Azonnali hívás
Karnyújtásnyira egymástól

Karnyújtásnyira egymástól

2022/09/13 | 8 perc

Dés András-interjú

Dés András Osztrák-magyar kijazzelés címmel ellátott kurátori hétvégéje különleges programokat kínál a Magyar Zene Házában szeptember közepén. Az első napon az osztrák és a magyar jazzélet kiemelkedő zenészei játszanak együtt, a másodikon pedig nagy hangsúlyt kap az improvizatív zene, a meglepetés, a fantázia, a színházi és az interaktív zenei játékok kelléktára.

Kurátori hétvégéje első napját a bécsi és a budapesti jazz-zenészek közötti párbeszédnek szenteli. Melyek a legjellemzőbb hasonlóságok a két város jazzélete között?

Két, viszonylag kis ország pici, de nagyon színes jazzéletéről van szó, mindkettőben széles a paletta, a mainstreamtől a free jazzen keresztül a fúziós jazzig számtalan műfaj megfér egymás mellett. De a hasonlóságoknál szerintem sokkal érdekesebbek a különbségek. Az osztrák színtéren erős a Neue Musik hagyománya, míg a magyarban Bartók Béla és Kodály Zoltán hatása. Ausztriában, különösen Bécsben fantasztikus a kulturális sokszínűség: a világ minden pontjáról érkező zenészek élnek és zenélnek az osztrák fővárosban. A magyar és cigány népzenei hagyományok hatása viszont sok hazai zenész munkásságában felfedezhető. Azért is szorgalmazom nagyon, hogy ez a két izgalmas és erős színtér megismerje egymást, mert biztos vagyok benne, hogy sokat kaphatnak egymástól. A jazz a legnyitottabb zenei műfaj, butaság lenne nem kihasználni a lehetőséget az együttműködésre és inspirálódásra, főleg, ha itt vagyunk egymástól egy karnyújtásnyira.

Mi alapján állt össze az első esti program, és hogyan választotta ki a fellépőket?

Hosszan őrlődtem, hogy mi legyen a válogatás alapja, hiszen sok fantasztikus és számomra kedves zenész van mindkét országban. Végül a 30-as, 40-es generációból válogattam, és olyan zenészekben gondolkodtam, akiktől nem áll távol a szabad improvizáció, de tisztában vannak a műfaj hagyományaival is, ami biztosítja az alapot a közös zenéléshez.

A második esten a Magyar Zene Háza épületét is bevonják a kalandba: a közönséget Manu Domergue és Dés András zenélve kalauzolja a házban. Mi történik ezen túl?

Jazzlabirintus lett a program címe, és egy szerepjátékszerű útvesztőből indultunk ki Manu-vel. A Zene Háza tele van fantasztikus terekkel, amelyek különösen inspirálóan hatottak ránk, Manu pedig az egyik legkreatívabb, legjátékosabb zenész, akivel valaha találkoztam, és remekül tudjuk egymást stimulálni. Mostanra nagyjából kialakult a forgatókönyv, de persze az improvizációnak is nagy szerepe lesz. Útközben kalandokba bonyolódunk, zenészekkel találkozunk és bizonyos szituációkat interaktív zenei játékokkal oldunk meg. A fejünkben megvan a pontos történet és a találkozások mögötti tartalom, de többet nem árulok el, mert szeretnénk mindenkire rábízni a szabad asszociáció lehetőségét. Mindenkit csak arra tudok bíztatni, hogy jöjjön el a Zene Házába, vegyen részt a programon! Garantáltan izgalmas kalandban lesz része.

 

interjú: Nagy Viktória

fotó: Somogyi Lajos

1.nap

szeptember 17., 19:30

Dés András kurátori koncert: 3 az 1-ben

 

Osztrák-magyar kijazzelés
Az osztrák és a magyar jazzélet középgenerációjának kiemelkedő zenészei játszanak együtt először három, kifejezetten erre az estére létrejövő együttesben – reméljük nem utoljára.

1. zenekar: Fenyvesi Márton - gitár, Vinicius Ciccone Cajado - nagybőgő, Lukas Koenig - dob
2. zenekar: Harcsa Veronika - ének, Ávéd János - szaxofon, Clemens Sainitzer - cselló, David Six - zongora
3. zenekar: Bacsó Kristóf - szaxofon, Lukács Miklós - cimbalom, Beate Wiesinger - nagybőgő, Herbert Pirker – dob

 

2.nap

szeptember 18., 19:00

Jazz & Maze (Jazzlabirintus)

 

Osztrák-magyar kijazzelés

Manu Domergue francia énekes és mellofon játékos és Dés András ütőhangszeres 2021 szeptemberében Advanced D&D néven tartott rendhagyó koncertet Párizsban. Az eseményen a két zenész a közönséget egy képzeletbeli kalandra invitálta. Ennek a koncertnek kibővített verzióját rendezik meg a Zene Házában, az előző esti koncert bécsi és budapesti résztvevőinek közreműködésével.

 

szeptember 17., 19:30 Dés András kurátori koncert: 3 az 1-ben

szeptember 18., 19:30 Jazz & Maze (Jazzlabirintus)

Osztrák-magyar jazz hétvége

A Magyar Zene Háza időről időre megosztja a kurátori feladatokat egy-egy művésszel, akik egy hétvégi programsorozat keretében bemutatják egy hozzájuk közel álló zenei világ aktuális állását. A harmadik ilyen hétvégén, szeptember 17-18-án Dés András a házigazda, aki egy osztrák-magyar közös hétvégét rendez és vendégeivel egyszeri műsort kínál, nemzetközi együttműködőkkel és olyan formációkkal, amelyek eddig még sehol nem szerepeltek egy színpadon. 

2022/09/17 - 2022/09/18