Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

„A digitális világban egy analóg emléket” – Koncert- és zenekari fotózás: a pillanat művészete?

Mindent a szemnek! Pop Szabadegyetem Csepelyi Adriennel
Jegyet veszek
2024/04/16
Kedd
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Interaktív
Film
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
újságíró, műsorvezető
Csepelyi Adrienn
előadó, fotográfus
Komróczki Diána
előadó, fotográfus
Bátori 'Jim' Gábor

„A digitális világban egy analóg emléket” – Koncert- és zenekari fotózás: a pillanat művészete?

A Mindent a szemnek! sorozat a zeneipar leglátványosabb, s egyben egyik legkevésbé látható oldalát mutatja meg a szélesebb közönségnek: azokat, akik az előadók közvetítette látványért felelősek. Pirotechnika vagy frizura, styling vagy zenekari fotók, smink és videóklip – a sorozatban olyan szakemberekkel beszélgetünk, akik az utóbbi évtizedben a háttérből alakították azt, ahogyan kedvenc zenei előadóinkra tekintünk. Csepelyi Adrienn kulturális újságíró pop szabadegyetemének második részében a fotósok szerepelnek fókuszban, a két fotográfus-vendég: Komróczki Diána és Bátori ’Jim’ Gábor. Előbbi mások mellett a Carson Coma, a Csaknekedkislány, a Middlemist Red vagy a Platon Karataev fotósa, utóbbi koncertfotósként a leghíresebb, a 30Y-tól a Quimbyig, a Blahalouisianától a Bohemian Betyarsig és tovább terjed a portfóliója. Vannak, akik elkapják a pillanatot, ami örökké él az emlékeinkben – mások pedig megmutatják, amit egyszerű földi halandó sosem láthat: hogy mi zajlik a színfalak mögött. Hogyan válik valaki egy-egy zenekar „saját” fotósává, és milyen utat kell bejárnia annak, aki koncertfotós szeretne lenni? Milyen eszközökkel, milyen speciális skillekkel kell rendelkeznie annak, aki erre a pályára vágyik? Mennyi meló van egy jól sikerült képben? Azok, akik mindig másokról mesélnek, most a saját történetüket mondják el.

Csepelyi Adrienn
Csepelyi Adrienn könnyűzenei újságíróként végzett a Majdnem Híres Rocksuliban, 2008 óta dolgozik kulturális újságíróként és publicistaként. 2013-ban Junior Prima Díjat kapott, volt a Népszabadság munkatársa, és a Népszava kulturális rovatvezetője, 2018 óta a WMN szerzője. Popfilter című műsora 2017-ben indult a Klubrádióban, 2019 óta podcastként működik a WMN égisze alatt. 2018-ban jelent meg első regénye Belemenés címmel. 2023 óta az Élet és Irodalom tévékritikusa.

Komróczki Dia
Talán elsőre közhelyesen hangzik, de abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a hobbim lett a munkám, és a mai napig elmondhatatlanul élvezem csinálni. Minden a zene iránti rajongásommal indult – amellett, hogy a KERET blog csapatában aktívan jelen voltam, évekig fotóztam a Middlemist Redet, továbbá többek között a Csaknekedkislányt, és a Platon Karataevet, jelenleg pedig állandó fotósa vagyok a Carson Comának. A munkám során sokat utazok, rengeteg kedves embert ismerek meg, és mivel az ő történeteik is inspirálnak, az utóbbi időben a portréfotózás felé terelődött a fókuszom. Részben ezen felbuzdulva nyitottam meg Sutus Fannival közösen 2021-ben az Expo Studiot, ahol időm nagy részét töltöm, és ahol már nem csak zenekar- és portréfotókat készíthetek, de workshopokat és rendezvényeket is tartok.

Bátori Gábor
Bátori Gábor ‘Jim’ sinco az elmúlt években hazánk egyik legkeresettebb koncertfotósává vált. Nem csoda, hiszen kamerájával a legkülönfélébb helyeken, a legkülönfélébb előadókat örökíti meg, és nem csak külső szemlélőként van mellettük, hanem igazi baráti viszonyt ápol velük. Ennek köszönhetően a legintimebb backstage pillanatoktól kezdve a legmonumentálisabb nagykoncertekig mindent dokumentál. Felsorolni is nehéz lenne a színes repertoárt, így a teljesség igénye nélkül olyan előadókkal dolgozik, mint a 30Y, az Analog Balaton, a Blahalouisiana, a Bohemian Betyars, a Csaknekedkislány, az Elefánt, az Esti Kornél, a Platon Karataev, a Supernem vagy a Quimby. Fotóit évről évre albumba gyűjti, és sincology néven jelenteti meg azokat.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 900 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: