésének 130. évfordulója alkalmából

Lajtha László születésének 130. évfordulója alkalmából a Magyar Zene Háza tematikus nappal tiszteleg a neves zeneszerző, népzenekutató emlékezete előtt: október 30-án beszélgetésekkel, mini-kiállítással, koncerttel várják az érdeklődőket. A programokról és Lajtha munkásságának fontosságáról Salamon Soma népzenész, népzenekutató, a Zene Háza népzenei programszerkesztője mesélt.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.