Azonnali hívás
Lajtha 130 – kerekasztalbeszélgetés

Lajtha 130 – kerekasztalbeszélgetés

Ingyenes
2022/10/30
16:30 - 17:30
Előadóterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Koncertbeszélgetés
Műfaj:
Tradicionális zene
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
Liber Endre
Kovács Levente
Pálóczy Krisztina
Tessely Zoltán

Lajtha 130 – kerekasztalbeszélgetés

A Lajtha-család sok kiváló embert adott a világnak, Lajtha László zeneszerzőt, zenetudóst, népzenekutatót, fiait, Lajtha Ábel világhírű biokémikust, agykutatót Szent-Györgyi Albert utolsó élő tanítványát és ifj. Lajtha László hematológust, rákkutatót. Ábel kerrierje Amerikában, Lászlóé Angliában teljesedett ki, mindketten világhírre tettek szert tudományterületükön, csakúgy mint édesapjuk.

A kerekasztalbeszélgetésen Kovács Levente a Lajtha Ábellel készített interjújáról és a Lajtha László életéről forgatott dokumentumfilmjéről mesél, a Lajtha-díjas Pálóczy Krisztina a Néprajzi Múzeum Lajtha Lászlót érintő tartalmairól, Tessely Zoltán az épülő bicskei Lajtha Ház és Kulturális Központról, Liber Endre pedig annak tervezett funkcióiról beszél majd.

Ingyenes

Jegyárak

ingyenes / free
Elmentem a naptárba:

2022-ben ünnepeljük Lajtha László születésének 130. évfordulóját. A Magyar Zene Háza egy tematikus nappal tiszteleg a neves zeneszerző, népzenekutató emlékezete előtt. Délután kerekasztal-beszélgetés, majd szabadegyetemi előadás avatja be a közönséget Lajtha kutatói-zeneszerzői tevékenységébe, illetve mutatja be a hamarosan átadásra kerülő bicskei Lajtha-házat, ami az idei év egyik fontos vidéki zeneipari beruházása. Az esti népzene-klasszikus koncert Lajtha zeneszerzői munkásságából ad ízelítőt és főbb népzenei kutatásaiba ad betekintést.

A Zene Háza előcsarnokában minikiállítás tekinthető meg Lajtha László munkásságáról, Pávai István népzenekutató rendezésében.

2022/10/30 - 2022/10/30

Lajtha László születésének 130. évfordulója alkalmából

Lajtha László születésének 130. évfordulója alkalmából a Magyar Zene Háza tematikus nappal tiszteleg a neves zeneszerző, népzenekutató emlékezete előtt: október 30-án beszélgetésekkel, mini-kiállítással, koncerttel várják az érdeklődőket. A programokról és Lajtha munkásságának fontosságáról Salamon Soma népzenész, népzenekutató, a Zene Háza népzenei programszerkesztője mesélt.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.