Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Håvard Enstad zongoraestje (NO)

Zongorahangolódás #4
Minden jegy elkelt
2023/04/15
Szombat
19:30 - 20:45
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:

Jegytípus:
ülő
zongora, zeneszerző
Håvard Enstad
fuvola
Ács Dominika
moderátor
Oláh Krisztián

Håvard Enstad zongoraestje (NO)

Amerikai minimalizmus Debussy harmóniavilágával fűszerezve: leginkább így lehetne jellemezni Håvard Enstad stílusát. Darabjai ismétlődő-variálódó elemekből épülnek fel, megállíthatatlanul gyöngyöző hangokból képeznek hullámzó felületeket, amelyek merengésre és elmélyült, mégis pihentető befelé fókuszálásra hívnak. A Zongorahangolódás sorozat jelen epizódjának fő különlegességét az adja, hogy a meghívott zongorista saját kompozícióit játssza, Ács Dominika fuvolaművész közreműködésével.

Håvard Enstad nyolcévesen kezdett zongorázni, de az improvizáció és a zeneszerzés is hamar magának követelte a figyelmét. Bach, Rameau és különféle népi kultúrák zenéjének hatásán túl ma is érezhetően jelen van darabjaiban az egyik legkorábbi és legjelentősebb inspirációs forrása: Olavskirken, a norvégiai Vikersund falu nyugalmat és csendes derűt árasztó temploma, ahol éjszakákon át kísérletezett saját zenéjével. Tizenhét éves volt, amikor klasszikus zongoratanulmányai közben belevetette magát a csellójátékba is; második hangszerén elsősorban a tradicionális-népi vonalat követi. Miután elvégezte az oslói zeneakadémiát, Spanyolországban telepedett le, ahol számos projektben és lemezfelvételen közreműködött, később pedig Bécsbe ment tovább zeneszerzést tanulni. Saját műveiből eddig két felvételt jelentetett meg, a Symmetry című albumon (2019) kamaraművek mellett néhány szólózongora-darab hallható, míg az Enstad stílusára nézve különösen árulkodó című Patterns (2021) kizárólag szólózongorára írt kompozíciókat tartalmaz.

A koncerten Oláh Krisztián jazz-zongorista beszélget a művésszel - angolul.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 400 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Zongorahangolódás programsorozatunk koncertjei könnyen magával ragadhatják azokat, akiktől még távol áll a romantikus zongorairodalom világa, miközben azok számára is tartogat új élményeket, akik feketeöves komolyzene-rajongóként érkeznek a Magyar Zene Házába.

2022/03/30 - 2024/04/07