Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

TELTHÁZ - Gyógyító zene est: Hangfürdő és szabadegyetem

Bársony Bálint-Hangfürdő és Sántha István-beszélgetés a gyógyító zenéről
Minden jegy elkelt
2024/03/06
Szerda
19:00 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Koncert
Műfaj:
Interaktív
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó, hangterapeuta, hangtálak, gongok és egyéb szakrális hangkeltő eszközök
Bársony Bálint
előadó
Sántha István
moderátor
Szálka Zsuzsanna

TELTHÁZ - Gyógyító zene est: Hangfürdő és szabadegyetem

Gyógyító zene est a Magyar Zene Házában. A program egy ismeretterjesztő beszélgetéssel indul Sántha István szociálantropológussal, amelyet Szálka Zsuzsanna, a Zene Háza zenei szerkesztője moderál. Majd egy kis szünet után Bársony Bálint Hangfürdőjén vehetünk részt, egy különleges, meditatív hangutazáson hangtálakkal, csengőkkel, gongokkal, tingsákkal és egyéb szakrális hangkeltő eszközökkel. Ősi, gyógyításra képes hangok és rezgések a fekvő helyzetben lévő emberre erősebb harmonizáló, regeneráló hatást fejtenek ki – élvezd fekve, csukott szemmel a hangtálkoncertet! Az est vendégei a teljes élményt a Zene Háza Koncerttermének padlóján úgy tapasztalhatják meg, ha hoznak magukkal jógaszőnyeget és takarót, de persze van lehetőség hagyományos ülőjegy vásárlására is.

Az este menetrendje:
19:00-19:30: Beszélgetés a gyógyító zenéről Sántha Istvánnal,
Moderátor: Szálka Zsuzsanna
19:30-19:45: szünet
19:45-20:45: Hangutazás és Hangfürdő Bársony Bálinttal Ősi, gyógyításra képes hangok és rezgések – élvezd fekve, csukott szemmel a hangtálkoncertet!

Bársony Bálint szaxofonos, zeneszerző, hangterapeuta 2013-ban találkozott a varázslatos rezgésű hangtálakkal és azok jótékony hatásával. Expedíciót szervezett Nepálba, hogy minél többet megtudhasson és tanulhasson erről a több évezredes tradíciónak számító testi-lelki-szellemi tisztítási technikáról. Hangtál Expedíció néven dokumentumfilmet készítettek, Bálint pedig 3 hónapon keresztül nepáli mesterek segítségével tanulmányozta ezen rezgések testünkre gyakorolt hatását. Rendszeresen tart hangfürdőket Rebekával, feleségével közösen. Bársony Bálintot 25 évvel ezelőtt a Back To Black zenekar szaxofonosaként ismerhette meg az ország, tíz évvel később, 29 éves korában már jazzlemezt adott ki Sunshine Jazz címmel. Aztán gyermekeknek szóló, hangszerekkel ismerkedő interaktív koncertjét Hangszersimogató néven indította Korzenszky Klári gyermekpszichológus-népdalénekessel. A 2014-ben alapított Magyar Rhapsody Projekt zenekarvezető fúvós-szólistája.

Hangok, zenék, zenélések funkciói Belső-Ázsiában – Beszélgetés Sántha Istvánnal.
Mit várunk el egy koncertterembe lépve? Szépséget? Meglepetést? Ellazulást? Összekapcsolódást? A mi társadalmunkban egyfajta elvárás a zenével szemben, hogy annak szépnek kell lennie, szórakoztatnia kell. Ám ha szétnézünk a világban, azt látjuk, hogy nem csak esztétikai, hanem más funkciói is vannak a zenének, mint például a gyógyítás, rádöbbentés, sírásra, nevetésre késztetés, egy-egy dolog meghívása, előkészítése. Ezeket a különböző funkciókat kutatja Sántha István szociálantropológus, aki Szálka Zsuzsannával beszélget mindezekről. Sántha István szociálantropológus (MTA BTK) az elmúlt harminc évben a Bajkál-tó környéki népekkel, a tajgai vadászgyűjtögetők és a füvespusztai állattartók közötti viszonyrendszerrel, és a szibériai sámánizmus kérdésével foglakozott. Jelenleg a magyar társadalomkutatók belső-ázsiai terepmunkán alapuló munkásságát, és a háborúk során fellazuló társadalmi normákat kutatja, utóbbit a második világháború példáján a Dél-Vértesben. Az elmúlt hat évben a közép-ázsiai és szibériai sámán és epikus hangképek, akusztológiák tanulmányosával, összeállításával foglalkozik. Mindezek elő is kerülnek a beszélgetés során, így a felvezető előadás is segíti az azt követő zeneélmény minél teljesebb megélését.

A program 12 éven felülieknek ajánlott.

Kérjük kedves vendégeinket, hogy a Hangfürdőre lehetőség szerint hozzanak magukkal jógaszőnyeget és takarót, emellett korlátozott számban ülőhelyeket is biztosítunk.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 500 Ft

Fekvő jegy (vállalom, hogy hozok jógamatracot)
Jegyár: 3 500 Ft

Ülő jegy (széken)
Jegyár: 3 500 Ft

Facebook esemény
Elmentem a naptárba: