Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

TELTHÁZ - Muzsikusok kávéháza: Duka Elemér és zenekara

Muzsikusok kávéháza #14
Minden jegy elkelt
2024/03/19
Kedd
19:00 - 21:00
Étterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Tradicionális zene
Klasszikus/Kortárs
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
Duka Elemér és Zenekara
sorozatszerkesztő
Éri Márton

TELTHÁZ - Muzsikusok kávéháza: Duka Elemér és zenekara

Legyen szó vonós cigányzenekarok vérpezsdítő dallamairól, vagy bárzongoristák megindító melódiáiról, a magyar városok éttermeit, kocsmáit, kávéházait mindig átjárta a muzsika. A Magyar Zene Háza kávézójában útjára induló Muzsikusok Kávéháza sorozat havonta egyszer a vendéglátós zenészek világába kalauzolja el a közönséget. Kávéházi estjeink során megelevenedik Krúdy Gyula korának vendéglői hangulata, Jávor Pál, Páger Antal, a bandával mulató hírességek, vagy épp dekadens dzsentrik kora. A sorozat célja, hogy felhívja a figyelmet egyik legfontosabb hungarikumunkra, a manapság sajnos egyre inkább háttérbe szoruló kávéházi cigányzenére. Ezúttal egy különleges est elé nézünk, hiszen egy kiváló csellóművész, Duka Elemér mutat ritka példát a kávéházi muzsikálására.

Vendégeinket welcome drink-el várjuk, és a Muzsikusok Kávéháza szellemiségéhez hűen, a koncert helyszínén lehetőség van vacsorázásra és italfogyasztásra is.

Duka Elemér a kiváló csellóművész, 1991. november 2-án született Budapesten, egy három gyermekes, anyai-apai ágon több száz évre visszavezethető neves muzsikus dinasztia első szülött gyermekeként. Édesapja a neves Prímás Duka Elemér, aki az 1994-ben megjelent, korszakalkotó CD-jén elsőként játszott zenekarával világhírű filmzenéket, illetve klasszikus darabokat, édesanyja Vaskó Annamária, aki szintén neves muzsikus család sarja. Ötéves korában kezdett ismerkedni szeretett hangszerével, a csellóval, apai nagyapja hatására, aki szintén csellista volt. Tanulmányait a Józsefvárosi Zeneiskolában kezdte, Kellerné Gergely Katalin oktatásában, majd 12 éves korában felvételt nyert a Bartók Béla Konzervatóriumba, ahol a neves csellóművész, Szilvásy László volt a mestere. Főiskolai tanulmányait a Wienna Konzervatóriumban kezdte, de édesapja tragikus halála miatt nem fejezte be. Tavaly úgy döntött, befejezi tanulmányait, s jelenleg a Pécsi Tudományi Egyetem klasszikus gordonka szakos hallgatója, ahol a Magyar Állami Operaház szóló csellistájánál, Pólus Lászlónál tanul. Gyermekkora óta fonja át mindennapjait a klasszikus, illetve a magyar cigányzene szeretete.

Számtalan kiváló prímás zenekarában láthattuk, s láthatjuk játszani, többek között édesapja, Lakatos Miklós, id és ifj. Sárközi Lajos, Lendvai Csócsi József, Patai Zoltán, Oláh Ernő, Oláh Dávid, Csóka Gyula, Tordai Zoltán, Laurens Moreno, Tcha Limberger, Bangó János, Tomhán Ferenc (Kis Tyutyu). 2012 és 2015 között szólamvezető csellistája volt a Roma Hungaricum Állami Művészegyüttesnek, mely formáció valamennyi tagja képzett zenész, tagjait egy szakmai zsűri választotta ki egy próbajáték során. 2016-ban alapította meg saját zenekarát, mellyel hazánkban egyedülálló formációban, mint 'prímás' csellóval játszott 2 és fél éven keresztül a Centrál Kávéházban. 2018-ban kapott szólamvezetői felkérést Beke Farkas Nándor, a Magyar Örökség és Hungarikum díjas 100 Tagú Cigányzenekar elnökétől. Klasszikus vonalú zenei munkássága során vezető csellistája volt a kétszeres Grammy-díjas hegedűművész, Hosszú-Legocky Géza által alapított Bohemian Virtuosi zenekarnak, mely formáció tagjaként eljutott a világ számos pontjára, s a legkiválóbb művészekkel állhatott egy színpadon. 2015 óta tölt be szólamvezető csellista szerepet a világhírű hegedűművész, Mága Zoltán alapította Primarius Szimfonikus Zenekarban, melynek tagjaként többször turnézott az Egyesült Államokban, Kínában, Japánban, valamint Kolumbiában. Egész estés koncertet adott a zenekarral a világszerte kiváló akusztikájáról híres, New York-i Carnegie Hallban, ahol minden idők legnagyobb klasszikusai léptek fel, melynek során együtt játszhatott Shlomo Mintz világhírű hegedűművésszel, illetve ugyanezzel a zenekarral játszott Ferenc pápának a Vatikánban.

A Duka Elemér számtalan budapesti, országos és nemzetközi csellóverseny dobogós helyezését tudhatja magáénak. 2020-ban készítette el saját, önálló lemezét a Hungaroton Hang Stúdióban, melyen az általa kedvelt zenei stílusok hallhatóak, klasszikus kamara, illetve cigányzenekarával, klasszikus, cigányzene és a filmzene műfajában. A lemezfelvétel során duót játszott Kállai Ernővel, a Magyar Állami Operaház koncertmesterével, illetve a Liszt Ferenc Zeneakadémia cselló tanszék vezetőjével, Rohmann Dittával, valamint Lisztes Jenő cimbalomművésszel.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: