Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás
„Megérezni a minőségi zene jótékony hatását”

„Megérezni a minőségi zene jótékony hatását”

2024/05/10 | 3p

Boros Misi, Junior Prima díjas zongoraművész, május 26-án háromrészes koncertsorozaton mutatja be a zongorairodalom keresztmetszetét a Magyar Zene Háza koncerttermében. A kronologikus rendbe állított, igazi erőpróbának is beillő műsorok Bach egy-egy darabjával kezdődnek, és onnan ívelnek a 19. század végéig, illetve a 20. század elejéig. A maratoni programról a fiatal előadót kérdeztük.

Maratoni programra készülsz május 26-án a Zene Házában: három koncertet adsz aznap, reggel, délben és este. Honnan jött az ötlet, miért vállalkoztál erre a nagyívű műsorra?
A helyszín inspirált. Megnyitása óta többször játszottam már a Magyar Zene Házában, és már a kezdetén egészen különleges helyszínnek láttam az épületet, főleg az üvegfalú koncerttermet. Úgy éreztem, hogy ebben a teremben kellene egy nagyon különleges programot szervezni, és miért is ne lehetne rögtön három hangversenyt tartani, reggeli fényekben, délben és esti hangulatban – természetesen az adott napszakhoz illő zenékkel.

Három különböző zongorakoncertről van szó, de ezek mégis valamiféle keresztmetszetet adnak a zongorairodalomból, mégpedig úgy, hogy különböző szerzőket szólaltatsz meg, a reggeli, a déli és az esti koncerten. Ám van valaki, aki mindhárom programban szerepel: Johann Sebastian Bach. Hogyan alakult ki, hogy melyik programban melyik szerző kap helyet?
Bach azért szerepel mindhárom koncert műsorában, mert az ő műveit reggel, délben és este is szívesen hallgatja mindenki. Ezért lett ő állandó szereplő, a többi zseniális komponista pedig változik. Különben nehéz dolgom volt, alaposan át kellett gondolnom, hogy kiknek a műveit szeretném játszani ezen a napon. Számomra amúgy is mindig nagy kihívás a koncertprogramok összeállítása, és ezt most is így volt. Azt azonnal tudtam, hogy Bach mindhárom koncerten jelen lesz, és hogy rajta kívül biztosan játszok majd Mozartot és Beethovent is. Ha valaki mindhárom koncertet meghallgatja, akkor azt érzi majd, hogy egy nagy ívet jár be a zongorairodalomban, és a három koncert eggyé válik. De persze, aki nem tud mindhárom koncerten részt venni, remélem, hogy annak is jó élményben lesz része. Május az egyik legszebb hónap, vasárnap a hét legszebb napja, így családostól is lehet jönni a koncertekre.

Mit szeretnél elérni, hogy azok, aki mindhárom koncertet végig hallgatják, milyen élménnyel térjenek majd haza?
Azt szeretném, ha megéreznék, hogy milyen jó zenét hallgatni reggel, délben és este. Ha megéreznék, hogy a minőségi zene milyen jótékony hatással van rájuk, és ha esetleg eddig nem hallgattak volna zenét minden nap, hátha kedvet kapnak hozzá az itt hallottak hatására.

A Virtuózok első évadából egy csapásra ismertté vált Boros Misi májusban háromrészes koncertsorozaton mutatja be a zongorairodalom keresztmetszetét. A kronologikus rendbe állított, igazi erőpróbának is beillő műsorok Bach egy-egy darabjával kezdődnek, és onnan ívelnek a 19. század végéig, illetve a 20. század elejéig.

2024/05/26 - 2024/05/26