Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Alabaster DePlume (UK)

Minden jegy elkelt
2024/06/14
Péntek
19:30 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
szaxofon, gitár, ének
Alabaster DePlume
dob, ének
Momoko Gill
szintetizátor, elektronika, ének
Dan Nicholls
basszusgitár
Rosalind Leyden

Alabaster DePlume (UK)

Az elmúlt évek egyik legünnepeltebb brit jazz-zenésze és spoken word előadója, a Gold című 2022-es lemezével nagy nemzetközi áttörést elért Alabaster DePlume szaxofonos első magyarországi koncertjét a Zene Házában adja. A 2023-ban megjelent legutóbbi albumával, a Come With Fierce Grace című anyaggal, és egy ritmusszekcióval érkezik.

Alabaster DePlume Manchesterben született a nyolcvanas évek elején Angus Fairbairn néven, művészneve viszont szokatlan helyről ered, egy éjszaka során a társaságukra egy autóból kikiabált tirádát értettek „alabaster deplume”-nak. Manchesteri tanulóévei után Londonban, egy stúdió-próbaterem-kultúrcentrum komplexumban, a nevében is jól hangzó Total Refreshment Centre-ben kezdett dolgozni és alkotni. Első nagyobb publicitást kapott (amúgy sorban harmadik) kiadványa, a 2015-ös Peach még inkább a jazz poetry kategóriájába sorolható, harsány spoken word-költeményekkel, de későbbi anyagain egyre jobban kiegyensúlyozta megszólalását a spirituális-, kamara-, és nu jazz-világok között, de úgy, hogy a spoken word, a jazz poetry majdnem mindig ott maradt a mixben. A londoni színtéren már a 2010-es évek második felében nevet vívott ki magának, a világ azonban egy szokatlan megközelítésű lemezzel ismerte meg. A 2022-es Gold: Go Forward in the Courage of Your Love című LP úgy készült, hogy két hétre bezárkózott a Total Refreshment Centre-ben más-más zenészekkel, ügyelve arra, hogy az újonnan érkező muzsikusoknak ne jusson ideje próbákra, hanem az azonnali egymásra hangolódások alakították a zenék születését és a felvételeket. A spirituális jazz megközelítést így aztán olyan eltérő hatások is kiegészítették, mint az etióp afrojazz, a nagyvárosi soul vagy a japán folk. A bekategorizálhatatlan anyag pedig hatalmas siker lett, az év egyik leginkább ünnepelt lemeze, még a finnyás, trenddiktáló Pitchfork magazin is a legjobb megjelenések között üdvözölte.

Ezután Bon Iverrel turnézott, majd 2023-ban ugyanabból a 2022-es felvételi sessionből merítve kiadott még egy ragyogó albumot, és ennek a Come With Fierce Grace című lemeznek a második turnéhullámával végre Magyarországra is eljut. A friss anyag talán az eddigi legnyersebb és legőszintébb lenyomata Alabaster kreatív kompozíciós folyamatainak: terjeszkedik, kutat, azon dolgozik, hogy elmélyítse és még jobban kifejezze a dallamai mögött meghúzódó érzelmeket. Alabaster szerint mindez hasonlóságot mutat azzal, ahogyan a természet egyes elemei – például a méhek – hozzájárulnak a közös munkához, és a közösen létrehozott szépséghez: „ha egy nagy dolog meg akar történni, engedjük, hogy megtörténjen.”

Minden jegy elkelt

Jegyárak

4 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: